Учні та дошкільнята 2 тижні були без м’яса – підприємці зривають тендери

У Лозівських школах та садках виникли проблеми з постачанням чималої кількості продуктів, зокрема м’яса, молочних продуктів та круп.

Про це повідомила начальник управління освіти Вікторія Урванцева 22 лютого. Підприємці, які програють тендери, блокують процедури – звертаються до Антимонопольного комітету, бо знаходять у конкурентів помилки у документах. І доки спеціалісти розбираються з папірцями, діти не отримують основних продуктів.

На обід в учнів Лозівської школи №1  гречка, капуста, смажена риба та апельсини. Не усім такий обід до смаку, але є і ті, кому гречка з рибою подобаються, поділилися школярі.

Не перший день працівникам шкільної їдальні доводиться підбирати нові варіанти обідів, більше – з рибою. Кухарі розповіли, діти не лишаються голодними, але різноманіття у раціоні не вистачає. Вже кілька тижнів у школах і садках Лозіської об’єднаної тергромади проблеми з поставкою м’яса.

«С мясом перебои, с курями и молочкой, временно. Мясо было всегда 2 дня – это большое дело. Творог был один день, а сейчас творога нет. Рыбки больше. То рыбка была раз неделю, а теперь 2-3 раза. И жареная, и котлетки, и тушеная», – Світлана Магеррамова, кухар.

Проблеми з поставками продуктів виникли через те, що підприємці, які програли у тендерах на поставку різних продуктів для шкіл та садків, блокують процедури, поскаржилася начальник управління освіти Вікторія Урванцева. ФОПники знаходять у конкурентів помилки у документації та звертаються до Антимонопольного комітету. Деякі тендери таким чином проводять вже вдруге, чи втретє.

«Складається таке враження, що вони спеціально це роблять. Питання, чому ви заходите на тендерну процедуру, яка йде прозоро. Мало того, що  знижуєте ціни, демпінгуєте, ще й заходите ФОПом, який, або не містить зовсім документів, або мають документи з рядом помилок, тих, яких не повинно бути», – Вікторія Урванцева, начальник управління освіти Лозівської міської ради.

На сесії міськради депутати підтримали освітян та дозволили одноразово закупити необхідні продукти для обідів дітей. Вікторія Урванцева подякувала за підтримку депутатам. Освітяни разом з юристами роблять  усе можливе, аби якнайшвидше відновити поставки.

«27 лютого засідання Антимонопольного комітету по заблокованій процедурі «Яйця курячі». На 99 % впевнені, що Антимонопольний комітет нам цю процедуру розблокує. Ми відстояли кілька процедур у Антимонопольному комітеті, і сьогодні до закладів освіти поїхали ковбаса та масло», – Вікторія Урванцева, начальник управління освіти Лозівської міської ради.

Такі дії підприємців, які зривають поставки, в управлінні освіти вважають ледь не диверсією. Наголосили,шкода, що люди не розуміють, що від таких вчинків страждають діти. За словами головної освітянки, через перебої з поставками калорійність обідів дітей знизилась на 25 %. 22 лютого заблокували ще один тендер на поставку курятини. Місцеві підприємці вирішили допомогти закладам освіти з м’ясом яловичини. 26 лютого її одноразово привезуть до шкіл та садків, повідомила Вікторія Урванцева.