Закон щодо протидії булінгу прийнято!

18 грудня 2018 року Верховна Рада ухвалила законопрект № 8584 щодо протидії булінгу, яким визначено юридично поняття булінг та передбачено відповідальність за “цькування” у шкільному середовищі.

Булінг (цькування) – діяння учасників освітнього процесу, які полягають у психологічному, фізичному, економічному, сексуальному насильстві, у тому числі із застосуванням засобів електронних комунікацій, що вчиняються стосовно малолітньої чи неповнолітньої особи або такою особою стосовно інших учасників освітнього процесу, внаслідок чого могла бути чи була заподіяна шкода психічному або фізичному здоров’ю потерпілого.

Законом передбачені штрафи за булінг у розмірі від 850 грн. до 1700 грн. або громадські роботи на строк від 20 до 40 годин.

За такі ж дії, вчинені групою осіб або повторно протягом року після накладення адміністративного стягнення, штраф становить від від 1700 грн. до 3400 грн. або громадські роботи на строк від 40 до 60 годин.

За булінг, вчинений малолітніми або неповнолітніми особами віком від 14 до 16 років, відповідатимуть батьки або особи, які їх заміняють.

За неповідомлення про випадки булінгу керівництва школи або правоохоронців передбачений штраф у розмірі  від 850 грн. до 1700 грн.  або виправні роботи на строк до одного місяця з відрахуванням до 20 % заробітку.

На сайтах заклади освіти у відкритому доступі будуть розміщені правила поведінки учня у школі, план заходів, спрямованих на запобігання та протидію булінгу (цькуванню) у школі.

Закон передбачає відповідальність не тільки за вчинення, але й за приховування випадків булінгу, також, запроваджує контроль директорів шкіл за виконанням заходів по протидії булінгу, розгляд заяв про випадки цькування від учнів та їх батьків.

Таким чином, у рамках закону до відповідальності можуть бути притягнені діти, їхні батьки, вчителі та керівництво школи.

Всі механізми по протидії булінгу можуть бути застосовані після того, як закон набере чинності, тобто з наступного дня після його опублікування.

Начальник Головного територіального управління юстиції у Харківській області Тетяна Єгорова-Луценко.