Лозівською ОДПІ проведено інтернет-семінар на тему: “Деклараційна кампанія -2016”

В.о. начальника Лозівської ОДПІ Наталія Москалець надала відповіді на питання платників податків з питання річного декларування громадянами доходів.

Щодо права бабусі скористатися податковою знижкою за навчання онуки

Скористатись правом на податкову знижку щодо суми коштів, сплачених освітньому закладу за здобуття вищої освіти, надається самому платнику податку або члену його сім’ї першого ступеня споріднення, якщо сама особа, що навчається не одержує заробітної плати.

До членів сім’ї першого ступеня споріднення відносять батьків, чоловіка або дружину, дітей, у тому числі усиновлені. Інші члени сім’ї фізичної особи вважаються такими, що мають другий ступінь споріднення.

Тому, бабуся не має права на податкову знижку за навчання онуки, оскільки не відноситься до членів її сім’ї першого ступеня споріднення.

Батьки утримують двох студентів, один з яких працює, чи є право на податкову знижку по сплаті вартості за їх навчання.

Сума понесених витрат на навчання, що враховується у перерахунку не може перевищувати розміру отриманої протягом року заробітної плати, в розрахунку на кожну особу, яка навчається, за кожний повний або неповний місяць навчання протягом звітного року.

Працюючий студент вже не перебуває на утриманні батьків, так як має свої джерела доходу у вигляді заробітної плати. Він сам є платником податку на доходи фізичних осіб. Тому має право надати декларацію та скористатись правом на податкову знижку за умови документального підтвердження понесених витрат на навчання, а не його батьки, так як він вже не перебуває на їх утриманні.

Але, якщо студент влаштувався на роботу лише після закінчення навчання у звітному році і до моменту свого працевлаштування не отримував заробітну плату, то право на податкову знижку за наслідками звітного податкового року має той з батьків, який фактично здійснював оплату за навчання.

Чи обов’язково разом з декларацією надавати документи, що підтверджують понесені витрати на навчання

Платники податку зобов’язані пред’являти документи пов’язані з отриманням податкової знижки для підтвердження відомостей, зазначених у податковій декларації. Сума сплачених коштів підтверджується квитанціями, прибутковими касовими ордерами та копією договору на навчання із значенням вартості освітніх послуг. Оригінали документів не надсилаються контролюючому органу, але підлягають зберіганню платником податку протягом трьох років.

Для прискорення проведення розрахунку сум, що підлягають поверненню з бюджету, і забезпечення правильності визначення зазначених сум доцільно надавати копії зазначених документів.

Як скористатись правом на перерахунок сплаченого податку при оплаті послуг штучного запліднення

Податковий кодек визначає право громадян використати право на податкову знижку за наслідками звітного року у випадку понесених витрат на оплату допоміжних репродуктивних технологій згідно з умовами, встановленими законодавством, але не більше ніж сума, що дорівнює третині доходу у вигляді заробітної плати за звітний рік.

Фактично понесені витрати мають бути підтверджені відповідними платіжними документами, копіями договорів про надання послуги із зазначенням її отримувача, вартості послуги та строку її виконання. Оригінали документів зберігаються у платника. Скористатися правом на податкову знижку з оплати допоміжних репродуктивних технологій може платник податку – жінка.

Чи має значення вік студента для використання права батьків на податкову знижку?

Відповідно до ст. 180 та 199 Сімейного кодексу України батьки повинні утримувати своїх неповнолітніх дітей (до 18 років), а якщо повнолітні діти продовжують навчання і у зв’язку з цим потребують матеріальної допомоги, то батьки зобов’язані утримувати їх до досягнення двадцяти трьох років.

Тому батьки мають право включити до податкової знижки витрати на навчання дитини лише за умови, що її вік не більше 23 років та при виконанні інших вимог кодексу ( наявність підтверджуючих документів, отримання доходу у вигляді заробітної плати, тощо).

Який документ надається до податкової для підтвердження сплати податків за кордоном при отриманні іноземні доходи, якщо податок сплачувався за межами України

Громадянин України, що отримує іноземний дохід та сплачує податки за межами України, для отримання права на зарахування сплачених податків повинен надати довідку від державного органу країни, де отримувався такий дохід, уповноваженого справляти такий податок, про суму сплаченого податку та збору, а також про базу та/або об’єкт оподаткування.

Зазначена довідка підлягає легалізації у відповідній країні, відповідній закордонній дипломатичній установі України, якщо інше не передбачено чинними міжнародними договорами України.

Як розрахувати суму податку для повернення у разі переобладнання автомобіля з бензину на скраплений газ?

Порядок проведення перерахунку наступний:

  • згідно довідки про доходи від роботодавця, визначається розмір річного доходу у вигляді заробітної плати, зменшений на суму ЄСВ та податкової соціальної пільги;
  • на підставі підтверджувальних документів визначається сума витрат, яку дозволяється включити до податкової знижки;
  • розраховуємо суму податку на доходи фізичних осіб з річного доходу, зменшеного на суму понесених витрат на переобладнання автомобіля;
  • порівнюємо розрахункову суму податку із сумою податку, фактично утриманого із заробітної плати за рік.

У разі, якщо сума податку, утриманого із заробітної плати перевищує розраховану суму податку, то така сума підлягає поверненню платнику податку. При цьому, сума, що має бути повернута зараховується на банківський рахунок платника протягом 60 календарних днів після надходження такої податкової декларації.

Громадянин подарував сусідові гараж, так як ним не користується. Чи буде обдарований сплачувати податок та в якому розмірі?

