Очищення лозівського арсеналу проінспектував віце-премєр-міністр Вілкул +vd

Очищення арсеналу, ТРК Сігма

Віце-прем’єр Олександр Вілкул приїхав подивитися, як ідуть роботи, на які держава з три роки витратила 75 мільйонів гривень.

Цієї осені піротехніки мають остаточно звільнити цю землю від снарядів та їхніх залишків. Перевірити, як іде очищення, сьогодні, 16 серпня, приїхав віце-прем’єр-міністр України Олександр Вілкул.

Керівництво Держслужби з надзвичайних ситуацій доповіло урядовцю, що роботи піротехнікам залишилося на три місяці. Їм належить очистити 27 гектарів технічної території та утилізувати 4 тисячі тон боєприпасів (вже очистили 220 га та утилізували 26 тисяч тон). Сьогодні контрольованим підривом показово знищили 20 тон.

Надзвичайники гарантують — до цих гарантій приєднався і Олександр Вілкул, — що після завершення ліквідаційних робіт очищена територія буде абсолютно безпечною.

“Після виконання завдання усі ці землі будуть безпечні і придатні для використання у будь-якому напрямку”, – заявив Михайло Болотських, голова Державної служби з надзвичайних ситуацій України.

Пожежа на 61 арсеналі спалахнула 27 серпня 2008 року. Вибухи тривали два тижні. Тоді з 96 тисяч тон боєприпасів вибухнули дві третини. Програму ліквідації наслідків пожежі уряд прийняв у 2010 році. Фактично очищення почалося у 2011-му. До кінця цього року ліквідація наслідків має бути завершена, а військова частина — розформована. Всю територію Збройні Сили передадуть місту Лозова.

Валерія Гецко

{youtube}aMlPaoda5Ss{/youtube}