Новини Лозівської ОДПІ від 25.04.17р

І. Інформація щодо діяльності Лозівської ОДПІ та органів ДФС України

Як працюватиме Центр обслуговування платників Лозівської ОДПІ

у святкові дні

З метою організації якісного обслуговування платників податків, запобігання виникненню можливих ризиків несвоєчасного та неякісного прийняття податкової звітності та надання адміністративних послуг режим роботи Центрів обслуговування платників у святкові дні буде таким:

5,6 травня  2017 року – робочий день відповідно до затверджених графіків роботи ЦОП;

–  1, 2, 8, 9 травня 2017 року – вихідні дні.

 

З травня завершується кампанія декларування доходів за 2016 рік

Громадяни України, які отримали у 2016 році доходи, що не були оподатковувані мали надати податкову декларацію про майновий стан і доходи до податкової інспекції за місцем свого проживання не пізніше 03 травня 2017 року.

З суми отриманого доходу крім податку на доходи фізичних осіб має бути сплачено військовий збір за ставкою 1,5 відсотка.  Нараховані самостійно в декларації податок на доходи фізичних осіб та військовий збір необхідно сплатити не пізніше 28 липня 2017 року.

 

З’явилась можливість коментувати податкові консультації на ресурсі “ЗІР”

Відтепер всі бажаючі можуть скористатися новою можливістю Загальнодоступного інформаційно-довідкового ресурсу (“ЗІР”) та оцінити якість уніфікованих відповідей, що містяться у розділі «Запитання-відповіді з Бази знань».

Зазначена система оцінювання дає змогу користувачам “ЗІР” не тільки оцінити якість наданих відповідей, а й залишити свої коментарі (примітки/зауваження/пропозиції).

 

Журнал «Вісник. Право знати все про податки і збори» єдине офіційне видання ДФС України

Журнал «Вісник. Право знати все про податки і збори» – єдине офіційне видання Державної фіскальної служби України, який оперативно надає платникам офіційні роз’яснення по суті законодавчих змін.

На сторінках журналу висвітлюються та аналізуються проблемні питання оподаткування та бухгалтерського обліку, публікуються нормативні акти, документи, консультації та коментарі фахівців Державної фіскальної служби України.  Передплатники мають можливість ознайомитися з новинами щодо податкового законодавства та діяльності ДФС України.  Журнал виходить щопонеділка українською мовою.

Для всіх передплатників журналу «Вісник. Право знати все про податки і збори» є доступним Електронний архів номерів журналу за останні 12 місяців.

З інформацією щодо передплати журналу можна ознайомитись на сайті http://www.visnuk.com.

 

Які послуги надає Акредитований центр сертифікації ключів ІДД?

 

   Акредитований центр сертифікації ключів Інформаційно – довідкового департаменту надає наступні послуги електронного цифрового підпису (далі – ЕЦП):

реєстрація заявників;

надання у користування надійних засобів ЕЦП;

допомога при генерації відкритих та особистих ключів;

обслуговування посилених сертифікатів ключів заявника (сертифікація відкритих ключів заявників, розповсюдження та зберігання посилених сертифікатів ключів, управління статусом посилених сертифікатів ключів та розповсюдження інформації про статус сертифікатів ключів);

надання послуг фіксування часу;

консультативні послуги за зверненнями підписувачів.

 

ІІ. Інформація для бухгалтерів

Нагадуємо роботодавцям про розмір мінімальної заробітної плати

Із 1 січня 2017 року мінімальна зарплата це, мінімальний розмір оплати праці за виконану працівником місячну (годинну) норму праці. Мінімальна зарплата є державною соціальною гарантією, обов’язковою на всій території України для підприємств, установ, організацій усіх форм власності й господарювання та фізичних осіб, які використовують працю найманих працівників, за будь-якою системою оплати праці.

У разі укладення трудового договору про роботу на умовах неповного робочого часу, а також при невиконанні працівником у повному обсязі місячної (годинної) норми праці мінімальна заробітна плата виплачується пропорційно до виконаної норми праці.

Тож роботодавцям варто пам’ятати про обов’язкове попереднє укладення трудового договору з новоприйнятим працівником, оформленого наказом чи розпорядженням та повідомлення за встановленою формою ДФС до початку допущення працівника до роботи.

