Мерів міст Харківщини “накачали лозівським оптимізмом” +vd

13 грудня у Лозовій мери міст обласного значення вчилися один в одного вирішувати проблеми без грошей і розробляли план, як зробити так, щоб коштів було більше.

Називалося все це виїзним засіданням секції міст обласного значення Харківського регіонального відділення Асоціації міст України. Проводилося воно вперше.

Візит керівників міст Харківщини до Лозової починається з екскурсії. Найперше гостей ведуть до музею. Унікальна доісторична баба, музичні раритети, зібрані лозівчанами, містична картина, на якій проявляється Сталін, — екскурсантам показують усі зали.

Міські парки, будівництво спорткомплексу, мікрорайони і ЛКМЗ гостям показують з вікна автобусу. Зупинки — у Палаці культури та Свято-Смоленському храмі. Різьблений дерев’яний іконостас представників Асоціації міст відверто вражає. Виконавчий директор її Харківського відділення, Віктор Мирошник, на кілька хвилин завмирає перед ним.

“Вражає все — які майстри… Яка тут благодать буде після всього цього… Яке мистецтво… Лозівчанам пощастило такий храм мати”, – не відводячи очі від іконостасу, говорить пан Мирошник.

Але основна частина зустрічі проходить у кабінеті лозівського мера. До Лозової через замети й ожеледицю не змогли доїхати лише керівники Ізюму й Куп’янську. Усі інші міста — Чугуїв, Первомайський, Люботин — представлені мерами, їхніми першими заступниками і секретарями міських рад.

Дефіцит бюджету — ситуація, звична для усіх учасників наради. Вони діляться досвідом, як вирішувати максимум проблем за мінімум грошей, і щоб це якомога менше впливало на якість роботи. Більша частина обговорення проходить без преси, але після наради гості розповідають журналістам: навички управління містом під час безгрошів’я вони позичать у лозівського мера.

“Як тут поставлене питання: рішення приймається колективно, а відповідальність — персональна. У цьому питанні це дуже позитивний досвід. Ми теж намагаємося так працювати, але є моменти, які я візьму собі на озброєння, – вимогливість до керівників комунальних підприємств, у тому числі, і закладів культури”, – сказав Люботинський міський голова Володимир Теличко.

Крім того, учасники наради планують боротися і з недофінансуванням своїх міст. Вже у 2013 році вони вимагатимуть перегляду міських бюджетів. Виконавчий директор Харківського регіонального відділення Асоціації міст Віктор Мирошник говорить, що в їхньої організації важелів вистачить.

Лозівський міський голова Сергій Степанов результатами зустрічі задоволений. Сьогодні здебільшого вчилися у нього і його команди.

“Треба йти тим курсом, який ми взяли, – сказав він. — Сьогодні я висловив думку, що наскільки ми хочемо це зробити, настільки в нас це виходитиме. І, можливо, у жартівливій формі: сьогодні ми своїх колег “накачували” лозівським оптимізмом”.

Наступного разу мерів міст Харківщини зголосився приймати Чугуїв.

Валерія Гецко

 

{youtube}u2lKHNxH4bE{/youtube}