новини Лозівської ОДПІ від 27.09.2017

І. Інформація щодо діяльності Лозівської ОДПІ та органів ДФС України

Платникам – «електронний помічник»

Електроннийкабінетплатника (оновленаверсія)  – Податковий календар – Стан розрахунків з бюджетом – Листування з органами ДФС – Облікові дані – Пошук інформації в реєстрах ДФС – Подання заяв/запитів – Подання декларації про майновий стан і доходи в електронному вигляді – Сплата податків (фізичним особам) – Перегляд даних СЕА ПДВ – Інші електронні сервіси https://cabinet.sfs.gov.ua

Електронний кабінет платника податків– Подання податкової звітності в електронному вигляді http://sfs.gov.ua/elektronna-zvitnist/

Дізнайся більше про свого бізнес-партнера– Перевірка потенційних бізнес-партнерів щодо сумлінності сплати податків до бюджету http://sfs.gov.ua/businesspartner

Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс Запитання – відповіді з Бази знань – Нормативні та інформаційні документи – Письмові консультації – Коментарі та пропозиції, актуальні запитання http://zir.sfs.gov.ua/

Антикорупційний сервіс “Пульс”– Можливість цілодобового повідомлення про неправомірні дії або бездіяльність працівників ДФС http://sfs.gov.ua/others/puls-

Акредитований центр сертифікації ключів – Надання послуг електронного цифрового підпису http://acskidd.gov.ua/

Електронназвітність Спеціалізоване клієнтське програмне забезпечення для формування та подання звітності до “Єдиного вікна подання електронної звітності” – Підтримка користувачів http://sfs.gov.ua/elektronna-zvitnist/

Декларування громадян–  Податкова декларація про майновий стан і доходиhttp://sfs.gov.ua/others/deklaruvannya-gromadyan

 

Про нову форму повідомлення про запрошення платника до контролюючого органу

15.09.2017 року набрав чинності наказ Мінфін  від 18.07.2017 року № 644 «Про затвердження форми Повідомлення про запрошення платника податків, зборів, платежів або його представників до контролюючого органу.

Контролюючі органи мають право запрошувати платників податків, зборів, платежів або їх представників для перевірки правильності нарахування та своєчасності сплати податків, зборів, платежів, дотримання вимог іншого законодавства, у тому числі законодавства у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванню тероризму, контроль за додержанням якого покладено на контролюючі органи ( п.п. 20.1.1 ст. 20 ПКУ).

Порядок надсилання повідомлень про запрошення платників податків, встановлено ст. 42 Кодексу не пізніше ніж за 10 календарних днів до дня запрошення, в яких визначаються підстави запрошення, дата і час, на які запрошується платників податків або представник платника податків.

Наразі, повідомлення про запрошення платника податків може бути надіслано електронною поштою, але без корінця.

 

До уваги платників!

Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс ( ЗІР) створено у рамках Електронного Уряду з урахуванням тенденцій розвитку інформаційних технологій у сфері побудови веб-ресурсу та має на меті забезпечити суспільство своєчасною, достовірною і повною довідковою інформацією.

ЗІР наповнюється інформацією, яка містить загальну позицію ДФС із застосуванням норм податкового, митного та іншого законодавства, контроль за додержанням якого покладено на ДФС, без врахування особливостей конкретного платника податків та специфіки конкретних ситуацій.

Функціонал ресурсу забезпечує можливість пошуку інформації по певному податку, напрямку діяльності, в т.ч. з використанням ключових слів, шляхом перегляду за певні періоди інформації, при цьому не лише по запитаннях-відповідях, розміщених в Базі знань, але і по відповідях на письмові звернення, які були надані з використанням Бази знань, назвах нормативних та інформаційних документів.

 

Харківські податківці допомогли власнику швейного цеху офіційно працевлаштувати 30 робітниць

Нещодавно  співробітники фіскальної служби  в одному з районів Харкова виявили швейних цех. Приватний підприємець в орендованому приміщенні організував виробництво верхнього жіночого одягу.  В ході обстеження місця здійснення підприємницької діяльності було виявлено 30 осіб, які й відшивали широкий асортимент  пальто, пуховиків та  курток. На прохання податківців власник не зміг надати документи по їх працевлаштуванню.  

Перевіркою було встановлено, що  підприємець використував працю жінок нелегально, а отже  ні ЄСВ, ні податок на доходи з фізичних осіб  до бюджету не перераховувався. Встановлену інформацію податківці передали для відповідного реагування до прокуратури Харківської області та Головного управління Праці та соціального захисту населення.

