новини Лозівської ОДПІ від 21.09.2016р

І. ІнформаціящододіяльностіЛозівськоїОДПІтаорганівДФСУкраїни

Граната у подарунок

На пункті пропуску «Гоптівка» митниками Харківської митниці ДФС в ході огляду автомобіля, що рухався в напрямку Російської Федерації, в бардачку серед особистих речей був виявлений металевий предмет, схожий на гранату. Під час усного декларування громадянка РФ, власниця авто, заявила про відсутність заборонених предметів, а вже після виявлення зазначила, що цей предмет їй у якості подарунка дав знайомий та сказав, що це муляж – феєрверк.

Відносно громадянки складений протокол про порушення митних правил за ч.1 ст. 483 Митного кодексу України. Предмет правопорушення вилучений та переданий до районного відділу Національної поліції.

На митному посту «Плетенівка»  був затриманий громадянин Узбекистану, який по пішохідній смузі прямував з Росії до України. Під час огляду особистих речей громадянина на сорочці замість ґудзика була прикріплена відеокамера, яка була приєднана до блоку Mini DVR. Чоловік заявив, що ці речі були йому надані співробітниками ФСБ РФ для відео зйомки прикордонників.

За даним фактом складений протокол про порушення митних правил за статтею 472 Митного кодексу України.

 

Черговий проект змін до Податкового кодексу

З метою запобігання утворенню схем мінімізації податкових зобов’язань із використанням сільськогосподарських підприємств, що обрали спецрежим оподаткування ПДВ, та безпідставному бюджетному відшкодуванню ПДВ, пропонується:

  •  рахунки в системі електронного адміністрування ПДВ,  що додатково відкриті сільгосппідприємствам, що обрали спецрежим, закриваються з дня наступного за граничним терміном сплати податкових зобов’язань за грудень 2016 року, для платників, які обрали квартальний податковий період – за ІV квартал 2016 року;
  •  реєстрація податкових накладних та/або розрахунків коригування до податкових накладних у ЄРПН,  сільгосппідприємствами, що обрали спецрежим, за операціями з постачання сільгосптоварів/послуг, має бути здійснена не пізніше 15 січня 2017 року; реєстрація зазначених податкових накладних та/або розрахунків коригування до податкових накладних не може здійснюватися з порушенням цього терміну;
  •  тимчасово, до 1 січня 2019 року:

не підлягають поверненню суми бюджетного відшкодування, розрахунок яких було зроблено за рахунок від’ємного значення, сформованого за операціями з придбання сільгосптоварів/послуг, які не були фактично отримані отримувачем;

датою виникнення податкових зобов’язань за операціями з постачання сільгосптоварів/послуг, вважається дата відвантаження товарів, а  датою віднесення сум податку на додану вартість до податкового кредиту за операціями з придбання таких товарів/послуг – дата, отримання платником податку товарів/послуг.

 Також передбачається збільшення ставок акцизного податкуна алкогольні напої, тютюнові вироби та дизельне паливо. Зміни запропонованго в частині рентної плати за користування радіочастотним ресурсом. Законопроект № 5132 від 15.09.2016

 

Підприємців-загальносистемників зобов’яжуть сплачувати ЄСВ щомісяця

Законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України (№ 5130), зокрема, пропонує й низку змін до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI, а саме:

1. Звільнити від сплати за себе ЄСВ також й осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, якщо вони є пенсіонерами за віком або інвалідами й отримують відповідно до закону пенсію чи соціальну допомогу.

2. Фізособи — підприємці на загальній системі сплачуватимуть ЄСВ у сумі не меншій за розмір мінімального страхового внеску на місяць. При цьому — незалежно від того, чи отримували вони в такому місяці дохід, і це стане вже обов’язком, а не правом.

 

Інформація з реєстрів ДФС у режимі онлайн в Електронному кабінеті платника

На веб-порталі ДФС інформацією з реєстрів ДФС, які є загальнодоступними, можна скористатися в режимі реального часу.

