Лозівська влада рекомендує житловим кооперативам перетворюватися в ОСББ +vd

У середу, 12 грудня, голів лозівських житлових кооперативів та об’єднань співвласників багатоквартирних будинків зібрали на нараду. В ОСББ запитали, чи всі їхні проблеми розв’язуються, а ЖБК пояснили, чому їм краще змінити юридичний статус.

У Лозовій 10 ОСББ і приблизно стільки ж житлових кооперативів. Їхніх голів зібрали 12 грудня на нараду з міським керівництвом і комунальниками. Вже на початку міський голова Сергій Степанов заявив: ЖБК треба перетворюватися на об’єднання співвласників — кооперативні будинки стоять до цієї форми самоорганізації ближче за усі інші.

Рішення про перехід від кооперативу до ОСББ більшість мешканців мають прийняти свідомо, щоб цей перехід дійсно мав результат, переконаний міський голова. Але члени більшості ЖБК поки вагаються, повідомили їхні голови.

Приклад майбутнім ОСББ — нині діючі. За присутності керівників кооперативів про проблеми запитали у голів об’єднань співвласників. Очільниця “Першого лозівського ОСББ” Ольга Гриньку у відповідь подякувала комунальникам: з ними, говорить, не виникає невирішуваних проблем. Щоправда, в окремих ситуаціях служби іще реагують повільно.

Обсяги виділеної землі, терміни ремонтів — в ОСББ є ціла низка поточних питань. Але при цьому більшість голів об’єднань відповіли, що, в цілому, скаржитися їм немає на що.

Головний аргумент на користь перетворення кооперативу на ОСББ — вирішення проблем з водяниками. Це найболючіше питання усіх ЖБК. Вони платять за воду  за показаннями загальнобудинкових лічильників, а ті перевищують показання квартирних водомірів на сотні кубометрів. У ЖБК ростуть борги, їх відключають від води. В ОСББ такої проблеми не існує: його члени платять кожен окремо, за своїм лічильником.

Усім, хто вирішить переходити на ОСББ, міський голова обіцяє повну підтримку. Останні 2 роки у міський бюджет закладаються гроші для ремонтів таких будинків, усі комунальники отримали команду всіляко сприяти вирішенню проблем об’єднань.

Подібні зустрічі проходитимуть регулярно, раз у квартал, повідомив міський голова. Наступного разу кооперативи переконуватимуть прикладом об’єднань у березні 2013 року.

Валерія Гецко

 

 

{youtube}YNku6ikhq8g{/youtube}