новини Лозівської ОДПІ від 12.12.2017

І. Інформація щодо діяльності Лозівської ОДПІ та органів ДФС України

Майже 400 млн.грн. податків перераховано в бюджет за здані громадянами

в оренду земельні паї

У поточному році 1,2 тис. сільськогосподарських підприємств Харківської області уклали з громадянами – власниками земельних паїв понад 207 тис. договорів оренди на загальну площу землі – 1,1 млн. га.

Дохід громадян, отриманий у вигляді орендної плати за здані в оренду земельні паї, обкладається податком на доходи фізичних осіб і військовим збором і є одним із джерел наповнення місцевого бюджету.

З початку року сільгосппідприємствами перераховано в бюджет близько 30 млн. грн. військового збору та 370,0 млн. грн. податку на доходи фізичних осіб за здані громадянами в оренду земельні паї.

При цьому, за рахунок збільшення розміру орендної плати, а також кількості укладених договорів надходження збільшилися в порівнянні з минулим роком більш ніж на 70,0 млн. гривень.

 

Формується Єдиний реєстр суб’єктів господарювання з реалізації безхазяйного майна та майна, що переходить у власність держави

ГУ ДФС у Харківській області повідомляє, що Єдиний реєстр формується на наступний рік на конкурсних засадах. Засідання комісії відбудеться 20.12.2017 за адресою: вул. Пушкінська,46. 

Для участі в конкурсі суб’єкти господарювання до 15.12.2017 включно подають такі документи:

заяву про включення до Єдиного реєстру із зазначенням вартості власного капіталу, кількості працівників, наявності офіційної сторінки або електронної адреси в мережі Інтернет;

копію установчого документа, засвідчену суб’єктом господарювання;

копії ліцензій на право здійснення окремих видів господарської діяльності (за наявності);

довідку про власні складські приміщення або копію договору оренди складських приміщень у тому регіоні, де подається заява;

копії документів, які підтверджують можливість проведення біржових торгів (свідоцтво про реєстрацію (акредитацію) члена біржі, власника біржового місця, брокерської контори);

баланс або фінансовий звіт суб’єкта малого підприємництва та звіт про фінансові результати за останній звітний період, що передує даті подачі документів.

Якщо суб’єкт господарювання  на дату подання документів перебуває у Єдиному реєстрі і протягом останнього року зміни до установчого документа не вносились, завірена копія установчого документа не надається.

 

У 4 групі єдиного податку з’являться фізособи-підприємці: законопроект

6 грудня 2017 року у Верховній Раді зареєстровано законопроект №7263 щодо внесення змін до Податкового кодексу, зокрема, пропонується  доповнити  4 групу платників єдиного податку сільськогосподарських товаровиробників:

– як і раніше, юросіб, незалежно від організаційно-правової форми, у яких частка сільськогосподарського товаровиробництва за попередній податковий (звітний) рік дорівнює або перевищує 75%;

фізосіб–підприємців, які здійснюють діяльність  виключно в межах фермерського господарства, зареєстрованого відповідно до Закону “Про фермерське господарство”, за умови виконання сукупності таких вимог:

  • займаються виключно виробництвом сільськогосподарської продукції, її переробкою та постачанням;
  • здійснюють господарську діяльність (крім постачання) за місцем податкової адреси;
  • не використовують працю найманих осіб;
  • членами фермерського господарства такої фізичної особи є лише члени сім’ї цієї особи у визначенні частини другої статті 3 Сімейного кодексу України;
  • площа сільськогосподарських угідь у власності та/або користуванні, земель водного фонду у користуванні членів фермерського господарства становить не менш як 2 гектари, але не більш як 20 гектарів.

 

«Вісник» страхує передплатників – учасників дорожнього руху

Триває передплатна кампанію журналу «Вісник. Офіційно про податки» на наступний рік та редакція журналу запрошує взяти участь в акції «Передплати«Вісник» на 2018 рік та отримай – страховий поліс «Дорожній оберіг». Передплатникам з числа платників податків, студентів та викладачів економічних факультетів ВНЗ, працівників фіскальної служби пропонується здійснити річну передплату не менше ніж на 12 місяців 2018 року та надіслати ДП «СВЦ» копії підтвердних документів про передплату, заповнений бланк доручення-згоди на страхування та анкету учасника Акції.

Передплатна ціна «Вісника» залишається на 2018 рік незмінною і становить:

– для юридичних і фізичних осіб – 248 грн. за місячний комплект (чотири журнали + щомісячний додаток-практикум);

– для студентів та викладачів економічних факультетів ВНЗ – 148 грн.запільговий місячний комплект з щомісячним додатком.

Акція триває з 1 листопада по 31 грудня. Строк страхування для призерів — з 1 березня 2018 року по 28 лютого 2019 року. Детально про акцію читайте на сайті «Вісника»: http://www.visnuk.com.ua/uk/akziya

 

Електронний сервіс «Електронний кабінет платника»

«Електронний кабінет платника» («Стан розрахунків з бюджетом»), надає можливість фізичним особам після ідентифікації за допомогою платіжної системи сплатити податки, збори, платежі, а також переглянути інформацію щодо стану їх розрахунків з бюджетом. Для юридичних осіб можливість сплати податків, зборів та платежів через електронний сервіс ЕКП не реалізована.

