Лозівський арсенал очистили на 60% +vd

Тепер на рятувальників чекає менший об’єм робіт, утім не найлегший. Їм ще доведеться вичищати водойми та будівлі.

 

Найбільш небезпечні боєприпаси вже знешкодили, говорить начальник Лозівського райуправління МНС Володимир Тертишний. Зараз сапери продовжують зачищати технічну територію арсеналу. Вдень підривають по 20 тонн боєприпасів.

Більше не можуть, бо перевищать норму забруднення повітря. Снаряди, що не встигають підривати, рятувальники складають у спеціальне сховище. Зараз там знаходиться 1100 тонн боєприприпасів.

Арсенал нині розміновують 200 саперів. Їхню роботу Володимир Тертишний характеризує, як вкрай важку. Через спеку їм навіть подовжили обідні перерви.

За словами головного рятувальника Лозівщини територію арсеналу максимально зачистять до середини грудня, якщо не завадить погода. А у 2013 році знешкоджуватимуть та розбиратимуть депо, сховища і демонтуватимуть внутрішню залізницю.

Також очистять 2 водойми. Одну з них вже осушили.  За планом Міністерства надзвичайних ситуацій арсенал мають вичистити до кінця наступного року. Однак Володимир Тертишний з досвіду говорить, що боєприпаси звідти ще нагадуватимуть про себе. Рятувальник навів приклад – Велика Вітчизняна війна закінчилась більше 60 років тому, а боєприпаси тих часів загрожують людям і нині.

 

Анна Скрипник

 

{youtube}hZ2yv7xqGw0{/youtube}