У режимі «Інформація з реєстрів» відкритої частини електронного сервісу «Електронний кабінет платника» (оновлена версія), а також у вкладці «Інформація з реєстрів» у меню електронних сервісів на головній сторінці веб-порталу ДФС.

Також зі списком відритих реєстрів (баз даних), які адмініструють державні органи й доступ до яких є відкритим і безоплатним, можна ознайомитися в матеріалі «Як перевірити свого контрагента по відкритих реєстрах».

 

Алкогольно-тютюнову звітність можна сформувати в «Електронному кабінеті платника»

В електронному сервісі «Електронний кабінет платника» (оновлена версія) доопрацьовано режим «Введення звітності» в частині надання можливості платникам підготувати, заповнити та надіслати Звіти про обсяги придбання та реалізації алкогольних напоїв  та тютюнових виробів у роздрібній мережі (форма 1-РА (місячна), (форма 1-РТ (місячна)). 

Звіти  за формою 1-РА та формою 1-РТ складаються окремо за кожний місяць та до 10 числа місяця, що настає за звітним, подається до органів ДФС за основним місцем обліку суб’єкта господарювання.

Нагадуємо, що вхід до оновленого кабінету здійснюється за адресою: http://cabinet.sfs.gov.uaа також через офіційний веб-портал ДФС. Вхід до особистого кабінету здійснюється при наявності електронного цифрового підпису (далі – ЕЦП), зокрема безкоштовно ЕЦП можна отримати в АЦСК Інформаційно – довідкового департаменту ДФС (http://acskidd.gov.ua/).

 

Про роботу антикорупційного сервісу  «Пульс»

В ДФС працює антикорупційний сервіс «Пульс», за допомогою якого громадяни та суб’єкти господарювання мають можливість повідомити про неправомірні дії або бездіяльність працівників органів ДФС, про можливі корупційні дії з їхнього боку, а також проблеми, які виникають під час здійснення митного контролю та митного оформлення товарів та транспортних засобів, що переміщуються через митний кордон України.  Телефонна лінія працює цілодобово. Тел. (044) 284-00-07.

 

ІІ. Інформація для бухгалтерів

У 2015 році надмірно сплачені кошти на додатковий електронний рахунок

 Якщо сільськогосподарським підприємством до граничної дати, встановленої для сплати податку, було перераховано на додатковий електронний рахунок, та з додаткового рахунку перераховано Казначейством на його спеціальний рахунок суму коштів, більшу ніж задекларовано в деклараціях 0121 – 0123 за наслідками звітного періоду, то зайво перерахована на додатковий електронний рахунок сума коштів вважається переплатою. Така переплата поверненню із спеціального рахунку на поточний рахунок сільськогосподарського підприємства не підлягає.

 

Як звітувати, якщо платник має кілька стаціонарних джерел забруднення

Суб’єкт господарювання, який має кілька стаціонарних джерел забруднення що здійснюють викиди в атмосферне повітря забруднюючих речовин, об’єктів за місцем здійснення скидів забруднюючих речовин у водні об’єкти або спеціально відведених для розміщення відходів місць чи об’єктів в межах кількох населених пунктів (сіл, селищ або міст) або за їх межами (коди КОАТУУ різні), зобов’язаний подати до відповідного контролюючого органу (по кожному КОАТУУ контролюючого органу) за місцем розташування стаціонарного джерела забруднення або спеціально відведених для розміщення відходів місць чи об’єктів податкову декларацію екологічного податку.

До податкової декларації екологічного податку такий суб’єкт складає відповідний розрахунок (додаток) щодо кожного: стаціонарного джерела забруднення що здійснює викиди в атмосферне повітря забруднюючих речовин, об’єкту за місцем здійснення скидів забруднюючих речовин у водні об’єкти, спеціально відведеного для розміщення відходів місця чи об’єкту (по кожному КОАТУУ) окремо.

