У Лозовій особливі діти розвиваються у сучасному центрі

У Лозівському інклюзивно-ресурсному центрі зі спеціалістами займаються понад 30 вихованців від народження до 18 років. За час існування закладу тут зробили ремонти у 6 приміщеннях, закупили нові меблі та спеціальні іграшки.

«Це у нас ресурсна кімната. Передбачається, що коли ми завершимо ремонтні роботи, з внутрішньої сторони дитина не бачить, а зовні, де ми зараз знаходимось, батьки можуть спостерігати і батьки за процесом, який відбувається всередині», – Оксана Шаламова, директор комунальної установи «Інклюзивно-ресурсний центр» Лозівської міської ради.

Директор Лозівського інклюзивно-ресурсного центру Оксана Шаламова провела екскурсію закладом. Для того, аби діти з особливими потребами могли повноцінно розвиватися,у ньому створили максимально комфортні умови для занять. З хлопцями та дівчатами займаються практичні психологи, вчитель-логопед та вчитель-дефектолог.  Відвідувати центр можуть усі, кому необхідна допомога у розвитку від народження до 18 років.

«На сьогодні ми маємо таку можливість охопити тих дітей, які, скажімо, не знали куди їм звернутися і де саме їм розвиватися. І дуже хочу наголосити, що ця послуга є за рахунок держави, і для батьків вона – безкоштовна», – Оксана Шаламова, директор комунальної установи «Інклюзивно-ресурсний центр» Лозівської міської ради.

З моменту відкриття центру, у закладі зробили ремонт у 6 кабінетах спеціалістів  та закупили сучасні спеціальні меблі. Кожна іграшка– багатофункціональна, розповіла керівник закладу. Завдяки цьому діти можуть розвивати дрібну моторику, логіку та ще чимало корисних знань та вмінь.

«Завдання спеціаліста – використати цю іграшку одну  максимально так, щоб дитина зрозуміла колір, форму, розмір, призначення, функцію – вона відчиняється, замикається. Тут іграшка – її також можна розмістити саме сюди, яка це іграшка. Тобто, на одній іграшці  ми виконуємо близько 10-12 функцій»– Оксана Шаламова, директор комунальної установи «Інклюзивно-ресурсний центр» Лозівської міської ради.

Гроші на ремонти, техніку та іграшки надходили від спонсорів, з міського бюджету. Понад півмільйона гривень для центру виділили минулоріч з державного бюджету, за сприяння народного депутата Анатолія Гіршфельда.

«Народним депутатом була приділена значна увага цій установі. Було виділено за рахунок субвенції,за сприянням народного депутата, 350 тисяч гривень на ремонт інклюзивного центру і 175 тисяч було виділено  на обладнання цього інклюзивного центру», – Ольга Федченко, помічник народного депутата України Анатолія Гіршфельда.

Для того, аби була можливість допомагати ще більшій кількості дітей з особливими потребами, у закладі мріють обладнати ще кілька кімнат для занять.