Податок на нерухомість:питання-відповіді

Хто є платниками податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, та які застосовуються ставки?

Податкового кодексу України визначає, що сплачувати податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, будуть громадяни та підприємства, в тому числі іноземні, які є власниками житлового фонду.

Кодексом окремо визначені випадки, хто є платником податку, якщо житловий об’єкт перебуває у спільній частковій або спільній сумісній власності кількох осіб:

Розглядається 3 випадки

Перший, житло перебуває у спільній частковій власності кількох осіб – платник податку є кожна з цих осіб за належну їй частку;

Другий     житло знаходиться у спільній сумісній власності кількох осіб, але не поділений в натурі –  платник податку є одна з таких осіб-власників, визначена за їх згодою, якщо інше не встановлено судом;

Третій випадок – житло перебуває у спільній сумісній власності кількох осіб і поділено між ними в натурі,- платник податку є кожна з цих осіб за належну їй частку.

Як буде визначатись сума податку?

З метою визначення суми податку відповідними сільськими, селищними або міськими радами прийнято рішення про встановлення ставки податку за 1 кв. метр житлової площі такого об’єкта. Відповідні рішення прийняті ще на початку 2011 року усіма радами Лозівського району та міста Лозова.

– для квартир, житлова площа яких не перевищує 240 кв. м. та житлових будинків, житлова площа яких не перевищує 500 кв. м. ставки податку становить 1%  розміру мінімальної зарплати, встановленої законом на 1 січня року

(2013р. – 11,47 грн/кв.м) ;

–   для квартир, житлова площа яких перевищує 240 кв. м., та житлових будинків, житлова площа яких перевищує 500 кв. м., ставка податку становить 2,7% розміру мінімальної зарплати, встановленої законом на 1 січня року (2013р. – 30,97 грн/кв.м).

Але ПКУ передбачено пільги із сплати податку, не оподатковується  житлова площа майна, що перебуває у власності громадянина :

а) для квартири – на 120 кв. м.;

б) для житлового будинку – на 250 кв. м.

Таке право надається громадянину один раз на рік та може бути застосовано лише до одного з житлових об’єктів, де громадянин прописаний або за його вибором до іншого житлового об’єкта, що  перебуває в його власності.

Тобто, оподатковується площа житлового об’єкту, але у документах на житло виділяється загальна та житлова площа, так з якої саме площі житла доведеться сплачувати податок?

Податок буде нараховуватись на житлову площу об’єкта житлової нерухомості.

Який порядок нарахування податку на нерухомість для громадян та підприємств?

Податок на нерухомість буде нараховуватись податковим органом за місцезнаходженням об’єкта житлової нерухомості.

Але, є відмінності у порядку нарахування та сплати податку громадянами та підприємствами.

Юридичні особи (підприємства) самостійно, до 1 лютого надають розрахунок та сплачують нараховану суму податку щоквартально до 30 числа місяця, що наступає за звітним кварталом, тобто до 30 квітня, 30 липня, 30 жовтня та 30 січня наступного року.

При цьому, зменшення площі житлового фонду, яке передбачено для громадян (120кв.м.- квартира та 250- житловий будинок) для них не діє. Податок нараховується на житлову площу з 1-го кв.м.

Громадянам, до 1 липня кожного року податковим органом направляється  повідомлення-рішення про суму податку із зазначенням платіжних реквізитів для сплати податку.

Громадяни, у разі потреби, можуть звернутись до податкової з документами, що підтверджують їх право власності на житло та місце реєстрації для звірки даних щодо житлової площі житлової нерухомості, пільги зі сплати податку, ставки податку та нарахованої суми податку.

А якщо житло буде придбано протягом року, з якої дати повинно сплачувати податок?

Якщо громадяни, протягом року придбають житло, що підпадає під оподаткування, то платниками вони вважаються з місяця, в якому виникло право власності на такий об’єкт. Податкової службою буде надіслано повідомлення про сплату податку на нерухомість протягом року після отримання інформації про виникнення права власності на такий об’єкт.

Юридичнми особами у такому випадку належить самостійно надати нову звітну декларацію протягом місяця з дня виникнення права власності на такий об’єкт. Податок нараховується з дня виникнення права власності на житловий об’єкт.

Поясніть, чи усі житлові об’єкти підпадають під оподаткування?

Сплачувати та нараховувати податок на нерухомість належить не на всі житлові об’єкти, деякі з них виведено з-під оподаткування. А саме:

а) об’єкти житлової нерухомості, які перебувають у власності держави або територіальних громад (їх спільній власності);

б) об’єкти житлової нерухомості, які розташовані в зонах відчуження та безумовного (обов’язкового) відселення, визначені законом. Обумовлено, що зона відчуження – це територія, з якої проведено евакуацію населення в 1986 році;

в) будівлі дитячих будинків сімейного типу. Відповідно Сімейного кодексу України та Закону України «Про охорону дитинства» під таким будинком розуміється зокрема сім’я, що створюється за бажанням подружжя або окремої особи, яка не перебуває у шлюбі, для забезпечення сімейним вихованням і спільного проживання не менш, як п’яти дітей-сиріт, а також дітей, позбавлених батьківського піклування;

г) садовий або дачний будинок, але не більше одного такого об’єкта на одного платника податку. Садовий будинок – це будинок для літнього (сезонного) використання, який у питаннях нормування площі забудови, зовнішніх конструкцій та інженерного обладнання не відповідає нормативам, установленим для житлових будинків; дачний будинок – це житловий будинок, призначений для використання протягом року з метою позаміського відпочинку (Підпункт 14.1.129 статті 14 Податкового кодексу України);

ґ) об’єкти житлової нерухомості, які належать багатодітним сім’ям та прийомним сім’ям, у яких виховується троє та більше дітей, але не більше одного такого об’єкта на сім’ю;

д) гуртожитки.

