Очільниця Харківської юстиції Тетяна Єгорова-Луценко: Справедливі тарифи на тепло та гарячу воду

Міністерство юстиції разом з іншими відомствами за дорученням Прем’єр-міністра напрацювало низку урядових рішень, які забезпечать громадян справедливими тарифами.

Не зважаючи на наявність економічно обґрунтованих тарифів, місцеві чиновники в розрахунках використовують значно вищі ціни.

Ціни на опалення у різних областях України суттєво відрізняються через непрозорість формування тарифів. Тариф встановлюють органи місцевого самоврядування на підставі розрахунків виконавців послуг або Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП). Оскільки розрахунки у всіх різні – ціна теж різна.

Постановою Кабінету Міністрів України від 26 червня 2019 року № 560 «Деякі питання захисту прав споживачів житлово-комунальних послуг» встановлено на опалювальний сезон 2019/20 року такі граничні ціни/тарифи на послуги для населення міст обласного значення та м. Києва:

– з постачання теплової енергії: у разі оснащення приладами обліку – 1400 гривень за 1 Гкал (з урахуванням податку на додану вартість); у разі відсутності приладів обліку – 35,21 гривні за 1 кв. метр (з урахуванням податку на додану вартість);

– з постачання гарячої води: за умови підключення рушникосушильників до систем постачання гарячої води – 83,66 гривні за 1 куб. метр (з урахуванням податку на додану вартість); у разі відсутності рушникосушильників – 75,74 гривні за 1 куб. метр (з урахуванням податку на додану вартість).

Після застосування нових тарифів економія складе від 10 % до 40% в залежності від регіону.

Порахувати розмір вашої економії можна скориставшись онлайн-калькулятором розрахунку чесної платіжки, який розміщений на сайті Міністерства юстиції.

Тарифи на послуги постачання теплової енергії і послуги з постачання гарячої води наберуть чинності з початку опалювального сезону 2019/20 року.

Нові тарифи на послуги з постачання теплової енергії та постачання гарячої води не поширюються на нарахування за надані зазначені послуги в попередні періоди.

У разі, якщо органи місцевого самоврядування не встановили тарифи з урахуванням граничних цін/тарифів на послуги з постачання теплової енергії та постачання гарячої води необхідно:

  1. Перевірити на офіційному вебсайті органу місцевого самоврядування, який встановлює тариф на послуги з постачання теплової енергії і послуги з постачання гарячої води, чи здійснено перерахунок тарифів відповідно до рішення Уряду (не пізніше 1 вересня 2019 року).
  2. Звернутися на Урядову гарячу лінію за номером 1545 та повідомити про нездійснення органом місцевого самоврядування перерахунку тарифів на послуги з постачання теплової енергії та гарячої води для населення.
  3. Завантажити зразок вимоги до органу місцевого самоврядування на сайті Міністерства юстиції та звернутися для виконання рішення Уряду.

Якщо постачальник надіслав платіжку, в якій зазначений тариф, перевищує граничні ціни/тарифи на послуги з постачання теплової енергії та постачання гарячої води необхідно звернутися до теплопостачальної організації у зручний для вас спосіб – звичайною або електронною поштою або особисто передати постачальнику – для перерахунку вартості зазначених послуг на опалювальний сезон 2019/20.