На відмову у видачі касового чека можна поскаржитись до податкової.

На відмову у видачі касового чека можна поскаржитись до податкової.

Лозівська ОДПІ закликає громадян повідом­ляти податковим органам про відмову видати касовий чек у мі­сцях продажу товарів чи послуг. Зве­рнення постраждалих — найбільш дієвий засіб виявлення порушень касової дисципліни. Приводом для перевірки може бути лише скарга громадянина або повідомлення від інших дер­жавних органів. Податкова готова оператив­но реагувати на сигнали про мо­жливі порушення.

Так, при перевірці підприємця «Б» встановлено наявність не оприбуткованого товару на місці торгівлі, виявлено не обліковані суми «чорного налу» — кошти до потрапляли до кишені повз каси. Підпри­ємець, як з’ясували податківці, майже повністю ігнорував правила ведення розрахункових операцій та обліку товарно-ма­теріальних  цінностей.  Порушника оштрафовано на 2 тис. грн.

Нажаль, такі випадки непоодинокі. Міністр доходів і зборів О.Клименко неодноразово наголошував, що податкова змінює орієнтири у своїй роботі з фіскального напрямку на сервісний. Але на цій дорозі повинен бути рух у двосторонньому напрямку, і бізнес повинен відповідально ставитись до обов’язків зі сплати податків.  За два місяці поточного року було проведено 18 перевірок щодо дотримання правил готівкових розрахунків. Це на третину менше, ніж за відповідний період минулого року.

Наголошуємо, що фіскальний чек є гарантією захисту прав споживача. Тому громадян просимо не бути байдужими до таких порушень, як відмова у видачі чека або відсутність касового апарату у місцях здійснення готівкових  розрахунків.