Хочу повернутись до пільги з податку на нерухоме майно, поясність, будь ласка на прикладі порядок надання пільги?

Ситуація 1. У приватизованій квартирі житловою площею 125 кв.м. мешкає подружжя, житло у спільній власності не розподілено.

Оскільки житлова площа не розподілена між членами родини, то за їх вибором платником податку буде один з членів родини. Пільгова площа для квартири становить 120 кв.м., тобто, податок буде сплачуватись за 5 кв.м , що перевищують пільгову межу. Сума податку: 5 кв.м х 11,47 грн/кв.м  = 57,35 грн.

Ситуація 2. У приватному домоволодінні житлова площа 380 кв.м. мешкає подружжя, житло у спільній частковій власності. Чоловік власник 280 кв.м., дружина – 100 кв.м.

Оскільки житлова площа розподілена між членами родини, то платником податку є кожний з членів подружжя за належну йому частку. В цьому випадку дружина не сплачує податок, «її» житлова площа є меншою ніж 250 кв.м., чоловік сплачує податок за  30 кв.м , що перевищують пільгову межу. Сума податку: 30 кв.м х 11,47 грн/кв.м  = 344,10 грн.

Ситуація 3. У приватизованій квартирі житловою площею 70 кв.м. мешкає подружжя, житло у спільній власності не розподілено та садовий будинок.

Оскільки житлова площа квартири є меншою ніж встановлена пільга (120 кв.м.) та родина володіє лише одним садовим будинком, то сплачувати податок на нерухомість не доведеться.

Коли податок на нерухоме майно має бути сплаченимгромадянами?

Податок сплачується громадянами протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення.

Яким чином повідомити податкову про вибір об’єкта житлової нерухомості, ніж той в якому він зареєстрований, для застосування пільги?

Якщо громадянин, що має кілька житлових об’єктів, бажає, щоб пільга застосовувалась не до того житла, де він проживає, то він має звернувшись до 1 липня з письмовою заявою про вибір об’єкта житлової нерухомості до податкової за місцем знаходження такого об’єкта житлової нерухомості.

Які документи треба подати доподаткової для уточнення суми податку на нерухоме майно?

Якщо громадянин не погоджується з розрахунками сум податку, що визначений податковою у повідомленні-рішенні, він має право звірити дані щодо об’єкта оподаткування на підставі документів, які підтверджують право власності на нерухомість.

Як податкова отримає інформацію щодо наявності у громадян нерухомого майна?

Податковий кодекс України зобов’язує щорічно до 15 квітня органи державної реєстрації прав на нерухоме майно, а також органи, що здійснюють реєстрацію місця проживання фізичних осіб надавати такі дані. Протягом року, щоквартально, ця інформація буде оновлюватись, відповідно до змін права власності на нерухоме майно чи місця проживання.

До якого бюджету сплачується податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки?

Податок на нерухоме майно відмінне від земельної ділянки належить до перелікум місцевих податків і зараховується до відповідного місцевого бюджету за місцем розташування об’єкта нерухомості.

Чи застосовуються штрафні санкції та пеня до фізичної особи за несвоєчасну сплату податку на нерухоме майно?

У разі несвоєчасної сплати діє загальний порядок притягнення до фінансової відповідальності (ст.126.1 Податкового кодексу):

• при затримці платежу до 30 календарних днів включно, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов’язання, – у розмірі 10 % боргу;

• при затримці більше 30 календарних днів, – у розмірі 20% боргу.

Нараховується також пеня за загальними правилами, що передбачені Податковим кодексом.

А  якщо власником житла є дитина, кому нарахують податок, та за рахунок чиїх коштів він має бути сплачений?

Зобов’язання по сплаті податків за неповнолітніх дітей виконуються їх батьками (усиновителями), опікунами (піклувальниками) до набуття неповнолітніми особами цивільної дієздатності в повному обсязі.

Батьки (усиновителі) неповнолітніх і неповнолітні у разі невиконання грошових зобов’язань неповнолітніх несуть солідарну майнову відповідальність за погашення грошових зобов’язань та/або податкового боргу

Податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки новий. Неодмінно будуть виникати питання щодо різних випадків його нарахування. Нагадую, що ДПС України має телефонну консультаційну лінію 0-800-50-10-07. Зателефонувавши, Ви безкоштовно отримаєте усю інформацію з конкретно На початокВашого випадку.