 

Заповнення  поля «Призначення платежу»розрахункових документів у разі сплати ЄСВ

ДФС повідомляло, що у зв’язку з реорганізацією територіальних органів ДФС змінено деякі рахунки для сплати ЄСВ.

На даний час рахунки для сплати ЄСВ платниками, що обслуговуються Лозівською ОДПІ ГУ ДФС у Харківській області не змінювались.

Перелік рахунків для сплати ЄСВ розміщено в розділі «Бюджетні рахунки» на головній сторінці офіційного веб-порталу ДФС у мережі Інтернет у розрізі територіальних органів ДФС та категорії платників.

При сплаті ЄСВ поле «Призначення платежу» розрахункового документа заповнюється таким чином:

*

;101

; код за ЄДРПОУ

; сплата єдиного внеску

;

;

;

1

2

3

4

5

6

7

1 – службовий код («*»);

2 – код виду сплати («101» – сплата суми ЄСВ);

3 – код за ЄДРПОУ платника, який здійснює сплату;

4 – друкується роз’яснювальна інформація про призначення платежу;

5 – не заповнюється;

6 – не заповнюється;

7 – не заповнюється.

 

Про граничну суму розрахунку готівкою з фізособами

У 2017 році гранична сума розрахунків готівкою за участю фізосіб  становить  50 тис. грн. (постанова НБУ від 25.11.2016 р. № 407).

Постановою передбачено граничну суму розрахунків готівкою між фізособою та підприємством (підприємцем) протягом одного дня в розмірі 50 тис. грн, а також фізосіб між собою за договорами купівлі-продажу, які підлягають нотаріальному посвідченню, у розмірі 50 тис. грн.

Фізособи мають право здійснювати розрахунки на суму, яка перевищує 50 тис. грн, шляхом перерахування коштів із поточного рахунка на поточний рахунок, унесення та/або перерахування коштів на поточні рахунки (у т.ч. у депозит нотаріуса на окремий поточний рахунок у національній валюті).

Безготівкові розрахунки можуть здійснюватися без будь-яких обмежень, і банки зобов’язані забезпечити безготівкові перерахування на вимогу клієнтів у повному обсязі.

Водночас гранична сума розрахунків готівкою підприємств (підприємців) між собою протягом одного дня лишається незмінною й становить 10 тис. грн.

Контроль за дотриманням порядку проведення готівкових розрахунків за товари (послуги) згідно з  ПКУ здійснюватимуть органи ДФС.

 

За порушення порядку готівкових розрахунків застосовують ще й адміністративну відповідальність

Згідно з ст.111 ПКУ за порушення законів з питань оподаткування та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, застосовується, зокрема адміністративна відповідальність.

За порушення порядку проведення готівкових розрахунків за товари (послуги) адміністративне стягнення може бути накладено контролюючим органом на посадових осіб юридичної особи (головного бухгалтера, директора) та фізосіб-підприємців не пізніше ніж через два місяці з дня вчинення правопорушення, а в разі триваючого правопорушення – два місяці з дня його виявлення.

При відмові в порушенні кримінальної справи або її закритті адміністративне стягнення може бути накладено не пізніше ніж через місяць з дня прийняття рішення про відмову в порушенні кримінальної справи або її закриття.

 

Як нараховувати ЄСВ на зарплату інваліда, якщо довідку МСЕК подано в середині місяця

Якщо працівник надав копію довідки до акта огляду в медико-соціальній експертній комісії  про встановлення групи інвалідності не з першого робочого дня місяця, то вимога щодо нарахування ЄСВ виходячи з розміру мінімальної зарплати не застосовується.

Юрособа-роботодавець нараховує ЄСВ на фактично нарахований дохід:

  • до дати одержання копії довідки МСЕК — у розмірі 22%;
  • з дати одержання довідки МСЕК — у розмірі 8,41%.

Чи можна змінити назву особистого ключа або сертифіката?

Особистий ключ електронного цифрового підпису має жорстко визначену назву – «Key-6.dat», яка зміні не підлягає. Зміна назви особистого ключа призведе до неможливості його використання.

Назва сертифіката може бути змінена за бажанням клієнта, за виключенням розширення файлу – «*.cer».

