На Лозівщині шукали питну воду, а знайшли «мертве море»

Проби води з нової Орільської свердловини відповідають показникам мертвого моря, про це під час круглого столу сказала Ганна Бикова, заступник директора Департаменту ЖКГ Харківської облдержадміністрації. Зустріч обласних, районних та селищних представників ініціював народний депутат Анатолій Гіршфельд. Посадовці розбиралися, що ж зрештою робити зі свердловиною в Орільці, на будівництво якої вже витратили з десяток мільйонів, а питної води так і не отримали.

З глибини в 90 метрів орільчани мали отримати питну воду, бо та, що є, подається по годинах і не відповідає санітарним нормам. З Орільського водосховища її брати не можна, адже там не проводять водообмін, запевнив селищний голова Іван Крикун. Однак кількарічні сподівання орільчан на нову свердловину не виправдалися. Вода пішла солона, наче у мертвому морі.

Чому попередньо не провели геологічну розвідку, і що тепер робити людям, Анатолій Гіршфельд спитав у представників департаменту ЖКГ Харківської облдержадміністрації, районних керівників та селищного голови 5 жовтня за круглим столом. Ганна Бикова, заступник директора Департаменту ЖКГ, який і відповідає за будівництво свердловини, відповіла фірми, яка готувала проект ще у 2009 році, вже немає. Нині один вихід – здавати об’єкт як є, а потім готувати новий проект і продовжувати на вищих рівнях вже пробуреної свердловини шукати питну воду.

Аби новий проект підготувати якнайшвидше Анатолій Гіршфельд запропонував допомогти з фінансуванням, однак Ганна Бикова пояснила, поки нинішній проект не здадуть, новий починати не можна  – це перспектива січня  2019 року. Тоді знадобиться ще кілька місяців, щоб затвердити новий проект. Поки  частково оновили діючий водопровід, введуть в експлуатацію водонапірну башту, щоб принаймні нинішню воду подавали цілодобово .

Новий проект попередньо оцінюють  у 2 млн. грн.. Він називатиметься реконструкцією свердловини.

3 коментарі

  1. Чому не використати солону воду в лікувальних або інших промислових цілях?Ізраїль би радів від такої знахідки, бо їх Мертве море вже «висихає».

  2. Це ж Україна, чому тут радіти? Дуже сумнівно, що доведуть до ладу. А про цілодобову подачу води й годі мріяти))