Деклараційна кампанія-2013

Залишилось 12 днів до фінішу кампанії декларування громадянами доходів, отриманих протягом 2012 року.

Податкову декларацію про майновий стан та доходи зобов’язані подати громадяни, що отримали у 2012 році доходи, з яких податок при виплаті не утримувався, іноземні доходи або громадяни що мають право подати таку декларацію для отримання податкової знижки.

Суттєвою відмінністю кампанії декларування 2012 року є обов’язок подавати річну податкову декларацію, якщо минулого року доходи, виплачені як заробіт­на плата або доходи за цивільно-правовими договорами, отримані від двох або більше роботодавців перевищили 120 розмірів мінімальної заробіт­ної плати, встановленої законом на 1 січня звітного року (у 2012 р. — 128 760 грн. (1073 грн. х 120).

            Податкову декларацію також зобов’язані подавати громадяни, що провадять незалежну професійну діяльність, громадяни, що отримали іноземні доходи, або у випадку отримання доходів з яких податок не утримано.

            Термін надання декларації до 1 травня 2013 року.

            Станом на 18 квітня кількість декларацій, що надано до Лозівської ОДПІ перевищує 3,6 тисяч, та кількість їх щорічно зростає. У минулому році на цю дату їх було отримано на 300 менше. За попередніми даними до місцевих бюджетів має надійти 2,8 млн.грн проти 1,3 млн. на таку ж дату у минулому році. Це свідчить, що більшість громадян усвідомлюють соціальну необхідність сплати податків та вагомість їх внеску у розбудову нашої держави.

            Невід’ємною складовою податкового законодавства є отримання податкової знижки, що є досить популярною. Для того аби її отримати та провести перерахунок сплаченого податку з доходів, також необхідно скласти річну декларацію про доходи.

            Ви маєте право на перерахунок податку, якщо протягом року мали витрати на навчання за контрактом, придбавали житло за іпотечним кредитом, сплачували державне мито при усиновленні дитини, чи укладали договори недержавного пенсійного страхування або страхування життя.

            Майже 400 громадян вже скористались правом на податкову знижку, що відповідає даним  за минулий рік. До речі, за наслідками перерахунків минулого року громадяни отримала майже 440 тис.грн.

   Термін давання декларації для реалізації права на податкову знижку  –  до 31 грудня 2013р., У декларації зазначається сума загального річного доходу та надаються підтвердні документи щодо понесених витрат. Перерахуноу здійснюється виключно до доходів, одержаних протягом року платником податку у вигляді заробітної плати.

   Декларацію можна подати особисто або надіслати на адресу податкового органу поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення не пізніше ніж за 10 днів до закінчення граничного терміну її подання.

            Звертайтесь до податкового органу за місцем проживання, Вам нададуть інформацію за усіма питаннями, що Вас цікавлять. Нагадаємо, що Центр обслуговування платників податків Лозівської ОДПІ працює з 9:00 до 20:00 у робочі дні та з 9:00 до 16:00 у суботу за адресою: м.Лозова, мікрорайон 3, буд.5. За телефоном 5-36-11 Ви можете отримати консультацію з питань декларування доходів.

Дякуємо за вчасно подану декларацію!

 

Для зручності обслуговування громадян Міністерством доходів і зборів України в цьому році впроваджено сервіс «Заповнення декларації про майновий стан і доходи», який дає змогу заповнювати декларацію в електронному вигляді.

Для користування цією послугою платникові необхідно мати електронний ключ цифрового підпису та відповідне програмне забезпечення, які надаються безкоштовно.

На офіційному веб-порталі ДПС України розміщено спеціальний банер «Декларування громадянами майнового стану і доходів», в якому детально пояснюється порядок заповнення податкової декларації та додатків до неї.

Створення декларації складатиметься з трьох простих кроків. Перш за все платнику пропонуватиметься обрати відповідну категорію – „фізична особа-підприємець” або „громадянин”, потім варіант збереження заповненої декларації у паперовому чи електронному вигляді. І вже після цього перейти безпосередньо до заповнення документу. Користувач отримуватиме підказки щодо заповнення полів декларації.

Крім того, при заповненні відповідних рядків декларації здійснюватиметься логічний контроль заповнення розділів декларації та необхідних додатків до неї.

Після внесення усіх необхідних даних та скріплення їх цифровим підписом декларація за бажанням платника або надсилатиметься до податкової, або зберігатиметься для друку у паперовому вигляді.

Така новація позбавить громадян необхідності відвідувати податкову для звітування.

 

У 2013 році на розгляд українцям буде винесено законопроект щодо загального декларування громадянами доходів. За словами Олександра Клименка, що з нового року очолює Міністрство доходів та зборів: « Це сучасна ідея, але вона має бути винесена на обговорення. Це стосується кожного і треба знайти найбільш оптимальний варіант».  Запровадження загального декларування доходів може бути прийнято вже у 2014 році, але після досконального  вивчення кращого світового досвіду.