Як зазначає голова ДФС у Харківській області Микола Рибаков: – «Відповідна робота буде проводитися постійно. Перш за все, вона має важливу соціальну направленість. Це і захист прав найманих робітників, і розвиток місцевих громад. Адже виплачуючи своїм найманцям заробітну плату у «конвертах», роботодавець не доплачує до бюджету значні суми податку, які в свою чергу ійдуть на забезпечення соціальних гарантій наших громадян».

 

Неоформлений трудовий договір – грубе порушенням трудового законодавства

Заробітна плата офіційно працевлаштованого працівника, про яку щомісячно та в повному обсязі звітує роботодавець і з якої здійснюється сплата єдиного соціального внеску, забезпечує працівника повним соціальним захистом, гарантованим державою, а період роботи зараховується в повному обсязі до стажу, який буде разом із розміром заробітної плати враховуватися при нарахуванні пенсійної виплати.

Серед переваг офіційного працевлаштування:

– сплачені із заробітної плати страхові внески – це гідна пенсія в майбутньому, страхові виплати в зв’язку з тимчасовою непрацездатністю (оплата лікарняних листів, відпустки по вагітності та пологах), у зв’язку з настанням нещасного випадку на виробництві, у зв’язку з настанням безробіття;

– гарантії з боку роботодавця по дотриманню норм трудового законодавства: встановлення тривалості робочого часу, надання оплачуваної відпустки, створення належних умов праці на робочому місці, вирішення питань охорони праці і т.д.;

– можливість захисту законом прав та інтересів працівників та розгляду трудових спорів, що виникають між працівником та роботодавцем, у судовому порядку.

 

У новому Реєстрі – 152 моделі РРО

Державна фіскальна служба України наказом від 07.06.17р. №406 затвердила новий державний реєстр реєстраторів розрахункових операцій. Нагадаємо: у ньому наводять перелік моделей, модифікації РРО, дозволених до первинної реєстрації, та РРО, первинну модифікацію яких заборонено.

Відповідно попередній перелік, який затверджений наказом ДФС від 20.04.17 р. №275, втратив чинність.

 

Законопроект змін до ПКУ передбачає звільнення від сплати авансових внесків з  дивідендів “єдинниками”

У Верховній Раді зареєстровано законопроект №7131 “Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення адміністрування податку на прибуток та інвестиційного клімату”. Законопроектом  пропонується удосконалити систему оподаткування платників єдиного податку при  виплаті ними дивідендів шляхом:

  • виключення платників єдиного податку III та IV групи із платників авансового платежу податку на прибуток;
  • виключення зі ст. 140 ПКУ положень щодо зменшення фінансового результату до оподаткування податком на прибуток платників єдиного податку.

Затверджено порядок надання інформації з реєстру страхувальників

22.09.2017 1173

Мінфін та ПФУ затвердили Порядок надання інформації з реєстру страхувальників Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування

 

Про отримання інформації з реєстра страхувальників

Мінфін Наказом від 21.07.2017 р. №16-1 затвердив Порядок надання інформації з реєстру страхувальників Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування.

 Запит про отримання витягу з реєстру страхувальників подається (форма № 1-ЗРС) шляхом:

  • особисто платником єдиного внеску та/або застрахованою особою чи уповноваженою на це особою до територіального органу Державної фіскальної служби України (далі – контролюючий орган) за основним місцем обліку платника єдиного внеску або до іншого контролюючого органу;
  • надсилається поштою до контролюючого органу за основним місцем обліку платника єдиного внеску або до іншого контролюючого органу;
  • в електронній формі засобами електронного зв’язку.

Інформація з реєстру надається безоплатно протягом 2-х робочих днів, що настають за днем отримання такого запиту, витяг з реєстру страхувальників або довідку про відсутність відомостей в реєстрі страхувальників.

Витяг з реєстру страхувальників містить відомості які є актуальними на дату формування витягу.

Наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування.

 

ІІ. Інформація для бухгалтерів

Якщо судом винесено рішення про анулювання реєстрації

Порядок відновлення закритого чи відкриття нового рахунку в системі електронного адміністрування ПДВ може бути визначений у самому рішенні суду.

