Як навчити дитину бути обережною в Мережі та не стати жертвою інтернет-шахраїв.

Кібершахрайство – один з видів кіберзлочинів, метою якого є завдання матеріальної або іншої шкоди шляхом розкрадання особистої інформації користувача (номери банківських рахунків, паспортні дані, коди, паролі та інше).

Попередження кібершахрайства:

– Проінформуйте дитину про найпоширеніші методи шахрайства та навчіть її радитися з дорослими перед тим, як скористатися тими чи іншими послугами в Інтернеті;

– Встановіть на свої комп’ютери антивірус або, наприклад, персональний брандмауер. Ці додатки спостерігають за трафіком і можуть бути використані для виконання безлічі дій на заражених системах, найбільш частим з яких є крадіжка конфіденційних даних;

– Перш ніж робити закупи в Інтернет-магазині, впевніться в його надійності і якщо ваша дитина вже робить онлайн-покупки самостійно, поясніть їй прості правила безпеки:

 Ознайомтеся з відгуками покупців;

  1. Перевірте реквізити і назву юридичної особи – власника магазину;
  2. Уточніть, як довго існує магазин. Подивитися можна в пошуковику або за датою реєстрації домену (сервіс WhoIs);
  3. Поцікавтеся, чи видає магазин касовий чек;
  4. Порівняйте ціни в різних Інтернет-магазинах;
  5. Зателефонуйте в довідкову службу магазину;
  6. Зверніть увагу на правила Інтернет-магазину;
  7. З’ясуйте, скільки точно вам доведеться заплатити.

 

– Поясніть дитині, що не можна відправляти занадто багато інформації про себе при здійсненні інтернет-покупок: дані рахунків, паролі, домашні адреси і номери телефонів. Пам’ятайте, що ніколи адміністратор або модератор сайту не буде вимагати повні дані вашого рахунку, паролі та пін-коди. Якщо хтось запитує подібні дані, будьте пильні – скоріш за все, це – шахраї.