 

Як заповнювати податкову накладну на операції з давальницькою сировиною

Оскільки давальницька сировина є власністю замовника та під час її передання для переробки виконавцю право власності на цю сировину до виконавця не переходить, то за операцією з передання давальницької сировини виконавцю, а також при отриманні замовником готової продукції податкові зобов’язання з ПДВ не нараховуються.

Виконавець нараховує ПДВ на послуги з переробки давальницької сировини на загальних підставах за основною ставкою. Відповідно, на дату виникнення таких податкових зобов’язань із ПДВ виконавець складає податкову накладну, де:

  • у графі 4 зазначається умовне позначення відповідної назви одиниці вимірювання/обліку (українське), вказаної в КСПОВО. У разі якщо товар/послуга, що постачається, має одиницю обліку, яка відсутня в КСПОВО, у графі 4 прописується умовне позначення одиниці вимірювання такого товару/послуги, яке використовується для обліку та відображається в первинних документах;
  • у графі 5 — код відповідної одиниці вимірювання/обліку, зазначений у КСПОВО. У разі якщо в графі 4 вказано умовне позначення одиниці виміру, яка відсутня в КСПОВО, графа 5 не заповнюється.

Лист ДФСУ від 16.02.2017 р. № 3238/6/99-95-42-03-15.

 

Оподаткування аліментів та суми їх індексації

Не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу аліменти, що виплачуються платнику податку згідно з рішенням суду чи за добровільним рішенням сторін у сумах, визначених згідно із Сімейним кодексом, за винятком виплати аліментів нерезидентом незалежно від їх розміру (пп. 165.1.14 ПКУ).

Водночас до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу включаються інші доходи, крім зазначених у ст. 165 ПКУ (пп. 164.2.20 ПКУ). Тобто, від обкладення ПДФО звільнені, відповідно до пп. 165.1.14 ПКУ, тільки аліменти, а сума індексації аліментів ― ні.

 Отже, підприємство, установа, фізособа-підприємець як податкові агенти мають утримати ПДФО та військовий збір із суми індексації аліментів і відобразити у формі № 1ДФ.

ДФС у листі від 15.02.2017 р. № 3126/6/99-99-13-02-03-15

 

Як зазначати у звітностівиплату заробітної плати родичам померлого працівника

Згідно із довідником ознак доходів, наведеним у додатку до Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, затвердженого наказом Мінфіну України від 13.01.2015 року № 4, сума заробітної плати, яка не була одержана померлим працівником та виплачується податковим агентом членам його сім’ї, відображається у податковому розрахунку (форма № 1ДФ) під ознакою доходу «101» із зазначенням реєстраційного номера облікової картки фізичної особи такого померлого працівника.

При цьому отримання заробітної плати у вигляді спадщини, яка виплачується спадкоємцям через нотаріальне оформлення, відображається нотаріусом у податковому розрахунку (форма № 1ДФ) під ознаками доходів «113», «114» або «115» залежно від ступеня споріднення з відображенням у звітності реєстраційного номера облікової картки фізичної особи такого спадкоємця.

 

Про отримання та збереження першої та другої квитанцій при подачі звітності в електронному вигляді

При поданні податкових документів в електронному вигляді платнику податків надсилаються квитанції:

перша квитанція є підтвердженням платнику податків передачі його податкових документів в електронному вигляді до органу доходів і зборів засобами телекомунікаційного зв’язку. Ця квитанція надсилається органами доходів і зборів на електронну адресу платника податків, з якої було надіслано податкову звітність. Другий примірник першої квитанції в електронному вигляді зберігається в органі доходів і зборів. Якщо на електронну адресу платника податків не надійшла перша квитанція, то податковий документ вважається неодержаним;

підтвердженням платнику податків прийняття його податкових документів до бази даних органу доходів і зборів є друга квитанція в електронному вигляді у текстовому форматі, в якій визначаються реквізити прийнятого податкового документа в електронній формі, відповідність податкового документа в електронній формі затвердженому формату (стандарту) електронного документа, результати перевірки ЕЦП, інформація про платника податків, дата та час приймання, реєстраційний номер, податковий період, за який подається податкова звітність, та дані про відправника квитанції. На цю квитанцію накладається ЕЦП органу доходів і зборів, здійснюється її шифрування та надсилання платнику податків засобами телекомунікаційнго зв’язку. Другий примірник другої квитанції в електронному вигляді зберігається в органі ДФС.