Банк зобов’язаний виконати доручення клієнта, що міститься в розрахунковому документі, який надійшов протягом операційного часу банку, в день його надходження.

У разі надходження розрахункового документа клієнта до обслуговуючого банку після закінчення операційного часу банк зобов’язаний виконати доручення клієнта, що міститься в цьому розрахунковому документі, не пізніше наступного робочого дня.

Дані про надходження податків, зборів, митних та інших платежів до бюджету та єдиного внеску відображаються в інтегрованій картці платника і в реєстрі надходжень та повернень контролюючим органом за місцем його знаходження на податковому обліку у день отримання від органів Державної казначейської служби України відомостей про зарахування та повернення надміру сплачених платежів у вигляді електронного реєстру розрахункових документів.

 

ІІ. Інформація для бухгалтерів

Хто має право на перевірку платника податків

З 01.01.2017 організація та проведення документальних і фактичних перевірок (в т.ч. видання наказів про проведення перевірок), складання актів (довідок), винесення за результатами перевірок податкових повідомлень – рішень та вимог (рішень) зі сплати ЄСВ може бути здійснено лише контролюючими органами ДФС обласного та центрального рівнів.

 

Відображаємо у звіті з ЄСВ лікарняні, нараховані працівникам з інвалідністю

Суми оплати допомоги з тимчасової непрацездатності та допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами, нараховані підприємствами, установами і організаціями працюючим особам з інвалідністю (8,41 %), відображаються в рядку 2.2 розд. 2 таблиці 1 додатка 4 звіту з ЄСВ, форма якого затверджена наказом Мінфіну  від 14.04.2015 р. № 435. 

 Відповідно, єдиний соцвнесок, нарахований на зазначені суми, відображається в рядку 3.2 розд. 3 таблиці 1 додатка 4 звіту з ЄСВ.

 

Юрособа скріплює податкову звітність у паперовій формі печаткою за її наявності

Форма податкової декларації повинна містити необхідні обов’язкові реквізити і відповідати нормам та змісту відповідних податку та збору (абзац другий п. 48.1 ПКУ).

Одним з обов’язкових реквізитів податкової декларації є, зокрема, підписи посадових осіб платника податку, визначених ПКУ, засвідчені печаткою платника податку (за наявності) (п. 48.3 ПКУ).

Підписи посадових осіб юридичної особи у податковій звітності, яка надається у паперовій формі скріплюються печаткою за її наявності у такої юридичної особи.

 

Є договір на утилізацію відходів — екоподаток платити не треба

Щоб звільнитися від сплати екологічного податку за тимчасове розміщення (зберігання) відходів до їх передачі на утилізацію та захоронення, підприємства мають укладати договори на видалення й утилізацію відходів зі спеціалізованими підприємствами.

Однак обов’язок сплачувати податок може виникати в частині промислових відходів, які утилізують шляхом захоронення, а також відходів, що виникатимуть під час здійснення операцій з утилізації — використання відходів як вторинних матеріальних або енергетичних ресурсів.

Лист ДФС від 01.12.2017 р. № 2788/6/99-99-12-02-03-15/ІПК.

 

Юридичні особи — платники єдиного податку ведуть спрощений бухгалтерський облік

Урахування витрат під час визначення доходу для цілей обкладення єдиним податком ПКУ не передбачено. Згідно із ч. 1 п. 292.11 ПКУ до складу доходу не включаються суми ПДВ. Зазначена норма ПКУ застосовується за умови визначення податкового зобов’язання з ПДВ відповідно до вимог р. V ПКУ.

Юридичні особи – єдинники ведуть спрощений бухгалтерський облік згідно з національними положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку та/або іншими нормативно-правовими актами Міністерства фінансів України з питань бухгалтерського обліку. Ведення юридичними особами книги доходів ПКУ не вимагається.

ІПК від 25.07.2017 р. № 1354/6/99-99-12-02-03-15/ІПК

 

Про уточнення декларації платником  єдиного податку 4 групи при зміні площ сільськогосподарських угідь

У разі зміни протягом поточного року площі сільськогосподарських угідь та/або земель водного фонду у зв’язку з набуттям (втратою) на них права власності або користування, платник єдиного податку четвертої групи зобов’язаний протягом 20 календарних днів місяця, що настає за звітним податковим кварталом, в якому виникли такі зміни, подати до контролюючого органу за своїм місцезнаходженням уточнюючу загальну податкову декларацію разом з додатком «Відомості про наявність земельних ділянок», а також підтверджуючі документи щодо земельних ділянок та їх нормативної грошової оцінки, а до контролюючого органу за місцем розташування земельної ділянки – уточнюючу звітну податкову декларацію з аналогічними документами.

