Зміни у законодавстві поставили під загрозу існування лозівського БТІ

Кількість працівників лозівського Бюро техінвентаризації за місяць скоротилася у 3,5 рази, а саме існування організації опинилося під питанням.

Переїзд лозівського Бюро техінвентаризації на нову адресу триває третій тиждень. Усе через величезний і дуже цінний архів. Клієнтів у БТІ практично весь цей час обслуговують, однак лише з питань, які не потребують звернень до архіву. Його тільки цього вівторка, 12 лютого, нарешті занесли у те приміщення, де він має знаходитися.

Теки тут лежать всюди — на полицях напівзібраних стелажів, на підвіконнях, на стільцях, навіть на підлозі. У них — інформація про всі будівлі ще з довоєнних часів. Причому не лише Лозової, а й Лозівського району.

Перевезення архіву — складна, тривала і фізично важка справа, говорить технік-архіваріус БТІ Ірина Колесова. Спочатку документи зносили з третього поверху на старій адресі, тепер заносять на п’ятий поверх на новій, по вулиці Профінтерну, 5.

Дах, що тече у новому приміщенні архіву, начальник БТІ Олег Загамула проблемою не називає. Говорить, місце дозволяє розставити документи, щоб на них не лило, знизу вони не підмокнуть, бо будуть на стелажах, а сирості не буде, бо у кімнаті багато вікон, і всі виходять на сонячний бік.

Після перенесення архів треба ще розібрати. Коли він стане доступний для роботи, у БТІ сказати не можуть: тут залишилось тільки семеро працівників — з 25, як було у грудні. Ірина Колесова нарахувала 2-3 тижні роботи — це за умови, що на допомогу прийдуть усі її колишні колеги і родичі нинішніх співробітників. Власне, каже жінка, вони вже допомагають.

Люди з БТІ звільнилися добровільно, розповідає Олег Загамула: співробітники зрозуміли ситуацію, у якій опинилося Бюро. Це комунальне підприємство не підживлюється з бюджету, а самостійно заробляє на своє утримання. З нового року третину роботи забрала служба реєстрації. А потім, відповідно до наказу Мінрегіонбуду, і техінвентаризація у багатьох випадках стала необов’язковою.

“З усього обсягу робіт у нас на сьогоднішній день залишається тільки 10%. На жаль. 10% від того, що ми робили раніше. Ми раді кожному замовнику”, – говорить Олег Загамула.

У БТІ особливо чекають мешканців Орільки та Краснопавлівки, які якраз зараз приватизують своє житло. Начальник запевнив, техпаспорти людям зроблять дуже швидко — іншої роботи у Бюро практично немає.

Як буде далі з БТІ, точно у Лозовій не знає ніхто. Однак міський голова Сергій Степанов на останній нараді з керівниками комунальних підприємств озвучив депресивний варіант. Бо, відповідно до того самого наказу Мінрегіонбуду, роботу БТІ тепер може виконувати будь-яке підприємство, яке візьме у штат спеціально навченого техніка.

“БТІ сьогодні у тій кількості — 7 чоловік, — ми ще перший квартал подивимось, які будуть зміни, доповнення на державному рівні у програмі роботи комунальних підприємств БТІ. У нас там залишаться невеликі обсяги. Доцільність ми, скажімо так, пропрацюємо, тому що там серйозні зміни по технічній паспортизації. Загалом, підприємству робити немає чого, за великим рахунком”, – підсумував мер.

Начальник БТІ більш оптимістично дивиться на майбутнє свого підприємства. Поки що у Бюро залишається його головний козир — архів.

Валерія Гецко