 

Тимчасово виконуючий обов’язки керівника (головного бухгалтера): вносимо зміни

До Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань (далі – ЄДР) вносяться відомості:

– інформація про зміну або призначення тимчасово виконуючого обов’язки керівника оновлюється в контролюючих органах на підставі відомостей, отриманих від державного реєстратора;

– інформація про головного бухгалтера оновлюється на підставі реєстраційної заяви за ф. №1-ОПП з позначкою «Відомості про особу, відповідальну за ведення бухгалтерського та/або податкового обліку» або реєстраційної заяви платника ПДВ.

Стосовно платників податків, які не включаються до ЄДР, інформація щодо зміни до облікових даних платників податків або зміни (призначення) тимчасово виконуючого обов’язки керівника та/або головного бухгалтера оновлюється на підставі уточнених документів та заяви за формою №1-ОПП з позначкою «Зміни», «Відомості про особу, відповідальну за ведення бухгалтерського та/або податкового обліку» або за формою №1-РПП з позначкою «Перереєстрація, зміни».

Заява за ф. №1-ОПП та уточнені документи повинні бути надані до контролюючого органу протягом 10 календарних днів з дня внесення змін.

 

Де у Звіті неприбутківців слід відображати використані безоплатні надходження

Сума використаних неприбутковою організацією безоплатних надходжень або надходжень у вигляді безповоротної фінансової допомоги чи добровільних пожертвувань відображається в рядку 2.6 і дорівнює сумі рядків 2.6.1, 2.6.2 ГД та 2.6.3.

При цьому до рядка 2.6.2 ГД переноситься сумарне значення графи 8 р. 3 додатка ГД Звіту .

За потреби на підставі п. 46.4 ПКУ платник податків може подати доповнення до Звіту з поясненням заповнення показників, яке може бути складено за довільною формою та буде використано контролюючим органом під час аналізу показників такого Звіту.

 

Як здійснюється розстрочення та відстрочення податкового боргу?

Платник податків має право звернутися до контролюючого органу із заявою про розстрочення та відстрочення грошових зобов’язань або податкового боргу(п. 100.2 ст. 100 ПКУ).

Розстрочення (відстрочення) грошових зобов’язань (податкового боргу) вважається наданим, якщо на підставі заяви платника податків прийнято відповідне рішення органу ДФС та укладено договір про розстрочення (відстрочення).

Строк дії розстрочення (відстрочення) податкового боргу починається з дати прийняття органом ДФС рішення про розстрочення (відстрочення) грошового зобов’язання (податкового боргу) та закінчується датою, зазначеною у договорі про розстрочення (відстрочення) грошового зобов’язання (податкового боргу), за винятком випадків дострокового погашення такого податкового боргу.

 

Якщо виявлено помилку при нарахуванні військового збору

Якщо самостійне виправлення помилки, щодо нарахованої (сплаченої) суми військового збору, призвело до збільшення податкового зобов’язанння, до податкового агента застосовується відповідальність у вигляді штрафу та адміністративної відповідальності.

Крім того після спливу 90 календарних днів, наступних за останнім днем граничного строку сплати податкового зобов’язання нараховується пеня.

 

Відповідальність роботодавця за несплату (несвоєчасну сплату) ЄСВ

У разі несвоєчасної сплати або не в повному обсязі єдиного внеску до платника застосовуються фінансові санкції у вигляді штрафу у розмірі 20% несплачених або несвоєчасно сплачених сум ЄСВ.

За несплату, неповну сплату або несвоєчасну сплату суми єдиного внеску одночасно з видачею сум виплат, на які нараховується єдиний внесок (авансових платежів), накладається штраф у розмірі 10% несплачених або несвоєчасно сплачених сум. На суму недоїмки нараховується пеня з розрахунку 0,1% суми недоплати за кожний день прострочення.

За порушення порядку нарахування, обчислення і строків сплати єдиного внеску посадові особи платників єдиного внеску несуть адміністративну відповідальність.

