Як Лозова проводила останній день за календарем майя +vd

21 грудня 2012 року — останній день за календарем індіанців майя. І хоча ніхто точно не знає, що саме майя мали на увазі, теорія апокаліпсису захопила людей навіть у Лозовій. 

Вранці 21 грудня ми вийшли на вулицю, аби запитати лозівчан, чого вони чекають від сьогоднішнього дня. З десятка опитаних у панічних настроях не зізнався ніхто.

Продавці на ринку підтверджують: лозівчани через кінець світу не божеволіли, сіль, крупи й консерви не скуповували. Але від вимкнення електрики, з якої наче мав початися апокаліпсис, частина городян все ж підстрахувалася: свічки та сірники протягом грудня користувалися неабияким попитом, розповіли нам інші продавці.

Хоча в інтерв’ю мешканці міста відмахуються від кінця світу, у розмовах між собою зараз це — тема ледь не №1. Навіть сьогоднішня нарада лозівських комунальників почалася з апокаліптичних жартів: керівники КП з’ясовували, о котрій точно починається кінець світу, і чи не скасував його президент сусідньої Росії.

Практичний психолог Ірина Хрисанфова говорить: її знайомі і клієнти теж часто жартують на цю тему. Але водночас багато людей телефонують психологу і запитують, що їм робити. За спостереженням пані Ірини, наляканими є величезна кількість людей. Причому серед них багато успішних особистостей, про яких і не подумаєш, що вони можуть злякатися чуток про кінець світу.

“Чому виникає страх кінця світу завжди під час усіх кінців світу? Тому що слово “кінець” асоціюється зі словом “смерть”. Але є й інша асоціація: кінець — це початок”, – говорить Ірина Хрисанфова.

Люди бруднять себе надуманим страхом, зауважує психолог, їхні емоції передаються дітям — ті теж нервують. Якщо 21 грудня щось і може трапитися, то лише через ту саму штучно створену істерію, переконана пані Ірина. Хтось спересердя натисне не туди або невчасно — і все, катастрофа.

Щось на кшталт цього — кінець світла — довелося пережити телеканалу “Сігма” за 3 дні до очікуваної всіма дати. “Харківобленерго” відключив приміщення від живлення, канал припинив мовлення. Керівництво шалено шукало вихід, співробітники блукали по редакції у темряві.

Наступного дня на телеканалі мав вийти черговий випуск новин, а колектив не знав, чи варто йти на роботу. Однак, коли усі вже розслабилися, світло увімкнули, і працювати таки довелося. Причому дуже напружено — потрібно було наздоганяти втрачену добу. Редакція впоралася — попри те, що це був День Святого Миколая, і зйомки слідували одна за одною.

“Швидко, чітко, класно все зробили, і я вважаю, що не треба впадати у паніку. Треба зберігати спокій, тверезий, холодний мозок — тоді все буде нормально”, – підсумовує досвід телеканалу його головний редактор Інна Воробйова.

Маємо надію, цей досвід лозівчанам сьогодні не знадобиться. Серед комунальників, які відповідають за важливі процеси, нервових немає, запевняє начальник міського управління ЖКГ Сергій Костюк: серце ні в кого не тьохне, рука не здригнеться, жодна кнопка випадково не натиснеться.

“Усі комунальні підприємства готові, спокійні і працюють у звичайному режимі”, – заспокоїв головний комунальник.

Жити й не перейматися дурними чутками радять священики. Так, у Біблії йдеться про майбутній Апокаліпсис, але, за словами отця Михаїла, він прийде не цієї п’ятниці. По-перше, навіть янголи не знають, коли буде кінець світу. А по-друге, Святе Писання попереджає, що спочатку має бути знамення, яке побачать усі люди.

Тож отець Михаїл закликає не вірити дурним чуткам, а психолог Ірина Хрисанфова пропонує влаштувати сьогодні свято. Можна і при свічках.

Валерія Гецко

 

{youtube}X_CqLFSnac4{/youtube}