Пільга по податку на нерухомість

Зверніть увагу, це важливо

Державна податкова служба України надала роз’яснення щодо порядку вибору та  використання пільги із податку на нерухомість.

З 01.01.2013р. запроваджено новий місцевий податок – податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. Платниками цього податку є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які є власниками об’єктів житлової нерухомості.

Податковий Кодекс встановлює пільги зі сплати податку на нерухоме майно у вигляді зменшення площі об’єктів житлової нерухомості, що перебуває у власності фізичної особи: для квартири – на 120 м і для житлового будинку – на 250 м.

Таке зменшення надається один раз на рік і застосовується до об’єкта житлової нерухомості, у якій фізична особа – платник податку зареєстрована в установленому законом порядку, або за вибором такого платника до будь-якого іншого об’єкта житлової нерухомості, який перебуває в його власності.

Згідно до положень Кодексу громадяни-платники податку на підставі документів, що підтверджують їх право власності на житловий об’єкт та місце проживання (реєстрації), мають право звернутися до органів державної податкової служби для звірки даних щодо житлової площі житлової нерухомості, пільги зі сплати податку, ставки податку та нарахованої суми податку.

Таким чином, пільга буде застосовуватись до об’єкта житлової нерухомості, де громадянин зареєстрований в установленому законом порядку.

Якщо він виявить бажання застосувати пільгу до іншого житлового об’єкта,що перебуває в його власності, то до 1 липня громадянин надає письмову заяву до податкової за місцем реєстрації.

Заява може бути подана особисто або уповноваженою на це особою; надіслати поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення; засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством.