Підвіз виборців – агітація, чи допомога?

Жителі Миролюбівського старостинського округу на зустрічі з керівниками Лозівщини 12 квітня питали, чому виборців не підвозять до дільниць.

«На всех предыдущих выборах  всегда людей подвозили и никогда и никто не считал это  подкупом или агитацией. Ну как вы себе представляете за 7-8 км, там, в основном, пожилые люди,  как бы они добирались до избирательного участка», – жителька Миролюбівського старостинського округу.

Лозівський міський голова Сергій Зеленський запевнив, не може організувати підвіз громади.

«Я з вами на 110% згоден, да. Но я вам скажу так, я в тюрмі сидіть не хочу.  У мене єсть попередження правоохоронних органів про те, якщо будуть залучатися органи влади по підвозу, організації і всьому остальном, мені поставлять статтю. Єслі я дам школьні автобуси, які будуть підвозити – тоже стаття»,  –Сергій Зеленський, Лозівський міський голова.

Мер додав, місцевим органам влади не лише заборонили давати комунальний транспорт, а й виділяти гроші на підвезення з міського бюджету.

«На підвоз людей держава не виділила. Центральна виборча комісія не виділила кошти і категорично запретила сприяти в цьому, вірніше, фінансувати органи самоврядування по цьому питанні», – Сергій Зеленський, Лозівський міський голова.

Голова окружної виборчої комісії Вікторія Носко, телефоном пояснила, транспорт передбачений лише для членів комісії, які возять скриньку для голосувань додому.

 «Машина надається для того, щоб проголосували по НСП, це ті, хто голосують «на дому». Також, потрібно щоб вони (члени виборчої комісії), коли закінчать роботу по підрахунку бюлетнів, довезли її сюди. На це їм транспорт надається. А по підвозу уже, це вони(виборці) вирішують самостійно. А ми організовувати, щоб  усіх людей зібрати на цей час, і коли приїде оцей транспорт…ми не маємо права і ми не будемо цього робити»,– Вікторія Носко, голова ОВК ТВО №179.

Спеціаліст додала, члени комісії не можуть організовувати підвіз, щоб не обмежувати людей обирати час для голосування.

«За ними(виборцями) залишається вибір о котрій годині вони хочуть. Якщо ми будемо їм диктувати свої умови, це виглядає так, ніби ми їх змушуємо це робити, а ми нікого не змушуємо, вони самостійні. Хтось хоче о 9 проголосувати, а ми назначимо йому на 8. Це не правильно і ми цього робити не будемо» ,– Вікторія Носко, голова ОВК ТВО №179.

Вікторія Носко додала, за організацію підвозу є кримінальна відповідальність.