При цьому кожне рішення щодо скасування рішення про анулювання реєстрації платника ПДВ має індивідуальний характер та розглядається окремо, залежно від обставин. Наприклад, чи було закрито електронний рахунок платника на момент відновлення реєстрації платника в реєстрі платників ПДВ, чи була повторна реєстрація платником ПДВ та відкрито новий електронний рахунок після анулювання реєстрації, та інше.

Окрім того, таке рішення може містити окремі вимоги щодо:

– збереження податкових показників на рахунку в СЕА ПДВ;

– відновлення закритого чи відкриття нового електронного рахунку платника;

– відновлення показників в обліковій картці на рахунку платника податку в СЕА ПДВ;

– повернення коштів на електронний рахунок платника в СЕА ПДВ, надміру зарахованих до бюджету, та інше. 

 

У які строки подавати Звіт про контрольовані операції за 2016 рік

Платники податків, які в 2016 році здійснювали контрольовані операції,  зобов’язані подавати звіт про КО до контролюючого органу до 1 жовтня року, що настає за звітним, засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог закону щодо електронного документообігу та електронного цифрового підпису. У разі якщо останній день строку подання звіту припадає на вихідний або святковий день, то останнім днем строку вважається операційний (банківський) день, наступний за вихідним або святковим днем.

Таким чином, з огляду на те, що в 2017 році 30 вересня припадає на вихідний день (суботу), останнім днем подання звіту про КО за 2016 г. є 2 жовтня 2017 року.

 

Відповідальність, що передбачена за неподання або несвоєчасне подання платником податків податкової звітності

Відповідальність за неподання або несвоєчасне подання податкової звітності передбачено п. 120.1 ст. 120 ПКУ, зокрема, неподання (крім випадків, якщо податкова декларація не подається відповідно до п. 49.2 ст. 49 ПКУ) або несвоєчасне подання платником податків або іншими особами, зобов’язаними нараховувати і сплачувати податки та збори, податкових декларацій (розрахунків), а також іншої звітності, обов’язок подання якої до контролюючих органів передбачено ПКУ, – тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 170 гривень, за кожне таке неподання або несвоєчасне подання.

За ті самі дії, вчинені платником податків, до якого протягом року було застосовано штраф за таке порушення, – тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 1020 гривень за кожне таке неподання або несвоєчасне подання.

За неподання або несвоєчасне подання платником податків податкової звітності передбачена фінансова відповідальність у вигляді штрафних (фінансових) санкцій, а саме:

– в розмірі 170 гривень, за кожне неподання (несвоєчасне подання) декларації (розрахунку);

– в розмірі 1020 гривень при повторному порушенні за несвоєчасне подання податкової декларації (розрахунку) платником податків незалежно від виду податку, за яке до такого платника протягом року вже було застосовано штраф за неподання (несвоєчасне подання) податкової декларації (розрахунку) та у період до одного року (до 365 або 366 днів – для високосного року) винесено податкове повідомлення-рішення.

 

Про оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки

Підпунктом 14.1.129.1 пп. 14.1.129 п. 14.1 ст. 14 ПКУ визначено, які будівлі віднесені до житлового  та нежитлового фонду.  

База оподаткування об’єктів житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності юридичних осіб, обчислюється такими особами самостійно виходячи з загальної площі кожного окремого об’єкта оподаткування на підставі документів, що підтверджують право власності на такий об’єкт (пп. 266.3.3 п. 266.3 ст. 266 ПКУ). 

 

Самостійно і вчасно виправили помилки у раніше поданій податковій декларації – штрафних санкцій та пені не буде

Якщо у майбутніх податкових періодах  платник податків самостійно виявляє помилки, що містяться у раніше поданій ним податковій декларації (крім обмежень, визначених ст. 50 ПКУ), він зобов’язаний надіслати уточнюючий розрахунок до такої податкової декларації за формою чинного на час подання уточнюючого розрахунку.

У такому разі платник податків повинен, за винятком випадків, установлених п. 50.2 ст. 50 ПКУ:

а) або надіслати уточнюючий розрахунок і сплатити суму недоплати та штраф у розмірі трьох відсотків від такої суми до подання такого уточнюючого розрахунку. Цей штраф не застосовується у разі подання уточнюючого розрахунку до податкової декларації з податку на прибуток підприємств за попередній податковий (звітний) рік з метою здійснення самостійного коригування відповідно до ст. 39 ПКУ у строк не пізніше 1 травня року, наступного за звітним;

б) або відобразити суму недоплати у складі декларації з цього податку, що подається за податковий період, наступний за періодом, у якому виявлено факт заниження податкового зобов’язання, збільшену на суму штрафу у розмірі п’яти відсотків від такої суми, з відповідним збільшенням загальної суми грошового зобов’язання з цього податку.

