Декларування доходів -2015

З 1 січня до 1 травня 2015 року триватиме кампанія декларування майнового стану і доходів, одержаних громадянами у 2014 році. У вказаний період громадяни зобов’язані подавати річну декларацію про майновий стан і доходи (податкову декларацію), якщо протягом 2014 року вони, зокрема, отримували:

 

– доходи з яких при нарахуванні або виплаті податок не утримувався;

– доходи від особи, яка не є податковим агентом (в тому числі від здачі в оренду власного рухомого чи нерухомого майна, продажу власного майна, продажу власної сільгосппродукції фізичним особам, тощо);

– нецільову благодійну допомогу, якщо її загальна сума у 2014 році перевищувала 1 710 грн.;

– доходи від двох і більше податкових агентів і при цьому загальна річна сума оподатковуваних доходів, нарахованих такими податковими агентами за 2014 рік перевищила 146 160 гривень;

– спадок (подарунки) від осіб, які не є членами сім’ї першого ступеня споріднення;

– доходи від продажу інвестиційних активів, якщо їх вартість у 2014 році перевищує 1 710 грн.;

– іноземні доходи.

Також фізичні особи – платники податку зобов’язані подати річну податкову декларацію про доходи за 2014 рік, якщо отримували окремі види оподатковуваних доходів, які не підлягали оподаткуванню під час їх нарахування чи виплати, але не звільнені від оподаткування. В такому випадку платник зобов’язаний самостійно включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати річну декларацію з цього податку.

Податкова декларація заповнюється платником самостійно або особою, нотаріально уповноваженою таким платником здійснювати таке заповнення. За неповнолітніх осіб або осіб, визнаних судом недієздатними, декларацію подають їхні батьки (опікуни, піклувальники). Річна податкова декларація подається до територіального органу державної фіскальної служби за місцем реєстрації громадянина.

Cума податкового зобов’язання, зазначена в поданій річній декларації, сплачується громадянином самостійно до 1 серпня 2015 року.

Крім того, подати декларацію можуть фізичні особи, які мають право на податкову знижку. У 2015 році платники податку на доходи фізичних осіб, які бажають реалізувати своє право на податкову знижку за наслідками 2014 року, податкову декларацію можуть подати упродовж всього року. Разом із декларацією подаються документи для підтвердження витрат, що включаються до податкової знижки.

До витрат, дозволених у включення до податкову знижку відноситься, зокрема, сума коштів, сплачених за навчання закладам середньої професійної або вищої освіти такого платника податку та/або члена його сім’ї першого ступеня споріднення, який не одержує заробітної плати.

Податкова знижка застосовується виключно до доходу, отриманого платником податку у вигляді заробітної плати.

У разі навчання у декількох навчальних закладах України та виконанні всіх вимог, передбачених Податковим кодексом, Ви має право скористатися податковою знижкою на навчання. Зверніть увагу, платники, які навчаються за кордоном, право на податкову знижку в частині витрат у вигляді суми грошових коштів , сплачених на користь закордонних учбових закладів, не мають.

Розглянемо окремі випадки оподаткування доходів громадян та надання річної декларації про доходи та майновий стан.

Який розмір нецільової благодійної допомоги, у тому числі матеріальної, не підлягає оподаткуванню
Не включається до оподатковуваного доходу сума нецільової благодійної допомоги, у тому числі матеріальної, що надається резидентами – юридичними або фізичними особами на користь платника податку протягом звітного податкового року сукупно у розмірі, що не перевищує суми граничного розміру доходу, визначеного Податковим кодексом (пп. 169.4.1 ст. 169 , у 2014 р. та 2015 р. – 1710 грн. ).

За якою податковою адресою повинна подавати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи та сплачувати громадянин, що прописаний в одному місці, а дохід отримує в іншому?

Платник податків, який зобов’язаний або має право надати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи, але на той час проживає не за місцем реєстрації (прописки), а в іншому місці, то він має подати декларацію до контролюючого органу за податковою адресою, тобто за місцем реєстрації згідно з паспортними даними).

Чи відображаються доходи, отримані у вигляді спадщини (подарунку), що оподатковуються за нульовою ставкою в річній податковій декларації про майновий стан і доходи?

