Лозівчани б’ють на сполох: держава перестала фінансувати безкоштовний інсулін для хворих

У Лозовій люди, які хворіють на діабет забили на сполох – їм перестали  безкоштовно видавати певні види інсуліну. Залежні від гормону у Лозовій та районі  понад 600 хворих, і щороку їхня кількість збільшується.  Держава перестала фінансувати програму забезпечення безкоштовним інсуліном.

Лозівська муніципальна аптека за власні кошти минулого місяця закупила гормону на 250 тисяч гривень. Поки держава ці кошти не повернула.

Зараз у місті є безкоштовний інсулін, але не усіх видів, деякі закупити не можливо. На них немає офіційної ліцензії, зауважили керівники міста.

Лозівчанка Тетяна розповіла, її доньці потрібен вид інсуліну, якого у Лозовій вже немає.

Жінка наголосила, якщо раніше з гормоном допомагала держава, то за власний кошт купувати його дорого. Щомісяця на інсулін в середньому  доведеться витрачати близько 3 тисяч гривень. І це не враховуючи таблеток, які підтримують організм, спеціального харчування та тест смужок, якими перевіряють рівень цукру у крові. А раптово переходити на замінники конкретного інсуліну – небезпечно для здоров’я, запевнила лозівчанка.

Місто могло б  видавати людям гроші на купівлю потрібного їм інсуліну у приватних аптеках, однак це не передбачено державною програмою, зауважив Сергій Зеленський.

За його словами, цьогоріч Лозовій надали мільйон 870 тисяч гривень субвенції на придбання інсуліну, до кінця року на закупку гормону не вистачає  мільйон 400 тисяч.  Держава планує надати лише 250 тисяч, решту попросили винайти з місцевого бюджету,наголосили  у міськраді.

Зараз місто направило звернення до міністерства охорони здоров’я з приводу забезпечення хворих інсуліном та незабезпеченості лозівських медиків зарплатами. Поки чекають відповіді. Питання на контролі тримають і керівники області, запевнив міськголова.

https://youtu.be/PcBQRy6X858

Один коментар

  1. СЛАВА УКРАИНЕ!!!