#ВетеранеЗнайСвоїПрава

14 жовтня ми вшановували  тих, хто захищає рідну землю. Хочу нагадати ветеранам та всім, хто береже наш мир та спокій, про їхні права.

Статус ветерана присвоюється особам, які брали участь у бойових діях, отримали ушкодження здоров’я внаслідок бойових дій або прослужили у силових структурах більше 25 років. Для того, щоб отримувати державні пільги та реалізовувати свої права, необхідно мати посвідчення учасника бойових дій, військовий квиток та довідку про період ООС — це основні документи, які підтверджують статус учасника бойових дій.

 

Захисники мають право на:

знижку на оплату послуг ЖКГ, яка надається для оплати послуг користування житлом, комунальних послуг та вартості палива. Для осіб з інвалідністю внаслідок війни розмір знижки становить 100%, для учасників бойових дій та прирівняних до них  – 75%, для учасників війни — 50 %.

безкоштовний проїзд усіма видами міського пасажирського транспорту, автомобільним транспортом загального користування в сільській місцевості, автобусами приміських і міжміських маршрутів, у тому числі внутрішньорайонних, внутрішньо- та міжобласних незалежно від відстані та місця проживання. Також безкоштовним проїздом міжміським залізничним, водним, повітряним або автомобільним транспортом в обидва напрямки можуть скористатися учасники бойових дій 1 раз  на 2 роки або1 раз на рік з 50% знижкою та особи з інвалідністю внаслідок війни: І і ІІ групи-1 раз на рік; ІІІ-ої групи-1 раз на 2 роки або 1 раз на рік із 50% знижкою.

безоплатне отримання земельної ділянки. Учасники бойових дій мають право на першочергове відведення земельних ділянок для: особистого селянського господарства — до 2 га; ведення садівництва — до 0,12 га; будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд у селах — до 0,25 га та селищах — до 0,15 га, в містах до — 0,1 га; індивідуального дачного будівництва — до 0,1 га; будівництва гаражів — до 0,01 га. Слід пам’ятати те, що скористатися правом на відведення земельної ділянки можна тільки один раз за кожним видом діяльності.

щорічну разову грошову допомогу. Розмір такої грошової допомоги для учасників бойових дій у 2018 році становить 1265 грн., для осіб з інвалідністю внаслідок війни І групи — 3685 грн., ІІ групи — 3265 грн., ІІІ групи — 2845 грн. Члени сімей загиблих та дружини (чоловіки) померлих осіб з інвалідністю внаслідок війни, які не одружились вдруге, також мають право на грошову допомогу, розмір якої становить 630 грн.

безоплатне медичне забезпечення. Учасники бойових дій мають право на безоплатне отримання лікарських засобів, першочергове безоплатне зубопротезування, безоплатне щорічне санаторно-курортне лікування. Учасникам бойових дій надається допомога у військових госпіталях та інших лікувально-профілактичних закладах, члени сім’і військовослужбовця, який прослужив в ЗСУ більше 20 років, мають право також обслуговуватись у військових госпіталях.

отримання безоплатної первинної та вторинної  правової допомоги. Учасникам бойових дій надається безоплатна правова допомога, в тому числі захист, представництво в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, складання документів процесуального характеру, юридичні консультації та роз’яснення з правових питань.
Начальник Головного територіального управління юстиції у Харківській області Тетяна Єгорова-Луценко