Про декларування доходів громадян у 2019 році у запитаннях та відповідях

Відповіді на питання, які найчастіше виникають у громадян при декларуванні доходів.

У яких випадках фізичні особи зобов’язані подати річну декларацію?
Обов’язок щодо подання декларації у платників податків виникає при отриманні: – доходів не від податкових агентів, тобто від інших фізичних осіб, які не зареєстровані як самозайняті особи. До таких доходів відносяться, зокрема, доходи від надання в оренду рухомого або нерухомого майна іншим громадянам; успадкування майна не від членів сім’ї першого та другого ступенів споріднення, при нотаріальному оформленні спадщини за якими не було сплачено податок на доходи фізичних осіб та військовий збір; – доходів від податкових агентів, які не підлягали оподаткуванню при виплаті, але які не звільнені від оподаткування. До таких доходів відноситься, зокрема, дохід у вигляді основної суми боргу (кредиту) платника податку, прощеного (анульованого) кредитором за його самостійним рішенням, не пов’язаним з процедурою банкрутства, до закінчення строку позовної давності, у разі якщо сума боргу, у розрахунку на рік, перевищує 25 відсотків однієї мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного року; – інвестиційних доходів; – іноземного доходу; – та в інших передбачених Кодексом випадках.

Коли декларація про доходи не подається?
Обов’язок фізичної особи-платника податку на доходи фізичної особи щодо подання податкової декларації вважається виконаним і податкова декларація не подається, якщо такий платник отримував доходи: – від податкових агентів, які не включаються до загального оподатковуваного доходу; – виключно від податкових агентів незалежно від виду та розміру нарахованого доходу; – від операцій продажу (обміну) майна, дарування, при нотаріальному посвідченні договорів за якими був сплачений ПДФО та військовий збір; – у вигляді об’єктів спадщини, які оподатковуються за нульовою ставкою податку та з яких сплачено податок.
Питання: Які строки подання декларації та сплати нарахованих податків і зборів?
Відповідь Фізичні особи не підприємці, подають декларацію про отримані доходи дo 1 травня 2019 року, тобто, граничним строком подання декларації є 30 квітня. А декларацію на отримання податкової знижки, громадяни подають пo 31 грудня 2019 року включно. Сплатити податкове зобов’язання потрібно до 1 серпня 2019 року.

Хто може бути звільнений від подання декларації?
Вiд обов’язку подання декларації звільняються платники податку, якi є неповнолітніми абo недієздатними особами, перебувають нa утриманні батьків (опікунів) aбо держави станом на кінець звітного податкового року. В цьому випадку обов’язок подання декларації покладається на батьків чи опікунів (піклувальників). Також, звільняються вiд oбов’язкy подання декларації особи, якi перебувають під арештом aбо є затриманими чи засудженими дo позбавлення волі, перебувають в полоні aбо ув’язненні на території інших держав станом на кінець граничнoгo строку подання декларації; перебувають нa строковій військовій службі, перебувають у розшуку станом на кінець звітного податкового року.

Які нововведення для декларантів, що мають право подати декларацію з метою отримання податкової знижки?
Розширено коло осіб, які мають право на податкову знижку. Мова йде про громадян, які понесли витрати на користь вітчизняних закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти. Також матимуть право на податкову знижку платники, які мають статус внутрішньо переміщеної особи (за умови дотримання вимог, встановлених Кодексом), що сплачують орендну плату за житло (за умови оформлення оренди відповідно до вимог чинного законодавства).

Як самостійно розрахувати податкову знижку за навчання?
База оподаткування визначається шляхом зменшення річної суми нарахованої зарплати на суму податкової соціальної пільги за її наявності. Інформацію щодо сум нарахованого загального річного оподатковуваного доходу, застосованої податкової соціальної пільги та утриманих податку на доходи фізичних осіб і військового збору, фізичні особи отримують у вигляді довідки про доходи від свого роботодавця.
На підставі підтверджувальних документів (квитанцій, чеків) визначається сума витрат платника податку – резидента, дозволених до включення до декларації. А далі, розрахунок проводиться за формулою розписаною у податковій декларації.

Чи декларуються кошти, отримані з-за кордону?
Якщо джерело виплат будь-яких оподатковуваних доходів є іноземним, сума такого доходу включається до загального річного оподатковуваного доходу платника податку – отримувача. В цьому разі громадянин зобов’язаний подати річну податкову декларацію. Дохід оподатковуватиметься податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18 відсотків та військовим збором 1,5 відсотка. Сума іноземного доходу перераховується у гривні за валютним курсом Національного банку України, що діє на момент отримання таких доходів.

За які порушення можуть бути застосовані фінансові санкції до громадян?
Потенційно загрожують штрафи за два види порушення: по-перше, за неподання декларації або несвоєчасне подання, по-друге, за несвоєчасну сплату податкових зобов’язань, визначених в декларації.

Сектор організаційного забезпечення Лозівського управління ГУ ДФС у Харківській області