 

При нарахуванні орендної плати після смерті орендодавця суми орендної плати в 1-ДФ не відображаються

Якщо податковим агентом (орендарем) після смерті фізичної особи (орендодавця) за договором оренди землі  продовжується нарахування орендної плати, то податковий агент не відображає відомості про нараховані суми орендної плати у податковому  розрахунку (форми № 1-ДФ), оскільки відсутній суб’єкт, на користь якого проводиться таке нарахування. Водночас у податковому розрахунку (форма № 1-ДФ) відображається орендна плата за договором оренди землі, нарахована податковим агентом – орендарем на користь спадкоємців, у тому податковому періоді, в якому таку суму фактично буде виплачено, із відповідним оподаткування та зазначенням суми податку на доходи фізичних осіб, утриманого (перераховано) до відповідного бюджету.

Детальніше у листі ДФС України від 30.08.16 № 18794/6/99-99-13-02-03-15.

 

Подаємо податкові декларації вчасно

Відповідно до п. 49.18 ст. 49 Податкового кодексу України податкові декларації, крім випадків, передбачених Кодексом, подаються за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює, зокрема:

календарному місяцю – протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця;

календарному кварталу або календарному півріччю – протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу (півріччя).

Якщо останній день строку подання податкової декларації припадає на вихідний або святковий день, то останнім днем строку вважається операційний (банківський) день, що настає за вихідним або святковим днем. Платник податків зобов’язаний самостійно сплатити суму податкового зобов’язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого Кодексом для подання податкової декларації, крім випадків, встановлених Кодексом (п. 57.1 ст. 57 Кодексу).

У разі якщо платник податків не сплачує узгоджену суму грошового зобов’язання такий платник податків притягується до відповідальності у вигляді штрафу у таких розмірах:

при затримці до 30 календарних днів включно, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов’язання, – у розмірі 10 відсотків погашеної суми податкового боргу;

при затримці більше 30 календарних днів, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов’язання, – у розмірі 20 відсотків погашеної суми податкового боргу.

Після закінчення встановлених Кодексом строків погашення узгодженого грошового зобов’язання на суму податкового боргу нараховується пеня.

 

Умовне постачання при анулюванні реєстрації платника податку

 Якщо товари/послуги, необоротні активи, суми податку по яких були включені до складу податкового кредиту, не були використані в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності, такий платник податку в останньому звітному періоді не пізніше дати анулювання його реєстрації як платника ПДВ зобов’язаний визначити податкові зобов’язання по таких товарах/послугах, необоротних активах виходячи із звичайної ціни відповідних товарів/послуг чи необоротних активів, крім випадків анулювання реєстрації як платника податку внаслідок реорганізації платника податку шляхом приєднання, злиття, перетворення, поділу та виділення відповідно до закону.

При складанні податкових накладних, у такому випадку,  у верхній лівій частині таких накладних у графі «Не підлягає наданню отримувачу (покупцю) з причини» робиться помітка «X» та зазначається відповідний тип причини «10».

У рядку «Індивідуальний податковий номер отримувача (покупця)» проставляється умовний ІПН «400000000000», а в рядку «Отримувач (покупець)» платник податку зазначає власне найменування (П.І.Б.).

 

Нарахування та сплата ЄСВ громадськими організаціями інвалідів

Для підприємств та організацій громадських організацій інвалідів, в яких кількість інвалідів становить не менш як 50% загальної чисельності працюючих, і за умови, що фонд оплати праці таких інвалідів становить не менш як 25% суми витрат на оплату праці, єдиний внесок встановлюється у розмірі 5,5% визначеної пунктом 1 частини першої статті 7 Закону №2464 бази нарахування єдиного внеску для працюючих інвалідів.

 

Відвантажував товар єдиннник, на час сплати — загальна система оподаткування

 Дохід від операції з постачання товарів (робіт, послуг) необхідно визнавати за правилами бухгалтерського обліку — під час підписання відповідного акта. Під час отримання оплати таких послуг дохід не визнаємо й у податковому обліку (фінрезультат до оподаткування не збільшується).

