В області буде встановлено максимальний рівень заохочувальних виплат для педагогів. Голова ХОДА

Зміни набудуть чинності з початку цього навчального року. Про це Юлія Світлична повідомила під час обласного педагогічного форуму.

Цьогоріч форум, що проходить у Харківському національному університеті ім. В.Н. Каразіна, зібрав понад 600 учасників. Це вчителі, керівники закладів освіти, представники відділів освіти з усіх районів та міст області. Разом з керівником області участь у заході бере перший заступник Міністра освіти та науки України Володимир Ковтунець.

Значну частину обговорень та панельних дискусій на форумі присвятили питанням реформування освіти та, зокрема, реалізації «Нової української школи». Про плани обласного керівництва щодо розвитку галузі педагогам розповіла у своїй доповіді голова ХОДА Юлія Світлична. Вона наголосила, що всі напрями подальшої роботи супроводжуватимуться необхідними інвестиціями в освітню сферу області.

«Перше – це інвестиції в людину, у самі педагогічні кадри, – сказала голова ХОДА. – Починаючи з цього навчального року, в Харківській області буде встановлено максимальний рівень усіх заохочувальних виплат та передбачених законодавством доплат за престижність праці. І ми будемо ретельно слідкувати за тим, щоби місцеві органи влади працювали над подальшим посиленням соціальних стандартів для вчителів та викладачів».

Продовжать інвестувати й у безпеку, комфортність та функціональність освітніх закладів регіону.

«Ця робота на Харківщині вже набрала темп. Ми ремонтуємо, реконструюємо і навіть будуємо нові школи. Розвиваємо спортивну складову. Проводимо енергомодернізацію будівель. І, зважаючи на ту динаміку, яка сьогодні є, вже за два роки у Харківській області не залишиться жодної школи, куди б держава та місцева громада не зробили необхідних капітальних вкладень», – підкреслила Юлія Світлична.

Щодо вкладень у засоби навчання керівник області поставила завдання: «2021-й рік – ось рубіж, до якого Харківщина має виконати основний обсяг робіт». До цього часу планують оновити комп’ютерну техніку в школах, завершити роботу із забезпечення закладів освіти новими меблями та інвентарем, лабораторним та іншим обладнанням для вивчення природничо-математичних дисциплін.

«Окремий великий напрям, за який ми взялися за підтримки Президента України та Першої леді, – розвиток інклюзивної освіти. А це пристосовані класи, медіатеки, інклюзивні ресурсні центри та кімнати, – відзначила керівник Харківської ОДА. – Також вже починаємо відчувати необхідність в оновленні парку шкільних автобусів, тому що вік деяких з них нараховує вже по 20 років. Все це питання, які будуть вирішуватись у першу чергу».

Юлія Світлична наголосила, що освіта не лишатиметься єдиною сферою, в розвиток якої вкладатимуться значні кошти.

«Інвестуватимемо в інфраструктуру. Не лише в освітню, а й у транспортну, інженерну, житлово-комунальну, соціальну інфраструктуру населених пунктів області, де ми піднімаємо освіту на новий рівень. Це дороги. Це вуличне освітлення. Це медичне обслуговування. Це упорядкування публічних місць, – пояснила голова ХОДА. – Саме так – вкладаючи кошти системно – ми зможемо підвищити привабливість населених пунктів області для молодих фахівців та бізнесу, а також зробити якість освіти однією з тих конкурентних переваг, за яку місцеві громади будуть боротися. Так це працює у розвинених країнах, і так буде працювати у нас».

Більше фото