Лозівчанка створила авторські ляльки-мотанки і посіла 2 місце у обласному конкурсі +vd

Лозівчанка Надія Громило посіла 2 місце у обласному конкурсі ляльок-мотанок «Слобожанський хоровод». Майстрині з усіх районів Харківщини представляли композиції з власноруч зроблених ляльок – чоловіка та жінки, в національному вбранні свого регіону. Учасники також мали супроводити вироби розгорнутим описом про традиційний одяг свого регіону.

Надія Громило побачила оголошення про конкурс в березні. Одразу ж вирішила спробувати створити свої авторські ляльки. Жіноче вбрання виготовила на основі вивченої літератури, а чоловіче – за спогадами, які збереглися у музеях Лозівщини. Вбрання ляльок відтворене з 19 – початку 20 століття. Традиційні ляльки не мають обличчя. На них зображені хрести, виготовляють їх з муліне. Важлива вимога для елементів одягу – вони мають бути з натуральних тканин. Знайти їх важко, а у спеціальних магазинах вони дорогі.


Надія Громило посіла 2 місце серед 26 учасників. 1 місце дісталося майстрині з Богодухівського району.
Виставка ляльок-мотанок триватиме до 29 серпня у Харкові. Спробувати себе у майстерності виготовлення може будь-хто, для цього не потрібно спеціальних вмінь. Виготовлення найпростішої ляльки займає 15 хвилин. Такі вироби Надія Громило із своїми учнями п’ятикласниками створює на уроках. Головне – натхнення та бажання. Інформації, як саме це зробити достатньо і в інтернеті.

 

{youtube}Y_zAeZxBc2M{/youtube}