У разі перебування на спрощеній системі оподаткування дохід у податковому обліку визнається під час отримання оплати послуг (п. 292.1 ПКУ). Тож виходить, що при постачанні товарів (робіт, послуг) під час перебування на спрощеній системі оподаткування доходи від такої операції в податковому обліку не визнавалися. І якщо враховувати зазначені вище норми, то при оплаті таких товарів (робіт, послуг) на загальній системі оподаткування доходи від цієї операції також не вплинуть на бухгалтерський фінрезультат до оподаткування, а отже, і на об’єкт обкладення податком на прибуток. Унаслідок цього виходить, що відповідна операція буде неоподатковуваною.

Детальніше у листах  ДФС від 31.08.2016 р. № 18892/6/99-99-15-02-02-15, від 17.08.2016 р. № 17933/6/99-99-15-02-02-15 та лист ГУ ДФС у м. Києві від 12.08.2016 р. № 18179/10/26-15-12-05-11.

 

Помилково сплачено податок не за місцем обліку: до кого звертатися

Повернення помилково й/або надміру сплачених сум грошових зобов’язань у випадках, передбачених законодавством, здійснюється винятково на підставі заяви, котра може бути подана до територіального органу ДФС за місцем адміністрування (обліку) помилково й/або надміру сплаченої суми протягом 1095-ти днів від дня її виникнення.

Такий порядок передбаченоп. 5 Порядку взаємодії територіальних органів ДФС, місцевих фінорганів  та  органів Держказначейства, що затверджений наказом Мінфіну від 15.12.2015 р. № 1146.

 

Переїхав: куди сплачувати податки

Юридичні особи — платники податків до закінчення року обліковуються в контролюючому органі за попереднім місцезнаходженням (неосновне місце обліку) з ознакою того, що вони є платником податків до закінчення року, а в контролюючому органі за новим місцезнаходженням (основне місце обліку) — з ознакою того, що вони є платниками податків з наступного року.

У контролюючому органі за неосновним місцем обліку платник податків сплачує всі податки та збори, які згідно із законодавством мають сплачуватись на території адміністративно-територіальної одиниці, що відповідає неосновному місцю обліку, щодо таких податків подає податкові декларації (розрахунки, звіти) та виконує інші обов’язки платника податків, а контролюючий орган стосовно платника податків здійснює адміністрування таких податків, зборів. Водночас у разі зміни платником податків місця реєстрації контролюючий орган в односторонньому порядку розриває з таким платником договір про визнання електронних документів рації. Утім платник податків, договір з яким розірвано, має право до складання нового договору.

Лист ДФС від 07.09.2016 № 19336/6/99-99-08-02-01-15

 

Як неприбутківцям повідомити про внесення змін до статуту

У разі зміни організаційно-правової форми неприбуткової організації, унесення змін до її установчих документів або установчих документів організації вищого рівня, на підставі яких діє неприбуткова організація (для первинних організацій політичних партій або професійних спілок), до контролюючого органу подається реєстраційна заява з позначкою «зміни», до якої додаються копії таких документів

Заява та копії документів повинні бути подані протягом 10-ти робочих днів із дня державної реєстрації таких змін, а в разі коли державна реєстрація змін не здійснюється — протягом 10-ти робочих днів із моменту виникнення вказаних обставин.

Під час повторного включення неприбуткової організації до Реєстру ознака неприбутковості й дата її присвоєння не змінюються.

 

Лізинг сільгосптехніки не відображається у «спецрежимній» декларації

Надання сільськогосподарської техніки разом з обслуговуючим персоналом у фінансову оренду (лізинг), суборенду НЕ НАЛЕЖИТЬ до послуг, визначених пп.пп. 209.17.14 та 209.17.15  ПКУ, на які поширюється дія спеціального режиму оподаткування.

Тому, обсяги постачання зазначених послуг суб’єкт спеціального режиму обкладення ПДВ відображає в податковій декларації з ПДВ, за якою здійснюються розрахунки з бюджетом (із позначкою «0110»).

