У лозівській лісосмузі знайшли звалище небезпечних ламп +vd

Лозівчанин побачив його, гуляючи з собакою. Чоловік непокоїться: лампи небезпечні, бо містять ртуть. Медики ці побоювання підтверджують.

Володимир Діброва саме гуляв з собакою, коли побачив розкидані лампи. Це було 2 лютого у посадці за 3 мікрорайоном. Тоді ще був сніг. На ньому виднілися сліди від санчат. Вочевидь, на них і привезли отруйне сміття та кинули просто неба.

На тому ж місці трохи раніше вивантажили цілу автівку будівельного мотлоху. Чоловік припускає, що десь в офісі чи в організації робили ремонт, після якого це все і залишилось. Пан Володимир обурений. Говорить, що смітити та ще й піддавати небезпеці дітей, які неодмінно зацікавляться знахідкою, – не по-людськи.

І вкрай небезпечно, додає головний державний санітарний лікар Лозівщини Тетяна Овчарюк. У лампах є пари надзвичайно токсичної ртуті. Вони завдають велику шкоду здоров’ю людини: погіршують обмін речовин, пошкоджують основні органи, а при тривалому контакті — ще й клітини нервової системи.

Якщо лампа розіб’ється, найбільше отрути дістанеться саме дітям. Адже, за словами санітарного лікаря, важкі пари ртуті знаходяться низько. Тетяна Овчарюк говорить, що, за законом, прибирати лампи повинні місцеві комунальники. Тому з подібними знахідками треба звертатися в Управління житлово-комунального господарства та будівництва Лозівської міської ради.

Жилкомгосп, у свою чергу, повинен домовитись зі спеціальними підприємствами, які знешкоджують лампи. На Харківщині таких кілька. І, як повідомляють у міжрайвідділі Держсанепідемслужби, їхні послуги надзвичайно дорогі.

Анна Скрипник

{youtube}7t-osH9HFdw{/youtube}