Пеня нараховується відповідно до ст. 129 ПКУ.

При цьому у разі внесення змін до податкової звітності внаслідок самостійного виявлення платником податку помилок відповідно до ст. 50 ПКУ пеня, передбачена ст. 129 ПКУ не нараховується, якщо зміни до податкової звітності внесені протягом 90 календарних днів, наступних за останнім днем граничного строку сплати грошового зобов’язання, визначеного ПКУ.

 

Єдинник надає нерухомість в оренду: чи є пільга по земельному податку

Звільнення від сплати земельного податку, передбачене пп. 4 п. 297.1 ПКУ, поширюється на підприємство за умови використання ним земельної ділянки для провадження господарської діяльності, а, беручи до уваги вид господарської діяльності підприємства, — у разі надання в оренду належного йому нерухомого майна (або його частини) разом із земельною ділянкою, на якій воно розташовано, за укладеними та зареєстрованими у визначеному порядку цивільно-правовими угодами.

Водночас за земельну ділянку (її частину), що не використовується в господарській діяльності, земельний податок сплачується платником на загальних підставах.

Докладніше в ІПК ДФС від 15.09.2017 р. № 1972/6/99-99-12-02-03-15/ІПК

 

Як вiдображаються доходи самозайнятих осiб у формі №1ДФ, якщо їх нараховано та виплачено в рiзних кварталах

дохiд, виплачений самозайнятiй особi, вiдображається в податковому розрахунку за формою № 1 ДФ пiд ознакою доходу «157».

Якщо дохiд, який виплачується самозайнятiй особi, одержують вiд операцiй, проведених у межах пiдприємницької або незалежної професiйної дiяльностi, то в податковому розрахунку за формою № 1ДФ заповнюються графи 3 та 3а.

При цьому графа 3 «Сума виплаченого, доходу» заповнюється в разi фактичної виплати доходу самозайнятiй особi. Наприклад, якщо дохiд було нараховано в лютому (I квартал), а виплату проведено у квiтнi (II квартал), нарахована сума буде вiдображатися в графi 3а «Сума нарахованого доходу» за I квартал, а виплачена сума буде вiдображатися у графi 3 «Сума виплаченого доходу» податкового розрахунку за формою № 1 ДФ за II квартал.

Графи 4а «Сума нарахованого податку» та 4 «Сума перерахованого податку» не заповнюються, у цьому випадку в таких графах проставляються нулi.

 

Відповідальність за невидачу квитанції до прибуткового касового ордеру

У  разі встановлення під час проведення перевірки порушення порядку проведення розрахунків через каси підприємств, установ і організацій, в яких ці операції повинні проводитися з оформленням прибуткових і видаткових касових ордерів та видачею відповідних квитанцій, у встановленому порядку до суб’єкта господарювання застосовується штрафна санкція у розмірі 10 н.м.д.г. (170 грн) за кожне таке порушення.

Крім того, зазначене порушення, вчинене особами, які здійснюють розрахункові операції, і посадовими особами відповідно до ст. 155-1 КУпАП, тягне за собою накладення штрафу на осіб, які здійснюють розрахункові операції, від 2 до 5 н.м.д.г. і на посадових осіб – від 5 до 10 н.м.д.г.

За дії, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за такі ж порушення, передбачено штраф у розмірі від 5 до 10 н.м.д.г. і від 10 до 20 н.м.д.г. відповідно.

 

Скарги платників податків: хто приймає рішення за результатами розгляду

08.09.2017 р. набув чинності наказ Мінфіну від 28.07.2017 р. № 670 «Про внесення зміни до Порядку оформлення і подання скарг платниками податків та їх розгляду контролюючими органами».

Наказом № 670 передбачено, що рішення за результатами розгляду скарги платника податків приймає керівник контролюючого органу (його заступник або уповноважена особа). Раніше таке рішення приймали керівник або заступник.

 

Неприбуткова організація не може бути платником єдиного податку

До 3 групи платників єдиного податку належать юридичні особи – суб’єкти господарювання будь-якої організаційно-правової форми, у яких протягом календарного року обсяг доходу не перевищує 5 млн. гривень (п.п. 3 п. 291.4  ПКУ).