 

Про відповідальність платника, що реєструє акцизну накладну з порушенням терміну

У разі якщо при реєстрації акцизної накладної платником податку помилково вказано неправильні реквізити отримувача пального чи неправильний код товарної підкатегорії пального згідно з УКТ ЗЕД, то платником податку, що реалізує пальне, складається розрахунок коригування акцизної накладної на зменшення всього обсягу пального, що був зазначений у такій акцизній накладній, який реєструється в Єдиному реєстрі акцизних накладних (далі — ЄРАН). Після цього платник податку повинен зареєструвати в ЄРАН нову акцизну накладну з правильними реквізитами отримувача пального чи правильним кодом товарної підкатегорії пального згідно з УКТ ЗЕД.

Якщо після проведення коригування платник податку здійснює реєстрацію в ЄРАН нової акцизної накладної (дата складання якої повинна відповідати даті складання помилкової акцизної накладної) пізніше 15-ти календарних днів, наступних за датою складання такої нової акцизної накладної, то до цього платника застосовується відповідальність, визначена ст. 1202  ПКУ.

 

За серпень 2016 року потрібно звітувати за оновленою формою декларації з ПДВ

Наказом Мінфіну України від 25.05.2016 р. № 503 затверджено нову форму податкової декларації з ПДВ. Наказ чинний з 01.07.2016 р.

Перше подання податкової звітності за оновленою формою декларації з ПДВ має здійснюватися за звітний період — серпень 2016 року (граничний строк подання — 20.09.2016 р.), ІV квартал 2016 року (граничний строк подання — 10.02.2017 р.)

Зміни передбачають, зокрема, нову редакцію Додатка 3 до податкової декларації з ПДВ. Тепер у Додатку 3 «Розрахунок суми бюджетного відшкодування (Д3)» з’явилася таблиця 2 «Розшифровка суми податку, фактично сплаченої у попередніх та звітному (податкових) періодах постачальникам товарів/послуг або до Державного бюджету України».

Лист ДФСУ від 22.07.2016 р. № 24830/7/99-99-15-03-02-17).

 

Благодійна діяльністю для потреб АТО включається до складу витрат без обмежень

Платники податку на прибуток на період проведення антитерористичної операції до складу інших витрат звичайної діяльності без обмежень та без коригування на різниці включають кошти або вартість спеціальних засобів індивідуального захисту, лікарських засобів та медичних виробів, продуктів харчування, предметів речового забезпечення, а також інших товарів, виконаних робіт, наданих послуг за переліком, що визначається КМУ, які добровільно перераховані (передані) Збройним Силам України, Національній гвардії України, іншим військовим формуванням, військовим частинам для потреб АТО.

Зазначена норма визначена підр. 4 розд. ХХ Податкового кодексу України

 

Земельна ділянка надана засновником фермерському господарству: хто платить земельний податок

Відповідно до ст. 125 Земельного кодексу України право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають з моменту державної реєстрації цих прав. Права власності/користування земельними ділянками повинні бути оформлені та зареєстровані відповідно до законодавства.

Оскільки платником земельної ділянки є власник земельної ділянки, то фізична особа (засновник фермерського господарства), що отримала правовстановлюючий документ на земельну ділянку, в якому визначено цільове призначення земельної ділянки – для ведення фермерського господарства, сплачує земельний податок за вказану земельну ділянку.

Нарахування фізособі (громадянину) сум земельного податку проводиться контролюючими органами, які видають податкові повідомлення-рішення платникові до 1 липня поточного року (п. 286.5 ст. 286 ПКУ).

 

Як отримати довідку про відсутність заборгованості

Порядок видачі довідки про відсутність заборгованості з податків, зборів, платежів, що контролюються органами доходів і зборів, затверджений наказом Міністерства доходів і зборів від 10.10.2013 №567.

Довідка видається безоплатно на підставі заяви платника податків про видачу довідки. Заява складається з обов’язковим посиланням на відповідний нормативно-правовий акт, що передбачає надання органом доходів і зборів довідки, та зазначенням найменування підприємства (установи, організації), до якого (якої) довідку буде подано платником податків (п. 3 Порядку №567).

