Знову про податок на нерухомість

1. Депутати не підтримали проект про звільнення фізичних осіб від сплати податку на нерухомість у 2013 році.

Верховна Рада не прийняла законопроект уряду відповідно до якого запропоновано звільнити громадян від сплати податку у 2013 році.

Але досягнуто домовленості з лідерами опозиційних фракцій, що не приймали участі у голосуванні, що обговорення цього законопроекту буде продовжено.

У квітні Кабінет Міністрів запропонував не стягувати податок на нерухомість у 2013 році, оскільки не завершено формування реєстру платників цього податку. У запропонованому документів передбачалось, що до 1 липня 2013 року податковими органами мають бути направлені власникам житла, по місцю їх реєстрації, повідомлення по звірці кількості житлових об’єктів, що перебувають у їх власності та розміру житлової площі.

Також було запропоновано встановити ставки податку на нерухомість у розмірі 1 % від мінімальної заробітної плати за 1 кв. м. для громадян, що є власниками різних видів житла по їх загальній площі що не перевищує 740 кв.м. ( на сьогодні 500 кв.м.) та у розмірі 2,7% при перевищенні 740 кв. м.( на сьогодні 500 кв.м).

Податок має нараховуватись по місцю податкової адреси (місця реєстрації) громадянина-власника житла.

2. Податок на нерухомість за житло, що перебуває у власності неповнолітньої дитини, сплачують її батьки

Грошові зобов’язання неповнолітніх, зокрема, зі сплати податку на нерухоме майно, виконуються їх батьками (усиновителями), опікунами (піклувальниками) до набуття неповнолітніми особами цивільної дієздатності в повному обсязі.

Згідно із ст.6 Сімейного кодексу правовий статус дитини має особа до досягнення нею повноліття. Неповнолітньою вважається дитина у віці від чотирнадцяти до вісімнадцяти років.

Батьки (усиновителі) неповнолітніх і неповнолітні у разі невиконання грошових зобов’язань неповнолітніх несуть солідарну майнову відповідальність за погашення грошових зобов’язань та/або податкового боргу.