Отже, юридична особа, яка внесена до Реєстру неприбуткових установ та організацій, може обрати третю групу спрощеної системи оподаткування у разі дотримання вимог, встановлених главою 1 розд. XIV ПКУ, за умови виключення її з Реєстру неприбуткових установ та організацій.

 

Якщо втрачено рішення про включення організації  до Реєстру неприбуткових організацій

Згідно з п.8 Порядку ведення Реєстру неприбуткових установ та організацій, включення неприбуткових підприємств, установ та організацій до Реєстру та виключення з Реєстру, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 13.07.2016 №440, контролюючим органом рішення про включення неприбуткової установи (організації) до Реєстру неприбуткових установ та організацій готується у двох примірниках, один з яких надається неприбутковій установі (організації), а другий залишається в контролюючому органі.

Копія (дублікат) рішення про включення неприбуткової установи (організації) до Реєстру неприбуткових установ та організацій видається контролюючим органом за основним місцем обліку такої установи (організації) на її звернення в письмовому вигляді

 

ІІІ. Лозівська ОДПІ: інформація для підприємців та громадян

Застосування РРО підприємцями – платниками єдиного податку

Фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку другої та третьої груп, які в календарному році перевищили обсяг доходу 1 млн. грн., зобов’язані з першого числа першого місяця кварталу, наступного за виникненням такого перевищення, при здійсненні своєї господарської діяльності застосовувати РРО.

У разі здійснення розрахунків за реалізовані товари (надані послуги) в безготівковій формі шляхом перерахування коштів з поточного рахунку на поточний рахунок, або внесення коштів до банку для подальшого їх перерахування на поточні рахунки, РРО не застосовується.

 

Ведення обліку фізичною особою – підприємцем на загальній системі оподаткування

Відповідно до вимог ПКУ, фізособи – підприємці на загальній системі оподаткування з метою обчислення оподаткованого доходу зобов’язані вести Книгу обліку доходів і витрат у порядку, встановленому наказом Міністерства доходів і зборів України від 16.09.2013 р. № 481.

Закон України від 16.07.99р. № 996-ХIV “Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні” поширюється на всіх юридичних осіб, створених відповідно до законодавства України, незалежно від їх організаційно-правових форм і форм власності, а також на представництва іноземних суб’єктів господарської діяльності, які зобов’язані вести бухгалтерський облік та подавати фінансову звітність згідно з законодавством.

Тобто, ведення бухгалтерського обліку та визначення облікової політики для фізичної особи – підприємця не є обов’язковими.

 

Перевищено строк тимчасового ввезення або тимчасового вивезення товарів: чи є відповідальність

Перевищення встановленого відповідно до Митного кодексу України строку тимчасового ввезення товарів на митну територію України або строку тимчасового вивезення товарів за межі митної території України не більше ніж на три доби тягне за собою попередження або накладення штрафу в розмірі п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів.

Вчинення даного правопорушення особою, яка протягом року притягалася до відповідальності за вчинення такого правопорушення, а так само перевищення строку тимчасового ввезення товарів на митну територію України або строку тимчасового вивезення товарів за межі митної території України більше ніж на три доби, але не більше ніж на десять діб тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Перевищення строку тимчасового ввезення товарів на митну територію України або строку тимчасового вивезення товарів за межі митної території України більше ніж на десять діб тягне за собою накладення штрафу в розмірі однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

 

Про книгуобліку доходів і витрат операцію для єдинника

Записи у Книзі доходів і витратвиконуються за підсумками робочого дня, протягом якого отримано дохід, окремо про кошти, що надійшли на поточний рахунок платника податку та/або отримано готівкою, фактично безоплатно отримано товари (роботи, послуги) та понесені витрати, зокрема, оплачені придбані товари (роботи, послуги), виплачена заробітна плата, сплачено ЄСВ тощо.

Книга зберігається у платника податку протягом 3 років після закінчення звітного періоду, в якому здійснено останній запис.

Дані Книги заповнюються у гривнях з копійками та використовуються платником податку для заповнення податкової декларації платника єдиного податку.

 

 

Про право на нарахування податкової знижки з іпотечного житлового кредитування

Платник податку має право включити до податкової знижки частину суми процентів за користування іпотечним житловим кредитом, наданим позичальнику в національній або іноземній валютах, фактично сплачених протягом звітного податкового року.