Несплата або несвоєчасна сплата ЄСВ, у тому числі авансових платежів, у сумі, що не перевищує трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, – тягне за собою накладення штрафу від 680 грн. до 1360 грн., за повторне за рік вчинення таких дій – від 2550 грн. до 5100 грн.

Несплата або несвоєчасна сплата єдиного внеску, у тому числі авансових платежів, у сумі більше трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян – тягне за собою накладення штрафу від вісімдесяти до ста двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, за повторне за рік вчинення таких дій – від ста п’ятдесяти до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

 

Чи можуть відмовити у наданні довідки про відсутність заборгованості

Підставою для видачі довідки є обов’язкове посилання на нормативно- правовий акт, положеннями якого передбачено необхідність документального підтвердження відсутності у платника податків заборгованості з обов’язкових платежів до відповідних бюджетів (податків, зборів (обов’язкових платежів), внесків). Нормативними актами КМУ передбачено одночасне надання інформації щодо відсутності податкового боргу та недоїмки з ЄСВ.

Тобто, у разі, якщо нормативно-правовим актом передбачено підтвердження відсутності заборгованості із сплати податків, зборів (обов’язкових платежів), внесків, то у такому випадку контролюючим органом одночасно перевіряється відсутність заборгованості зі сплати податків та єдиного внеску, наявність якої є підставою для відмови у наданні таких довідок.

 

ІІІ. Лозівська ОДПІ: інформація для підприємців та громадян

Підприємці сплачують ЄСВ незалежно від отримання доходу

Категорія ФОП

Сума ЄСВ

Мінімальний страховий внесок

Строк сплати

за місяць, 
грн

за квартал,
 грн

за рік, 
грн

ФОП- єдинники, крім 1 групи

Мінімальний страховий внесок (22 % мінімальної зарплати)

704,00

2112,00

8448,00

Щоквартально, до 20 числа місяця наступного за звітним кварталом

Єдинники 1групи

0,5 мінімального страхового внеску

(3200 грн х 22 % х 0,5)

352,00

1056,00

4224,00

ФОП загальної системи оподаткування

Мінімальний страховий внесок (22 % мінімальної зарплати)

704,00

2112,00

8448,00

До 10 лютого наступного року

Підприємці на загальній та спрощеній системі оподаткування звільняються від сплати за себе ЄСВ, якщо вони є пенсіонерами за віком або інвалідами й отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу. Такі особи можуть бути платниками ЄСВ лише за умови їх добровільної участі в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування.

 

Знову про податкову соціальну пільгу у 2017 році

З  01.01.2017 року мінімальна зарплата  встановлена у розмірі 3200 грн і прожитковий мінімум для працездатних осіб — 1600 грн. При такому  розмірі прожиткового мінімуму для працездатної особи у 2017 році граничний доходу для застосуванняподаткової соціальної пільги (ПСП) становитиме: 1600 грн х 1,4 = 2240 грн.

Якщо нарахована сума зарплати буде вищою ніж 2240 грн., ПСП не застосовується.

Винятком будуть категорія працівників, що мають двох та більше дітей віком до 18 років. Для них  ПСП надається одному з батьків, при цьому граничний розмір доходу  визначається як добуток граничного розміру доходу для застосування ПСП і відповідної кількості дітей (у 2017 році — 2240 грн х кількість дітей).

Тобто, якщограничний розмір доходу для одного з батьків у сумі, що не перевищує  (2240 грн. х кількість дітей віком до 18 років), розмір ПСП для таких категорій осіб у 2017 році становитиме:

1)для осіб, які утримують двох і більше дітей віком до 18 років, — 100% розміру ПСП (800 грн х кількість дітей віком до 18 років);

2) для одинокої матері (батька), вдови (вдівця) або опікуна, піклувальника, які мають дитину (дітей) до 18 років, – 150% розміру ПСП (1200 грн х кількість дітей віком до 18 років);

3) для осіб, які утримують дитину-інваліда (дітей-інвалідів) віком до 18 років, — 150% розміру ПСП (1200 грн х кількість дітей віком до 18 років).

 

Про застосування РРО платниками єдиного податку

Фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку 2 і 3 груп, у разі перевищення в календарному році обсягу доходу понад 1млн. грн. для таких платників єдиного податку незалежно від обраного виду діяльності є обов’язковим застосування реєстраторів розрахункових операцій.

