Інженер-будівельник ЛКМЗ Євдокія Грицунова відзначила 90-річчя

Вона будувала ЛКМЗ та стала першою штатною працівницею заводу.

Лозівчанка Євдокія Іванівна Грицунова, ветеран ковальсько-механічного заводу, відзначила 90-річчя. 15 лютого ювілярку вітали з Днем народження колишні колеги та керівники підприємства.

«Мене помістили в конторку – дерев’яна будочка була. У кімнаті столик був, на 3 ніжках, стілець такий саморобний, довгий і шафа з 1 дверкою. Ну, нічого, привезли мені креслення і так почалось будівництво», –  Євдокія Іванівна Грицунова, ветеран ЛКМЗ, ювілярка.

Євдокія Іванівна Грицунова розказала про  своє перше робоче місце на заводі ЛКМЗ, тоді у 1963 році – філіалі ХТЗ – «Центрокузі». Вона керувала будівництвом заводу, була його першою штатною працівницею. Досі пам’ятає день, коли їй запропонували роботу інженера-будівельника.

«Другим секретарем горкому був Федор Гаврилович Супрун. Я зайшла до нього, там був представник відділу капітального будівництва ХТЗ. Вони розказали мені, що тут буде будуватися філіал ХТЗ і потрібні інженери-будівельники. Ну, шукають, значить треба. Піду, звичайно», –  Євдокія Іванівна Грицунова, ветеран ЛКМЗ, ювілярка.

Жінка поділилася, відмовитися від запропонованої роботи не могла, бо вдома було 2 дітей та чоловік, який отримав важку травму і не міг працювати. Спочатку було нелегко, працювали у непростих умовах.

«Дорога вздовж Кузні-1. Настелили її перший раз із шлаку. І літо, і осінь дощове було. Грязі було, ой! Це не передати. Машини заїздили той шлак – тонуть машини, трактор на підхваті», –  Євдокія Іванівна Грицунова, ветеран ЛКМЗ, ювілярка.

21 рік, до самого виходу на пенсію у 1984 році, Євдокія Іванівна розбудовувала завод і працювала на найважчих ділянках.

«Цікавий об’єкт був – воздуходувка. Зі збірного залізобетону, у БЦРП – для обігріву цеху. Там ніде нічого не топилося, ніде нічого не було, тільки з воздуходувки. Вона була 13 метрів висотою і там стояли калорифери», –  Євдокія Іванівна Грицунова, ветеран ЛКМЗ, ювілярка.

Коли пішла на заслужений відпочинок, не знала чим себе зайняти. Сумувала і не могла сидіти на місці, розповіла Євдокія Іванівна. Тоді знайшла заняття до душі–співала у хорі ветеранів.

З 90-річчям жінку привітали колишні колеги та керівники Лозівського ковальсько-механічного заводу. Поздоровлення передали і від народного депутата Анатолія Гіршфельда.

«90 лет – это юбилей крепких сил и мудрого возраста. Многое уже было, многое еще будет. Будьте счастливы! Ну, а мы все ждем приглашения, как минимум, на 100-летний юбилей!»,–  Наталя Шестопалюк, директор з персоналу та соцрозвитку ЛКМЗ.

Від ЛКМЗ ювілярці вручили грошову премію та почесну грамоту. Євдокія Іванівна подякувала заводчанам за увагу та привітання та поділилася, головний секрет довголітня – бути завжди у русі.