У заяві на отримання довідки суб’єкти господарювання зазначають нормативно-правовий акт, положеннями якого визначено необхідність підтвердження відсутності у платника податків податкового боргу, що оформлюється довідкою, яка надається контролюючим органом.

 

Використання коштів профспілкою — неприбутковою організацією

Профспілка, внесена до Реєстру неприбуткових установ та організацій, має використовувати власні доходи (прибутки) виключно на фінансування видатків на своє утримання, реалізацію мети (цілей, завдань) та напрямів статутної діяльності — нагадали фахівці ДФС. Така організація не може розподіляти такі доходи (прибутки) або їх частину серед засновників (учасників), членів такої організації, працівників (крім оплати їхньої праці, нарахування єдиного соціального внеску), членів органів управління та інших пов’язаних з ними осіб. Лист ДФС від 25.08.2016 № 18470/6/99-99-15-02-02-15

 

Як показувати у формі № 1 ДФ дохід підприємцю від не зареєстрованого ним виду діяльності

Під час нарахування (виплати) фізособі-підприємцю доходу від провадження нею підприємницької діяльності в межах вибраних нею видів такої діяльності, якщо фізособою-підприємцем, котра отримує такий дохід, надано копію документа, що підтверджує її державну реєстрацію як суб’єкта підприємницької діяльності, податкові агенти не утримують податок на доходи в джерела виплати.

При цьому сума виплат, нарахованих підприємців, відображається в податковому розрахунку за ф. 1ДФ під ознакою доходу «157».

Це правило не застосовується в разі нарахування (виплати) доходу за виконання певної роботи та/або надання послуги згідно із цивільно-правовим договором, коли буде встановлено, що відносини за таким договором фактично є трудовими, а сторони договору можуть бути прирівняні до працівника чи роботодавця відповідно до пп.пп. 14.1.195 і 14.1.222  ПКУ.

Таким чином, сума оподатковуваного доходу, виплачена фізичній особі — підприємцю, отримана від виду діяльності, який не зазначено в документі, що підтверджує її державну реєстрацію, відображається в податковому розрахунку за ф. 1ДФ під ознакою доходу «157».

Лист ДФС від 15.09.2016 р. № 20119/6/99-95-42-02-16

 

ІІІ. Лозівська ОДПІ: інформація для підприємців та громадян

Щодо особливості перевезення культурних цінностей через кордон

Відповідно до законодавства України вивезення культурних цінностей забороняється без Свідоцтва на право вивезення (тимчасового вивезення) культурних цінностей.

Свідоцтво видає Державна служба контролю за переміщенням культурних цінностей. Це Свідоцтво діє протягом 6 місяців з моменту видачі. Підставою для його видачі є висновок державної експертизи та перевірка наданих документів.

 

Фізособи, які здійснюють незалежну професійну діяльність, мають право не застосовувати РРО

Фізичні особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність, мають право не застосовувати реєстратори розрахункових операцій при здійсненні готівкових та/або безготівкових розрахунків.

Відповідно Закону України від 06.07.95р. щодо застосування РРО у сфері торгівлі,громадського харчування та послуг , дія Закону поширюється на усіх суб’єктів господарювання та їх господарські одиниці, які здійснюють розрахункові операції у готівковій та/або безготівковій формі.

 При цьому, нормами ст. 178 ПКУ, якою визначено порядок оподаткування фізичних осіб, які здійснюють незалежну професійну діяльність, не передбачено обов’язкового застосування реєстратора розрахункових операцій при здійсненні готівкових та/або безготівкових розрахунків такими платниками податку.

 

У разі продажу рухомого майна юрособою фізичній особі податок на доходи не сплачується

Продаж рухомого майна здійснюється юридичною особою фізичній особі, тобто фізична особа фактично несе витрати на придбання майна, то об’єкта оподаткування податком на доходи фізичних осіб у фізичної особи не виникає.