Фізичні особи – платники податку, що одержали дохід у вигляді спадщини (подарунку), який згідно із Кодексом оподатковується за нульовою ставкою податку, не зобов’язані включати вартість (суму) такої спадщини (подарунку) до складу загального річного оподатковуваного доходу та подавати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи, але за умови відсутності інших підстав для подання декларації.

Який документ повинна надати контролюючому органу особа, що отримала іноземні доходи, якщо податок сплачувався за межами України?

Громадянин України, що отримав іноземний дохід та сплатив податки за межами України, для отримання права на зарахування сплачених податків повинен надати довідку від державного органу країни, де отримувався такий дохід (прибуток), уповноваженого справляти такий податок, про суму сплаченого податку та збору, а також про базу та/або об’єкт оподаткування. Зазначена довідка підлягає легалізації у відповідній країні, відповідній закордонній дипломатичній установі України, якщо інше не передбачено чинними міжнародними договорами України.

Чи має право платник податку на податкову знижку за навчання, якщо освіта отримується в декількох навчальних закладах (у т.ч. за кордоном) ?

Платник податків, який навчається в декількох навчальних закладах України, за умови виконання всіх умов передбачених Податковим кодексом України, має право скористатися податковою знижкою на навчання. Платники податків які навчаються за кордоном права на податкову знижку в частині витрат у вигляді суми коштів, сплачених на користь закордонних закладів освіти не мають.

Як діяти при отриманні податкової знижки за навчання, якщо сплачено кошти наперед за декілька навчальних років

Навчальний рік триває 12 місяців і розпочинається, як правило, 1 вересня. Семестр — це половина навчального року у вищих навчальних закладах. Отже, до навчального року (семестру) входять місяці календарного року наступного за звітним. До податкової знижки за звітний календарний рік дозволено включати суми витрат, понесених платником податку за навчання протягом звітного податкового року.

Якщо згідно умов договору про надання освітньої послуги одним платіжним документом (квитанцією) здійснюється оплата за період більший ніж звітний рік, то при включенні до податкової знижки за звітний рік слід враховувати суму витрат (частину) у розрахунку за кожний повний або неповний місяць навчання протягом звітного податкового року.

Решта суми, сплаченої за таким платіжним документом (квитанцією), може бути включена платником податку при реалізації права на податкову знижку в наступному році.

Чи необхідно фізичній особі, яка здає в оренду особисте майно, реєструватись ФОП?

Відповідно до ст. 319 та ст. 320 Цивільного кодексу України власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд, у тому числі для здійснення підприємницької діяльності.

Таким чином, здавання в оренду власного нерухомого майна може здійснюватися фізичними особами як у межах підприємницької діяльності, так і шляхом виконання норм п. 170.1 ст. 170 Податкового кодексу без реєстрації орендодавця як фізичною особою – підприємцем.

Чи здійснюється перерахунок у разі переобладнання транспортного засобу з бензину на газ?

Платник податку має право включити до податкової знижки у зменшення оподатковуваного доходу за наслідками звітного податкового року, фактично здійснені ним протягом звітного податкового року витрати у вигляді суми коштів, сплачених платником податку у зв’язку із переобладнанням транспортного засобу, що належить платникові податку, з використанням у вигляді палива моторного сумішевого, біоетанолу, біодизелю, стиснутого або скрапленого газу, інших видів біопалива.

До податкової знижки включаються фактично здійснені протягом звітного року витрати, підтверджені платіжними та розрахунковими документами, зокрема, квитанціями, фіскальними або товарними чеками, прибутковими касовими ордерами, копіями договорів, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і їх покупця (отримувача). У зазначених документах обов’язково повинно бути відображено вартість таких товарів (робіт, послуг) і строк їх продажу (виконання, надання).

Разом з декларацією також надають сертифікат відповідності для транспортного засобу, що був переобладнаний, та свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу (технічний паспорт).

Будьте уважними, при виявленні контролюючим органом заниження податкового зобов’язання з податку на доходи фізичних осіб в річній декларації про майновий стан і доходи, до фізичної особи застосовується штраф у розмірі 25% суми донарахованого податкового зобов’язання, пеня та адміністративна відповідальність.

Статтею 164 прим.1 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачено, що неподання або несвоєчасне подання громадянами декларацій про доходи, коли подання є обов’язковим, чи включення до декларацій перекручених даних тягне за собою попередження або накладення штрафу у розмірі від трьох до восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.