Лозівські козаки обрали «батьку» — отамана +vd

Вибори в окремій Лозівській козацькій сотні Всевеликого війська Донського відбулися 3 лютого на території Свято-Смоленського храму. 

Перш ніж вибирати «батьку», посвятили самих козаків. Лозівська сотня існує вже 8 рік, а її брати ще не пройшли обряд верстання — биття нагайкою. Отаман союзу козацьких громад Михайло Рєзнік пояснює, що тільки після такого випробування мужик стає справжнім козаком.

13 лозівських козаків мужньо витримали удари. Після верстання усі нащадки цих чоловіків також будуть вважатися потомственними козаками.

Отаман Лозівської сотні Микола Наконечний привітав козаків зі святом верстання і відзвітував про свою роботу. Він був “батькою” громади з початку заснування сотні у 2005 році. За його керування козаки спілкувалися зі школярами про духовність, допомагали церкві на службах та на будівництві,  брали участь у хресних ходах. Однією із заслуг Микола Наконечний вважає те, що разом з іншими козаками лозівчани не дозволили геям пройти парадом у Києві.

Козаки визнали, що керування отамана було їм любе і вкотре запропонували Миколі Наконечному стати “батькою”. Другим кандидатом козаки висунули Євгена Кутового. Його основною перевагою назвали силу та молодість.

Обидва претенденти розповіли свої передвиборні програми. Задуми були схожі. Козаки пропонували більше уваги приділяти фізичній підготовці та дисципліні.

Потому громада зробила свій вибір. Козаки обрали мудрість Миколи Наконечного.

Анна Скрипник

 

{youtube}xBkvPyqQlkU{/youtube}