У лозівських виконавців запитали, чому відсуджені борги за комуналку повертаються повільно +vd

Більше 700 виграних позовів відносно комунальних боргів у Лозовій знаходяться на так званому виконанні. Їх передали виконавчій службі, аби вона стягувала гроші з боржників усіма законними способами, і та вже взяла їх до роботи. Однак борги комунальним службам повертаються дуже повільно. Відповісти на питання, чому так відбувається, до мерії запросили саму виконавчу службу. Розмова відбулася на щотижневій нараді з керівниками комунальних підприємств 18 січня.

З 62 мільйонів боргів перед комунальними службами десь із чверть лозівчани повинні повернути вже за судовими рішеннями. У виконавців в роботі виграних ЖУКом позовів — на 12 мільйонів. За два роки вони допомогли повернути трохи більше мільйону.

Водночас дві сотні справ виконавча служба не взяла у роботу і повернула ЖУКу. У частині з них не були зазначені ідентифікаційні коди боржників, а всі інші — через “відсутність ліквідного майна”. Директор ЖУКа Сергій Єршов констатує: пропали 15 тисяч, витрачених на судову тяганину.

А ще виконавці з липня минулого року припинили описувати майно разом з комунальниками, заявив Сергій Єршов. Це попри те, що ЖУК надає всю інформацію про боржників, а також транспорт і людей, які можуть відчиняти зачинені двері.

Гроші за виграними справами повертаються повільно з кількох причин, пояснює заступник начальника виконавчої служби Олена Степанова. Якщо людина офіційно працює чи отримує пенсію, борги вираховують з їхнього доходу. Але частина боржників дома не живе, а ті, хто й живе, не мають з чого віддавати.

Опис майна часто також не дає результатів, зауважила Олена Степанова. Для реалізації його везуть до Харкова, а там конфіскат майже не купують — стара техніка, яка була у використанні, мало кого цікавить.

Утім, у подальшому свою роботу виконавча служба обіцяє продовжувати активно, рейди з опису майна з цього року відновлюються, зазначила заступник начальника лозівських виконавців.

Перший віце-мер Володимир Денисенко наполегливо порадив службі тісніше працювати з міліцією — з розшуку боржників. А ось питання, чому виконавці не виставляють на продаж приватизовані квартири з багатотисячними боргами, керівництво міста направить службі офіційним листом. За словами директора ЖУКа, у Лозовій є 8 квартир з боргами, які ніщо не заважає реалізувати у рахунок погашення боргів.

Валерія Гецко

 

{youtube}KNjQnliietw{/youtube}