ПРОЕКТ ЗАКОНУ ЩОДО ЗАХИСТУ СПАДКОВИХ ПРАВ СЕЛЯН ЗАБЕЗПЕЧИТЬ 13 МІЛЬЙОНІВ УКРАЇНЦІВ НОТАРІАЛЬНИМИ ПОСЛУГАМИ

Запуск інституту Уповноважених осіб Мін’юсту дасть можливість 13 мільйонам українців, які живуть у віддалених селах чи містечках, де немає державного нотаріуса, отримати якісні послуги у сфері юстиції. Про це сьогодні на засіданні економічного комітету Верховної Ради повідомив Міністр юстиції Павло Петренко.

«В Україні близько 29 тисяч сіл і селищ, де живе 13 мільйонів громадян – майже третина українців. При цьому, ми маємо 122 райони, в яких немає державних нотаріусів, тобто майже чверть жителів сільської місцевості не мають доступу до нотаріальних послуг взагалі. Це люди, які все життя тяжко працювали. Більшість з них не мають можливості поїхати навіть у районний центр, де є нотаріус», – наголосив очільник Мін’юсту.

За його словами, прийняття даних законодавчих змін та запровадження інституту Уповноважених осіб Мін’юсту дасть можливість виправити цю ситуацію та забезпечити якісними, зручними, а головне – доступними послугами у сфері нотаріату жителів сільської місцевості.

«Нові фахівці працюватимуть у віддалених селах та забезпечать потребу громадян у відповідних послугах. Таких, як – оформлення права спадщини і дарування, видача свідоцтв про народження і смерть, засвідчення копій», – додав Міністр юстиції.

Крім того, Уповноважені особи Мін’юсту будуть відібрані серед державних службовців органів юстиції, які вже працюють в системі відповідно до чинного законодавства і, так само як і інші, нестимуть відповідальність за свою роботу. Мін’юст, який регулює та контролює якість роботи нотаріусів, так само здійснюватиме ефективний контроль за якістю добору та подальшої роботи уповноважених осіб. Вимоги до кандидатів – вища юридична освіта та досвід роботи від 3-х років.

Він наголосив, що прийняття цього закону переслідує одну єдину мету – гарантувати однаковий доступ до якісних державних послуг для всіх українців.

«Сподіваюся, депутати підтримають проект даного Закону і дадуть усім без винятку українцям, в тому числі – жителям віддалених сіл та селищ, можливість скористатися сучасними сервісами у сфері юстиції», – резюмував Павло Петренко.