Лозова – у трійці проектів області, які претендують на гроші Світового банку +vd

Шанси Лозової почати перебудову тепломереж у найближчі 2 роки зросли. Проект реконструкції потрапив у трійку претендентів від Харківської області.

Щоб стати претендентами на пільговий іноземний кредит, проекти мали пройти попередній відбір. У Харківській області його успішно подолали 3 комунальні підприємства — харківські “Вода” і “Теплові мережі”, а також лозівське “Теплоенерго”. Про це заступник міністра регіонрозвитку Аліпов повідомив листом губернатору Харківщини Добкіну, а той — лозівському керівництву. Міський голова Сергій Степанов, за його словами, не сумнівається, що “Теплоенерго” отримає 20 мільйонів доларів, на які претендує.

У самому підприємстві також переконані: їхній проект має усі шанси отримати фінансування. Він в усьому підходить під вимоги Світового банку, окрім тарифу. Плата за тепло у Лозовій не покриває й половини витрат.

Проект реконструкції теплопостачання міста передбачає, що лозівські мікрорайони будуть опалюватися кількома міні-котельнями. Вони замінять центральну, застарілу. Довжина труб і втрати тепла скоротяться. За проектними розрахунками, газу для опалення витрачатиметься на 40% менше, а електрики — на 60%.

20 мільйонів доларів  – це приблизна вартість усього проекту “Теплоенерго”. Такий кредит Світовий банк дає на 20 років під 3-5% річних, до того ж з відстрочкою — повертати його можна почати через 5 років.

За словами головного тепловика Лозової Леоніда Глоби, якщо Світовий банк затвердить проект “Теплоенерго”, роботи, найвірогідніше, почнуться у 2014 році. Як ні, то підприємство братиме участь в аналогічному конкурсі — на пільговий кредит Європейського інвестиційного банку, повідомив директор КП “Теплоенерго”.

Валерія Гецко

 

{youtube}ygmnFS54LxQ{/youtube}