оподаткування новорічних подарунків

Наближається Новий рік. Його чекають і діти і дорослі. Малеча чекає подарунків від Діда Мороза, дорослі сподіваються, що Новий рік принесе нові радощі та виправдає найпотаємніші сподівання.

Аби бухгалтеру уникнути проблем, розповідаємо як  оподатковуються та відображаються в податковому розрахунку за ф.1ДФ грошові кошти, які спрямовуються на проведення новорічно-різдвяних свят для дітей та на придбання дитячих святкових подарунків.

Податковим кодексом визначено (п.165.1 ст.165), що до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включається вартість дарунків (а також призів переможцям та призерам спортивних змагань), якщо їх вартість не перевищує 50 відсотків однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на місяць), встановленої на 1 січня звітного податкового року, за винятком грошових виплат у будь-якій сумі (у 2012 році – 536,50 грн.).

Вартість дарунків, яка не перевищує зазначеної суми, відображається у податковому розрахунку за ф. 1ДФ за ознакою доходу «160». Якщо вартість дитячих новорічних подарунків та квитків, яка надається платнику податків перевищує у 2012 році – 536,50 грн., то сума такого перевищення оподатковується податком на доходи фізичних осіб за ставками 15% та/або 17% та відображається у податковому розрахунку за ф. 1ДФ за ознакою доходу «126», як додаткове благо.