Законом України від 20.12.2016 № 1791-ІІІ передбачається обов’язкове застосування реєстраторів касових апаратів суб’єктами господарювання, які застосовують спрощену систему оподаткування при реалізації  технічно складних побутових товарів.

З 07.05.2017 року  продаж технічно складних побутових товарів підприємцями-єдинниками  здійснюватиметься з обов’язковим застосуванням реєстраторів розрахункових операцій незалежно від обсягу доходу отриманого від здійснення підприємницької діяльності.

 

Для отримання повноцінного стажу єдинник I групи має сплачувати ЄСВ

не менш ніж 704 грн

Із 1 січня 2017 року єдинники 1групи мають сплачувати ЄСВ у сумі не менш ніж 0,5 мінімального страхового внеску. Відповідні періоди провадження підприємницької діяльності до страхового стажу зараховуються пропорційно до сплаченого ЄСВ. У 2017 році мінімальний страховий внесок для фізичних осіб — підприємців становить 704 грн на місяць (3200 грн х 22%).

Отже, для фізичних осіб — підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування та віднесені до першої групи платників єдиного податку, обов’язковою є сплата ЄСВ у сумі не менш ніж 352 грн щомісяця.

Для зарахування періодів провадження підприємницької діяльності до страхового стажу як повний місяць необхідно сплатити за місяць ЄСВ у сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок, тобто 704 грн.  У разі сплати ЄСВ у сумі 352 грн за місяць страховий стаж буде зараховано пропорційно, а саме 0,5 місяця, що надалі може вплинути на визначення права на пенсію за віком та її розмір.

 

Допомога на поховання

Вiдповiдно до пп. 165.1.22 ст. 165 Кодексу не включаються до сукупного доходу кошти або вартiсть майна (послуг), що надаються, в тому числi роботодавцем померлого платника податку за його останнiм мiсцем роботи (у тому числi перед виходом на пенсiю), в розмiрi, що не перевищує подвiйний розмiр суми, визначеної абзацом першим пп. 169.4.1 п. 169.4 ст. 169 Кодексу.

У 2017 р. така сума становить 4480 грн (2240 грн х 2).

Сума перевищення за її наявностi остаточно оподатковується пiд час її нарахування (виплати, надання) i у формi № 1 ДФ вiдображається така сума за кодом «146». Iз такої суми не утримується вiйськовий збiр в розмiрi 1,5%, така сума не обкладається єдиним внеском.

 

У разі зміни податкової адреси та інших відомостей “єдинник” має подати заяву

У разі зміни відомостей (П.І.Б фізособи – підприємця, реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта, податкової адреси, місця провадження господарської діяльності, видів господарської діяльності та ставок єдиного податку), зміни до реєстру платників єдиного податку вносяться в день подання платником відповідної заяви.

 Заява подається протягом місяця з дня виникнення таких змін але при зміні податкової адреси суб’єкта господарювання, місця провадження господарської діяльності, видів господарської діяльності заява подається платниками єдиного податку I і II груп не пізніше 20 числа місяця, наступного за місяцем, у якому відбулися такі зміни.

У разі зміни податкової адреси суб’єкта господарювання, місця провадження господарської діяльності заява подається платниками єдиного податку III групи разом з податковою декларацією за податковий (звітний) період, у якому відбулися такі зміни.

 

Який розмір ЄСВ нараховує підприємець на суму зарплати працівників-інвалідів?

Ставка 8,41% визначеної бази нарахування ЄСВ для працюючих інвалідів, встановлена тільки для підприємств, установ і організацій, в яких працюють інваліди (ч. 13 ст. 8 ЗУ від 08.0710р. № 2464-VI).

Вказана пільга не розповсюджується на фізосіб-підприємців, які використовують працю найманих працівників-інвалідів. Іншого Законом №2464-VI не передбачено.

 Фізичні особи – підприємці нараховують єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на заробітну плату працівників-інвалідів у розмірі 22% до визначеної бази нарахування ЄСВ.