      При сплаті процентів за іпотечним житловим кредитом в іноземній валюті сума платежів за такими процентами, здійснених в іноземній валюті, перераховується у гривні за офіційним валютним (обмінним) курсом Національного банку України, що діє на день сплати таких процентів.

     Право на податкову знижку за іпотечним кредитуванням виникає в разі якщо за рахунок іпотечного житлового кредиту будується чи купується житловий будинок (квартира, кімната), визначений платником податку як основне місце його проживання, зокрема згідно з позначкою в паспорті про реєстрацію за місцезнаходженням такого житла.

    Уразі якщо сума одержаного фізичною особою іпотечного житлового кредиту перевищує суму, витрачену на придбання (будівництво) предмета іпотеки, до складу витрат включається сума відсотків, сплачена за користування іпотечним кредитом у частині, витраченій за цільовим призначенням.

  Хто користується податковою знижкою, якщо об’єкт іпотеки знаходиться у спільній власності?

Право включити до складу податкової знижки частину суми процентів за користування іпотечним житловим кредитом має той член подружжя, який є позичальником такого кредиту.

  Які документи, крім податкової декларації  треба надати?

  Платник податку – резидент має право включити до податкової знижки частину суми процентів за користування іпотечним житловим кредитом за умови документального підтвердження понесених витрат:

–  кредитного договору та нотаріально завіреного договору іпотеки;

–  платіжних документів, в яких чітко визначено суму сплачених відсотків за користування іпотечним кредитом та ПІБ платника цих процентів (рахунок з відбитком каси про перерахування коштів, платіжне доручення банку з відміткою про перерахування коштів);

–     паспорта платника податку з позначкою про реєстрацію за місцезнаходженням житлового будинку (квартири, кімнати), щодо якого оформлено іпотечний житловий кредит.

     Оригінали таких документів зберігаються  платником протягом строку, достатнього для проведення податкової перевірки стосовно нарахування такої податкової знижки. Платники податку зобов’язані на вимогу контролюючого органу пред’являти документи і відомості, пов’язані з виникненням доходу або права на отримання податкової знижки, обчислення і сплатою податку, та підтверджувати необхідними документами достовірності відомостей, зазначених у податковій декларації з цього податку.   Для прискорення проведення контролюючим органом розрахунку сум, що підлягають поверненню з бюджету, і забезпечення правильності визначення зазначених сум доцільно надавати до податкової інспекції копії зазначених документів.

  Якщо  у квитанції  сума основного платежу та відсотки зазначені однією сумою…

Якщо умовами кредитного договору передбачено погашення кредиту шляхом ануїтетних платежів і у платіжному або розрахунковому документі зазначається лише загальна сума виплат без розбивки на проценти і основну суму боргу, то у платника податку відсутні підстави для включення до податкової знижкиу зменшення оподатковуваного доходу за наслідками звітного року частини суми процентів, сплачених за користування іпотечним житловим кредитом, що визначається статтею 175 ПКУ.

 Якщо протягом звітного року об’єкт іпотеки був відчужений

Фізична особа може включити до податкової знижки частину суми процентів за користування іпотечним житловим кредитом якщо житловий будинок (квартира, кімната), що будується чи придбавається, має бути визначений як основне місце проживання.

Якщо протягом об’єкт іпотеки був відчужений, то фізособа не має права включати до податкової знижки частину суми процентів за користування іпотечним житловим кредитом.

 Чи розповсюджуються право на податкову знижку для молодіжного житлового кредиту?

Якщо умовами молодіжного житлового кредиту передбачено повну або часткову компенсацію за рахунок бюджетних коштів відсотків за таким кредитом, то претендувати на податкову знижку одержувач такого молодіжного кредиту може тільки в частині особисто сплачених ним процентів, але при дотриманні інших умов, виконання яких є обов’язковим для отримання права на податкову знижку.

При повній компенсації процентів за кредитом за рахунок бюджетних коштів платник податку не має законодавчих підстав на податкову знижку за таким кредитним договором.

  Про умови договору на отримання кредиту для придбання (будівництво) житла для отримання права податкову знижку

Право на податкову знижку щодо сплачених за іпотечним кредитом процентів мають платники податку, в яких договори на отримання кредиту на придбання (будівництво) житла відповідають одночасно наступним умовам:

– у кредитному договорі має бути зазначено, що його видано на придбання (будівництво) житла, яке приймається кредитором у заставу;

– до кредитного договору в обов’язковому порядку має бути укладений договір іпотеки (застави) нерухомого майна, що придбавається чи будується, який є невід’ємним доповненням до такого кредитного договору;

– договір іпотеки (застави) обов’язково має бути нотаріально посвідченим;
кредит має бути отриманий від банку;

– договір про іпотечний кредит укладено на термін не менше, ніж на 5 років.