Однак, якщо при продажу рухомого майна юридичною особою надається індивідуальна знижка фізичній особі, то у фізичної особи виникає дохід у розмірі наданої знижки.

Порядок оподаткування операцій з продажу або обміну об’єктів рухомого майна встановлений ст. 173 ПКУ.  Крім того, п.п. «е» п.п. 164.2.17 п. 164.2 ст. 164 ПКУ визначено, що до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включається дохід, отриманий як додаткове благо у вигляді вартості безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг), визначеної за правилами звичайної ціни, а також суми знижки звичайної ціни (вартості) товарів (робіт, послуг), індивідуально призначеної для такого платника податку.

 

ЄСВ підприємцями-спрощенцями сплачується незалежно від факту отримання доходу

Для  підприємців- платників єдиного податку ЄСВ нараховується за ставкою 22%  на суми, що визначаються такими платниками самостійно для себе, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.  Мінімальний страховий внесок – сума єдиного внеску, що визначається розрахунково як добуток мінімального розміру заробітної плати на розмір внеску, встановлений законом на місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід), та підлягає сплаті щомісяця.

З 01.05.2016 року мінімальна заробітна плата складає 1450 грн. Тобто, мінімальний страховий внесок  на період травень-листопад дорівнює: 1450х0,22 = 319 грн за місяць.

Право на звільнення від сплати єдиного внеску за себе мають фізичні особи – підприємці платники єдиного податку за умови, що вони є пенсіонерами за віком або інвалідами та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу.

Таким чином, фізичні особи – підприємці платники єдиного податку сплачують єдиний внесок за періоди, в яких вони були платниками єдиного податку, незалежно від того, отримували вони дохід у цей період чи ні.

 

Чи надається фізособі довідка про те, що така особа не зареєстрована підприємцем?

Надання органами ДФС довідок про наявність у фізособи статусу підприємця чинними нормативно-правовими актами не передбачено.

Наказом ДФС від 13.01.2015 № 7 щодо надання адміністративних послуг, що надаються ДФС та її територіальними органами,  не включено послугу з надання довідок про наявність у фізичної особи статусу підприємця.

Відомості, що містяться в Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань, є відкритими і загальнодоступними (крім реєстраційних номерів облікових карток платників податків та паспортних даних). Ведення ЄДР та надання відомостей з нього належить до повноважень суб’єктів державної реєстрації.

Розпорядником ЄДР є Міністерство юстиції України, яке запровадило он-лайн сервіс отримання відомостей з ЄДР через офіційний веб-сайт за адресою: https://usr.minjust.gov.ua.

 

Якщо виявлено розбіжності щодо даних по об’єктам нерухомого майна

Податкові повідомлення-рішення з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки можуть бути скасовані (відкликані) на підставі заяви платника податку, поданої до контролюючого органу за місцем проживання для проведення звірки даних щодо:

об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності платника податку;

розміру загальної площі об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності платника податку;

права на користування пільгою із сплати податку;

розміру ставки податку;

нарахованої суми податку.

У разі виявлення розбіжностей між даними контролюючих органів та даними, підтвердженими платником податку на підставі оригіналів відповідних документів, зокрема документів на право власності, контролюючий орган за місцем проживання (реєстрації) платника податку проводить протягом 10 робочих днів перерахунок суми податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, і надсилає (вручає) йому нове податкове повідомлення-рішення. Попереднє податкове повідомлення-рішення вважається скасованим (відкликаним).

 

ДФС може ініціювати скасування підприємницькоїдіяльностіфізособи

Згідно ч. 1 ст. 51 Господарського кодексу України підприємницька діяльність припиняється на підставі рішення суду у випадках, передбачених цим кодексом та іншими законами.

Згідно пп  20.1.37  ст. 20 ПКУ контролюючий орган мають право у випадках, встановлених законом, звертатися до суду щодо винесення судового рішення про:

припинення юридичних осіб або підприємницької діяльності фізичних осіб – підприємців;

відміни держ реєстрації припинення юросіб або підприємницької діяльності фізосіб-підприємців;

скасування державної реєстрації змін до установчих документів.

