У Шевченковому відремонтували краєзнавчий музей та продовжують реконструкцію Будинку культури

У багатофункціональній будівлі Шевченківського РБК розміщуються глядацька зала на 500 місць, музична школа, дві бібліотеки, краєзнавчий музей та спортивна зала. Капітального ремонту тут не проводили з моменту будівництва закладу – 30 років.

Реконструкція Будинку культури в Шевченковому розпочалася в 2017 році – із заміни вікон і дверей, відновлення системи опалення в спортзалі та ремонту санвузлів. Також у глядацькій залі відреставрували крісла, оновили одяг сцени та освітлення. Цього року роботи продовжилися – будівельники вже завершили приводити до ладу приміщення Шевченківського краєзнавчого музею.

«Зараз ремонтуємо танцювальну залу. Коли її закінчимо, розпочнемо наступний етап – стелю в бібліотеці, потім – у передзимовий період – ще одне приміщення, де плануємо зробити залу-трансформер. Вона слугуватиме для реєстрації шлюбів, проведення невеликих заходів. Також її зможуть використовувати для своїх звітних концертів учні музичної школи», – розповідає голова Шевченківської РДА Валерій Приходько.

А поки роботи в інших приміщеннях тривають, співробітники краєзнавчого музею готовляться розміщувати колекцію у своїх оновлених залах.

«У нас 2000 експонатів основного фонду, – розповідає директор Шевченківського краєзнавчого музею Наталя Скорик. – Зараз працюємо над тематико-експозиційним планом та науковою концепцією. У першій експозиційній залі плануємо розмістити експозицію «Етнографія рідного краю». Ми вже опрацювали зонування, розподілили залу на три частини. Перша – це буде українська світлиця, друга – господарське подвір’я, третя – народні промисли нашого Шевченківського краю. У другій експозиційній залі в хронологічній та логічній послідовності буде представлена історія нашого краю з найдавніших часів і до сучасності. Також буде відведено місце для представлення виставок».

У подальших планах шевченківчан – продовження ремонту внутрішніх приміщень Будинку культури, реконструкція його фасаду та повна заміна системи опалення. Необхідну проектну документацію вже розробили.

Нагадаємо, ремонтні роботи в будинках культури проходять у багатьох районах Харківської області. Відновленню будівель, які часто є осередками життя районів, приділяє особисту увагу голова ХОДА Юлія Світлична. Так, масштабну реконструкцію проводять у 145-річній будівлі Куп’янського РБК  – тут уже відновили фасад та більшу частину внутрішніх приміщень. У Кегичівському РБК повністю замінили систему опалення, встановили нові вікна й двері. Капітальний ремонт у цьому та інших закладах області триває.