Фізичні особи – резиденти, які отримують подарунок від іншої такої фізичної особи, але не відносяться до членів сім’ї першого ступеня споріднення, сплачують податок на доходи фізичних осіб за ставкою 5% від вартості  подарунку.
Окрім того, сплачуватиметься й військовий збір за ставкою 1,5%. Сплата цих платежів проводиться на основі річної податкової декларації, яка має бути подана до 1 травня наступного за світним роком.

Чи включається до податкової знижки за звітний рік сум витрат, понесених у минулому році на оплату вартості навчання за місяці звітного року?

Оскільки до податкової знижки за звітний календарний рік дозволено включати суми витрат, понесених платником податку за навчання протягом звітного року, а відповідно до умов договору (контракту) про навчання платником здійснюється оплата за місяці навчального року, який включає місяці календарного року наступного за звітним, одним платіжним документом (квитанцією), при включенні до податкової знижки за звітний рік слід враховувати суму витрат (частину) у розрахунку за кожний повний або неповний місяць навчання протягом звітного податкового року.

Решта суми, сплаченої за таким платіжним документом (квитанцією), може бути включена платником податку при реалізації права на податкову знижку у наступному році.

Неповнолітній дочці передали з Греції у подарунок 100 євро. Чи потрібно їх оподатковувати?

Так, потрібно. Громадяни, які у 2015 році отримували будь які оподатковувані іноземні доходи, в тому числі, грошові перекази із-за кордону, повинні включити такі доходи до складу загального річного оподатковуваного доходу та до 1 травня 2016 року подати річну податкову декларацію. За результатами цієї декларації сплачуватиметься податок на доходи фізичних осіб за ставками 15% (20%) та військовий збір за ставкою 1,5%.

Обов’язок щодо заповнення та подання податкової декларації, а також сплати податків від імені неповнолітньої дитини покладається на батьків.

У минулому році банк простив кредитний борг. Чи потрібно декларувати такий дохід та сплачувати податки?

Дохід, отриманий платником податку як додаткове благо у вигляді основної суми боргу (кредиту) платника податку, прощеного (анульованого) кредитором за його самостійним рішенням, не пов’язаним з процедурою банкрутства, до закінчення строку позовної давності, у разі якщо його сума перевищує 50% однієї мінімальної заробітної плати (609 грн у 2015 році) – підлягає оподаткуванню.

Такий дохід необхідно включити до складу загального річного оподатковуваного доходу та до 1 травня 2016 року подати річну податкову декларацію. За результатами цієї декларації сплатити податок на доходи фізичних осіб за ставками 15%(20%) та військовий збір за ставкою 1,5%.

Чи можна подавати декларацію про доходи в електронному вигляді, бо особисто прийти та подати не можу, адже проживаю в іншому місті?

Можна. Однак для цього Вам потрібно мати електронний цифровий підпис та відповідне програмне забезпечення.

Нагадуємо, що є три способи подання такої декларації, а саме:

  • декларацію можна подати особисто платником податків або уповноваженою на це особою. Така особа повинна мати відповідне доручення;
  • декларацію можна надіслати й поштою з повідомленням про вручення та описом вкладення. Надсилати її слід не пізніше ніж за п’ять днів до закінчення граничного строку подання;
  • подання звітності в електронному вигляді за допомогою електронного цифрового підпису.

З питань, які виникають, звертайтесь до Центру обслуговування платників.

Який порядок оподаткування одноразової страхової виплати, яка виплачується застрахованій особі за договором довгострокового страхування життя, що дожила до закінчення терміну договору?

Уся сума одноразової страхової виплати, яка виплачується застрахованій особі, що дожила до закінчення строку договору довгострокового страхування життя, включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу, однак оподатковується лише 60 відс. від такої суми.

Чи оподатковується дохід, якщо спадщина отримано від батьків моєї дружини?

Вартість власності, що успадковується членами сім’ї першого ступеня споріднення, оподатковується за нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб.
Членами сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення вважаються її батьки, чоловік або дружина, діти, у тому числі усиновлені. Інші члени сім’ї фізичної особи вважаються такими, що мають другий ступінь споріднення.

Враховуючи, що батьки дружини (тесть, теща) не відносяться до членів сім’ї першого ступеня споріднення, вартість будь якого об’єкта спадщини у даному випадку оподатковується податком на доходи фізичних осіб за ставкою 5%, також сплачується з цього доходу й військовий збір у розмірі 1,5%.

У минулому році я успадкувала від своїх батьків старенький будинок й у цьому ж році його продала. Чи потрібно сплачувати податок?

Ні, не потрібно, оскільки вартість власності, що успадковується членами сім’ї першого ступеня споріднення, оподатковується за нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб.

Щодо доходу, отриманого від продажу не частіше одного разу протягом звітного податкового року житлового будинку, квартири або їх частини, кімнати, садового (дачного) будинку (включаючи земельну ділянку, на якій розташовані такі об’єкти, а також господарсько-побутові споруди та будівлі, розташовані на такій земельній ділянці), а також земельної ділянки, що не перевищує норми безоплатної передачі, визначеної ст.121 Земельного кодексу України залежно від її призначення, та за умови перебування такого майна у власності платника податку понад три роки, не оподатковується.

Умова щодо перебування майна у власності понад три роки – не розповсюджується на майно, отримане таким платником у спадщину.

У серпні 2015 року фізична особа продала один вантажно-пасажирський автомобіль іншій фізособі. Чи сплачується ПДФО при продажу такого рухомого майна?

Так, сплачується на загальних підставах. При отриманні фізичною особою протягом 2015 року доходу від продажу іншій фізичній особі об’єктів рухомого майна, які не вважаються легковим автомобілем, податок на доходи фізичних осіб сплачує фізична особа – продавець самостійно до нотаріального посвідчення договору купівлі-продажу за місцем нотаріального посвідчення такого договору за ставками 5% від вартості такого автомобіля та військовий збір за ставкою 1,5%.