Чи  підтверджує меморіальний ордер банківської установисуму сплачених відсотків?

При реалізації платником податку права на податкову знижку меморіальний ордер може бути застосований як документ, що підтверджує понесення витрат. При цьому в розрахунковому документі повинно бути зазначено прізвище та ім’я по-батькові такого платника податку як особи, яка сплатила проценти за користування іпотечним житловим кредитом, та зазначений документ повинен відповідати умовам оформлення розрахункових документів.     

 Якщо об’єкт житлової іпотеки визначено як основне місце проживання не з початку року?

Платник податку має право включити до податкової знижки частину суми процентів за користування іпотечним житловим кредитом, сплачених за звітний рік, з моменту визначення ним такого об’єкта як основне місце проживання у звітному податковому році.  

  Якрозраховується податкова знижка за користування іпотечним житловим кредитом?

  1. Визначається база оподаткування шляхом зменшення річної суми нарахованої (виплаченої) заробітної плати на суму єдиного соціального внеску та податкової соціальної пільги. Інформацію щодо сум загального річного оподатковуваного доходу, застосованих податкових соціальних пільг, утриманого ЄСВ та податку на доходи отримують у вигляді довідки про доходи від свого роботодавця;

2.    На підставі підтверджувальних документів визначається сума процентів, сплачених таким платником податку за користування іпотечним житловим кредитом, яка з урахуванням коефіцієнту, включається до податкової знижки;

3.  Розраховується сума податку на доходи фізичних осіб, на яку зменшуються податкові зобов’язані у зв’язку з використанням права на податкову знижку, шляхом різниці між базою оподаткування та понесеними платником податку витратами у вигляді частини суми процентів, сплачених таким платником податку за користування іпотечним житловим кредитом, помноженої на ставку податку.

4. Порівнюємо розрахункову  суму податку із сумою податку, фактично утриманого із зарплати за рік.

     У разі, якщо сума податку, утриманого із заробітної плати, перевищує розраховану суму податку, то така сума підлягає поверненню платнику податку.

 

Якщо повідомлення про нарахування податку на нерухомість не отримано

Податкове/податкові повідомлення-рішення про сплату суми/сум податку та відповідні платіжні реквізити надсилаються (вручаються) платнику податку за місцем його податкової адреси (до 1 липня року, що настає за  звітним роком.

При платники податку мають право звернутися з письмовою заявою до контролюючого органу за місцем проживання (реєстрації) для проведення звірки даних щодо:

  • об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності платника податку;
  • розміру загальної площі таких об’єктів у власності платника податку;
  • права на користування пільгою зі сплати податку;
  • розміру ставки податку;
  • нарахованої суми податку.

Неотримання фізичною особою повідомлення-рішення можливе з різних причин, отже, доцільно звернутися до контролюючих органів для вирішення цього питання.

 

Право на користування землею не оформлено

Стаття 377 Цивільного кодексу України передбачає, що до особи, яка набула право власності на житловий будинок (крім багатоквартирного), будівлю або споруду, переходить право власності, право користування на земельну ділянку, на якій вони розміщені, без зміни її цільового призначення в обсязі та на умовах, встановлених для попереднього землевласника (землекористувача).

Використання земельних ділянок без належного оформлення прав, включаючи право оренди, є порушенням норм земельного законодавства.

Тому, фізичні особи, у яких відсутні правовстановлюючі документи на земельні ділянки, набувають право на такі земельні ділянки згідно з рішеннями органів місцевого самоврядування, органів місцевого самоврядування, цивільно-правових угод або прийнятих у спадщину та повинні сплачувати плату за землю на загальних підставах відповідно до чинного законодавства.

 

Коли податок за земельну частку (пай) не сплачується

Статтею 281 ПКУ передбачено пільги щодо сплати земельного податку для фізичних осіб.

Звільнення від сплати податку поширюється на одну земельну ділянку за кожним видом використання у межах граничних норм, зокрема для ведення особистого селянського господарства — у розмірі не більш як 2 га (п. 281.2 ПКУ).

