Держсанепідслужба: на Лозівщині є хворі із симптомами грипу +vd

Понад 170 жителів Лозівщини звернулися до медзакладів із симптомами грипу 

Про новий грип, що «ходить» Україною, лозівчани чули. Говорять, знають, як з ним боротися – спочатку застосовують свої методи, а потім звертаються у лікарню.

 

Більшість хворих – діти 

За інформацією Лозівського міськміжрайонного управління Держсанепідслужби, з 4 по 10 січня понад 170 жителів Лозівщини звернулися до лікарень із симптомами гострих респіраторних вірусних інфекцій, з них – 113 діти. Така кількість хворих – в межах норми для цього періоду, зазначили у санстанції.

Найближчим часом очікується збільшення кількості хворих, адже діти тільки вийшли з канікул, повідомила заступник головного санітарного лікаря Лозівщини Олександра Уколова. Вона зазначила, моніторинг відвідування навчальних закладів проводять щоденно.

 

Причин для паніки немає

 Поряд з Лозовою – у Слов’янську та Краматорську – рівень захворюваності дійсно підвищений, у Ізюмі ввели карантин, однак жителі Лозівщини приводу панікувати поки не мають, додала Олександра Уколова.

 

Ситуація із грипом на Харківщині

 У Харківській області від грипу померло 5 чоловік. Це підтвердила заступник директора Департаменту охорони здоров’я Харківської облдержадміністрації Галина Сіроштан у телефонній розмові телеканалу «Сігма».

 

Профілактика – вакцинація

 Фахівці радять не панікувати, а вже зараз убезпечити себе від захворювання. Один з найефективніших способів – вакцинація, говорить Олександра Уколова. Триває перша хвиля епідемії грипу, тому містяни можуть встигнути убезпечити себе під час другої.

Вакцину проти грипу може придбати будь-який лозівчанин, її ціна в аптеці – від 160 гривень. Зробити щеплення можна у будь-якому медзакладі, однак за умови, якщо пацієнт повністю здоровий, додала Олександра Уколова.

Вона радить, не забувати про найпростіші правила гігієни – мити руки після кожного відвідування вулиці та за потреби носити спеціальну маску у місцях скупчення людей.

Якщо все-таки симптоми застуди або грипу є, треба негайно викликати лікаря, наголосила Ірина Горобівська, завідуюча амбулаторією сімейної медицини у міськлікарні.

 

Симптоми, що вимагають термінової госпіталізації

 Викликати “швидку” чи терміново звертатися до лікарні необхідно, якщо присутні наступні симптоми:

– сильна блідість або посиніння обличчя;

– затруднення дихання;

– висока температура тіла, що довго не знижується;

– багаторазове блювання та випорожнення;

– порушення свідомості – надмірна сонливість чи збудженість;

– болі у грудній клітці;

– домішки крові у мокроті;

– падіння артеріального тиску.

Продовжувати лікування вдома за наявності цих симптомів – небезпечно. Затримка з госпіталізацією може призвести до смерті хворого, попереджають медики.

          {youtube}869hP6J3poI{/youtube}