 

Якщо протягом року продано декілька об’єктів нерухомості

Відповідно до ст.172 ПКУ дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) не частіше одного разу протягом звітного податкового року житлового будинку, квартири або їх частини, кімнати, садового (дачного) будинку (включаючи земельну ділянку, на якій розташовані такі об’єкти, а також господарсько-побутові споруди та будівлі, розташовані на такій земельній ділянці), а також земельної ділянки, що не перевищує норми безоплатної передачі, визначеної статтею 121 Земельного кодексу України залежно від її призначення, та за умови перебування такого майна у власності платника податку понад три роки, не оподатковується.

При цьому зазначена умова щодо перебування такого майна у власності платника податків понад три роки не розповсюджується на майно, отримане таким платником у спадщину.

Дохід, отриманий платником податку від продажу протягом звітного податкового року більш як одного з об’єктів нерухомості, зазначених у пункті 172.1 ПКУ, або від продажу об’єкта нерухомості, не зазначеного в пункті 172.1 цієї статті, підлягає оподаткуванню за ставкою (5%), визначеною пунктом 167.2 статті 167 цього Кодексу.

Отже, оподаткування доходу, отриманого від продажу нерухомого майна, визначеного у п.172.1 ст.172 ПКУ, залежить від кількості цивільно-правових договорів, а саме: при продажу житлового (садового) будинку та земельної ділянки, на якій розташований такий будинок, окремими цивільно-правовими договорами, слід розглядати як продаж більш як одного з об’єктів протягом звітного податкового року з відповідним оподаткування за ставкою 5 %.

 

Як підприємцю з валюту перевести на поточний рахунок, відкритий для власних потреб

У разі наявності на рахунку фізичної особи – підприємця резидента коштів в іноземній валюті, така особа може здійснити їх продаж за гривні та після сплати податків і зборів здійснити перерахування коштів доходу в гривнях на власний поточний рахунок фізичної особи, відкритий для власних потреб.

Лист НБУ від 14.09.2016 р. № 57-0002/76798

 

Якщо не вистачає декілька місяців до страхового стажу

 Особа, якій не вистачає до страхового стажу декількох місяців, може заключити договір про добровільну участь, яким передбачена одноразова сплата єдиного внеску за попередні періоди (у тому числі за період з 01 січня 2004 року по 31 грудня 2010 року), в яких вона не підлягала загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню на будь-який період, але не менше одного місяця.

При цьому сума сплаченого єдиного внеску за кожен місяць такого періоду не може бути меншою за мінімальний страховий внесок та більшою за суму єдиного внеску, обчисленого виходячи з максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановлених на дату укладення договору.

 

Яким чином можна перевірити наявність особистого ключа ЕЦП на носії?

 Для того щоб перевірити наявність особистого ключа електронного цифрового підпису на носії потрібно включити функцію перегляду прихованих файлів.

Зокрема, якщо у вас встановлено операційну систему Windows 7 потрібно виконати наступні дії:

відкрити «Мій комп’ютер» та на вкладці «Впорядкувати» натиснути пункт «Параметри папок та пошуку»;

у вікні «Параметри папок» на вкладці «Вигляд» потрібно поставити мітку «Відображати приховані файли, папки і диски» та натиснути кнопку «Застосувати».

Якщо у вас встановлено операційну систему Windows XP потрібно виконати наступні дії:

відкрити «Мій комп’ютер» та на вкладці «Сервіс» натиснути пункт «Властивості папки»;

у вікні «Параметри папок»  на вкладці «Вигляд» потрібно поставити мітку «Відображати приховані файли, папки і диски» та натиснути кнопку «Застосувати».

Результатом перевірки є відображення файлу «Key-6.dat».  При цьому для належної роботи особистого ключа електронного цифрового підпису змінювати ім’я зазначеного файлу забороняється.