 

Як єдиннику отримати витяг з Реєстру платників єдиного податку та строк його дії   

Відповідно до п. 299.9 ст. 299 ПКУ за бажанням зареєстрований платник єдиного податку може безоплатно та безумовно отримати витяг з реєстру платників єдиного податку. Строк надання витягу не повинен перевищувати одного робочого дня з дня надходження запиту. Витяг діє до внесення змін до реєстру.

 

Правом на податкову знижку можна скористатись до кінця року

Платник податку має право включити до податкової знижки у зменшення оподатковуваного доходу платника податку за наслідками звітного податкового року фактично здійснені ним протягом звітного податкового року. Якщо платник податку до кінця податкового року, наступного за звітним не скористався правом на нарахування податкової знижки за наслідками звітного податкового року, таке право на наступні податкові роки не переноситься.

Тообто, платники податків можуть скористатись правом на нарахування податкової знижки за 2015 рік до кінця 2016 року.

 

Чи є право на пільгу по податку на нерухомість у випадку надання її в оренду?

Якщо фізична особа – власник об’єкта житлової нерухомості протягом кількох місяців звітного року здавала об’єкт житлової нерухомості в оренду, пільга зі сплати податку на такий об’єкт не застосовується починаючи з того місяця, в якому фактично об’єкт здавався в оренду та до кінця місяця, в якому припинено здачу в оренду такого об’єкта.

Для проведення звірки даних, зокрема, щодо об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності платника податку, права на користування пільгою зі сплати податку, фізична особа має право звернутися з письмовою заявою до контролюючого органу за місцем проживання (реєстрації).

 

Чи виплатять декретні підприємцю, який припинив діяльність

Фізособи-підприємці мають право на допомогу у зв’язку з вагітністю та пологами за рахунок Фонду соцстрахування за умов:

  • настання зазначеного страхового випадку під час перебування фізособи у статусі підприємця;
  • сплати єдиного соціального внеску в розмірі та у встановлені строки;
  • подачі заяви-розрахунку до робочого органу Фонду соцстраху.

У такому разі допомогу обчислюють сумарно та надають застрахованій особі в повному обсязі незалежно від кількості днів відпустки, фактично використаних до пологів за період, зазначений у листку непрацездатності.

Якщо страховий випадок «вагітність та пологи» настав до припинення фізособою підприємницької діяльності, то отримати допомогу у зв’язку з вагітністю та пологами за рахунок Фонду соцстраху така особа зможе лише за період від початку страхового випадку до дня припинення підприємницької діяльності.

 

Банк повідомить податкову про закриття рахунка самозайнятої особи

У разі встановлення статусу клієнта як платника податків фінансова установа за умови відкриття/закриття рахунків клієнта надсилає повідомлення про відкриття чи закриття всіх рахунків платника податків — самозайнятої особи до органу ДФС, у якому обліковується такий платник податків, відповідно до положень ст. 69 ПКУ. Повідомлення направляється  у день відкриття/закриття рахунка.

Контролюючий орган не пізніше наступного робочого дня з дня отримання повідомлення від фінансової установи про відкриття рахунка зобов’язаний направити повідомлення про взяття рахунка на облік або відмову в узятті контролюючим органом рахунка на облік.

Лист ДФС від 11.04.2017 р. № 7470/6/99-99-08-02-01-15

 

Договір про добровільну сплату ЄСВ та розмір внеску

З особою, яка подала заяву про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування, в строк не пізніше ніж 30 календарних днів з дня отримання заяви укладається договір про добровільну участь відповідно до типового договору.

Базою нарахування ЄСВ для осіб, які беруть добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування, є суми, що визначаються такими платниками самостійно, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої Законом № 2464.

При цьому сума ЄВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску за кожну особу ( у 2017 році –  3200х22%= 704 грн).

 

Які документи надаються при укладанні договору про добровільну сплату ЄСВ?

Всі платники, які мають право на добровільну сплату єдиного внеску з деяких видів загальнообов’язкового державного соціального страхування, подають до фіскальних органів за місцем проживання:
     заяву про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування або одноразову сплату у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування, в якій зазначають, у якому виді соцстрахування вони бажають брати участь;

 копію трудової книжки (за наявності);

копію документа, що посвідчує особу.

Члени фермерського господарства (особистого селянського господарства), надають також документ, що підтверджує їх членство у такому господарстві.