Крім того, від сплати податку звільняються на період дії єдиного податку четвертої групи власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) та землекористувачі за умови передачі земельних ділянок та земельних часток (паїв) в оренду платнику єдиного податку четвертої групи (п. 281.3 ПКУ).

Щодо інших земель, то пунктами 281.1, 281.2 зазначеної статті передбачено категорії фізичних осіб, які звільняються від сплати земельного податку, види використання земельних ділянок, їх межі граничних норм, на які поширюються пільги зі сплати земельного податку.

 

Плата за «зайві» метри житлової площі

База оподаткування об’єкта/об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності фізичної особи платника податку, зменшується:

  • для квартири/квартир незалежно від їх кількості — на 60 м2;
  • для житлового будинку/будинків незалежно від їх кількості — на 120 м2;
  • для різних типів об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток (у разі одночасного перебування у власності платника податку квартири/квартир та житлового будинку/будинків, у тому числі їх часток), — на 180 м2.

Таке зменшення надається один раз за кожний звітний рік.

При цьому пільги з податку для фізичних осіб не застосовуються до:

  • об’єкта/об’єктів оподаткування, якщо площа такого/таких об’єкта/об’єктів перевищує п’ятикратний розмір неоподатковуваної площі, встановленої пп. 266.4.1 ПКУ;
  • об’єкта/об’єктів оподаткування, що використовуються їх власниками з метою одержання доходів (здаються в оренду, лізинг, позичку, використовуються у підприємницькій діяльності).

            Якщо єдиним власником квартири площа якої перевищує п’ятикратний розмір неоподатковуваної площі (60 м2 × 5 = 300 м2), то така особа не може скористатися пільговим зменшенням оподатковуваної площі.  

            Крім цього, за наявності у власності платника податку об’єкта (об’єктів) житлової нерухомості, у тому числі його частки, що перебуває у власності фізичної чи юридичної особи — платника податку, загальна площа якого перевищує 300 м2 (для квартири) та/або 500 м2 (для будинку), сума податку, збільшується на 25 000 грн на рік за кожен такий об’єкт житлової нерухомості (його частку). 

 

Чи сплачують пенсіонери податок на нерухомість?

Сільські, селищні, міські ради встановлюють пільги з податку, що сплачується на відповідній території, з об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності фізичних чи юридичних осіб та використовуються для забезпечення діяльності, передбаченої такими статутами (положеннями).

Пільги з податку, що сплачується на відповідній території з об’єктів житлової та нежитлової нерухомості, для фізичних осіб визначаються, зважаючи на їх майновий стан та рівень доходів. Пільги з податку, що сплачується на відповідній території з об’єктів нежитлової нерухомості, встановлюються залежно від майна, яке є об’єктом оподаткування (пп. 266.4.2 ПКУ).

 

У якому порядку спадкоємці ФОПа сплачують ЄСВ та єдиний податок

У разі смерті фізособи – підприємця, оголошення її померлою, визнання її у судовому порядку безвісти відсутньою або недієздатною за умови відсутності осіб, які відповідно до Закону про ЄСВ несуть зобов’язання зі сплати ЄСВ, та засвідчення цього факту відділом державної реєстрації актів цивільного стану чи постановленням судового рішення, борг (недоїмка) зі сплати ЄСВ підлягають списанню. Штрафні санкції та пеня зі сплати ЄСВ не застосовуються.

По закінченню строку прийняття спадщини грошові зобов’язання спадкодавця стають грошовими зобов’язаннями та/або податковим боргом спадкоємців, які прийняли спадщину пропорційно частці у спадщині на дату її відкриття.

ПКУ не передбачає особливого порядку для погашення податкових зобов’язань фізичної особи — підприємця в разі його смерті.

ІПК ДФС від 15.09.2017 р.№ 1970/П/99-99-13-02-01-14/ІПК

 

Право на податкову знижку підприємця, що одночасно працює та отримує зарплати

Порядок застосування податкової знижки передбачений ст.166 ПКУ.

Загальна сума податкової знижки, нарахована платнику податку в звітному податковому році, не може перевищувати суми річного загального оподатковуваного доходу платника податку, нарахованого як заробітна плата, зменшена з урахуванням положень п.164.6 ст.164 ПКУ

Враховуючи викладене, право на податкову знижку має фізична особа–підприємець, яка є найманою особою, виключно до доходів, одержаних протягом року у вигляді заробітної плати.