У разі самостійного виправлення помилок, в тому числі щодо податкових (звітних) кварталів, строк сплати податкових зобов’язань з єдиного податку яких не настав, виправлення помилок здійснюється шляхом подання до контролюючого органу за місцезнаходженням платника єдиного податку четвертої групи уточнюючої загальної податкової декларації, а за місцем розташування земельної ділянки – уточнюючої звітної податкової декларації.

 

Платник єдиного податку реалізує автомобіль

Юридична особа – платник єдиного податку 3 групи має право здійснити операцію із продажу транспортного засобу, який обліковувався на її балансі.

При цьому, при продажу основних засобів юридичними особами – платниками єдиного податку дохід визначається як сума коштів, отриманих від продажу таких основних засобів.

Якщо основні засоби продані після їх використання протягом 12 календарних місяців з дня введення в експлуатацію, дохід визначається як різниця між сумою коштів, отриманою від продажу таких основних засобів, та їх залишковою балансовою вартістю, що склалася на день продажу.

 

Чи можна податковий кредит за касовими чеками включити до бюджетного відшкодування

Якщо касовий чек містить суму отриманих товарів/послуг, загальну суму нарахованого ПДВ (з визначенням фіскального номера й податкового номера постачальника) і сума придбання по ньому не перевищує 200 грн за день (без урахування ПДВ), то такий чек для отримувача послуг є підставою для нарахування сум ПДВ, що належать до складу податкового кредиту без отримання податкової накладної.

Збільшення реєстраційної суми платника податку на підставі сум ПДВ, указаних у касових чеках, чинним законодавством не передбачено.

При цьому від’ємне значення ПДВ, розраховане платником за результатами звітного (податкового) періоду, може бути задеклароване до бюджетного відшкодування у частині, що не перевищує реєстраційну суму, обчислену відповідно до п. 2001.3 ПКУ на момент отримання контролюючим органом податкової декларації з ПДВ.

ІПК ДФСУ від 05.12.2017 р. № 2828/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

 

Товари та послуги через поштове відділення у селі: що з РРО

Пунктом 8 Постанови КМУ від 23.08.00 р. №1336 затверджено Перелік окремих форм та умов проведення діяльності у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, яким дозволено проводити розрахункові операції без застосування реєстраторів розрахункових операцій з використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій поштовими відділеннями та пунктами зв’язку в селах.

При цьому граничний розмір річного обсягу розрахункових операцій з продажу таких товарів (надання послуг) не встановлюється.

Перелік товарів, при реалізації яких дозволяється проводити розрахункові операції без застосування РРО включає в себе наступні товари:

1. Тара та упаковка для поштових відправлень, фурнітура до них.

2. Паперові товари.

3. Друковані видання.

4. Мило туалетне й господарське.

5. Сірники, папір туалетний.

6. Канцелярські товари.

7. Галантерейні, парфумерно-косметичні та санітарно-гігієнічні товари.

8. Синтетичні мийні засоби.

9. Продовольчі товари нескладного асортименту, які не потребують додаткового технічного обладнання для зберігання (фасовані та етикетовані відповідно до законодавства): хліб і хлібобулочні вироби, кондитерські вироби, крупи, макаронні вироби, продукти швидкого приготування, чай, кава, згущене молоко, безалкогольні напої (включаючи мінеральні води), консерви, сіль, оцет, спеції, приправи.

10. Вироби текстильні готові для домашнього господарства та вироби панчішно-шкарпеткові трикотажні.

11. Гумове та полімерне взуття.

12. Господарчі товари (свічки, поліетиленові тази, відра, бочки, посуд, пакети для сміття).

13. Насіння овочевих культур, квітів.

14. Фототовари (фотоплівка, фотопапір, фоторамки, фотоальбоми).

(Пункти 9 – 14 поширюються на діяльність об’єктів поштового зв’язку в селах з населенням не більше 1,0 тис. чоловік).

 

Чи можна видалити з ЄРПН заблоковану податкову накладну?

Відповідно до пункту 201.16 ПКУ реєстрація ПН/РК в ЄРПН може бути зупинена у разі відповідності такої ПН/РК сукупності критеріїв оцінки ступеня ризиків, достатніх для зупинення реєстрації.

Відсутність факту реєстрації платником податку – продавцем товарів/послуг ПН в ЄРПН не дає права покупцю на включення сум ПДВ до податкового кредиту та не звільняє продавця від обов’язку включення суми ПДВ, вказаної в ПН, до суми податкових зобов’язань за відповідний звітний період.

Якщо після постачання товарів/послуг здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їхньої вартості, включаючи наступний за постачанням перегляд цін, перерахунок у випадках повернення товарів/послуг особі, котра їх надала, або при поверненні постачальником суми попередньої оплати товарів/послуг, постачальником складається РК до відповідної ПН. Також РК складається для виправлення помилок, допущених при складанні ПН. 

Проте, РК може бути складений тільки до зареєстрованої ПН.Діючими нормами Кодексу не передбачено механізм видалення з ЄРПН поданих на реєстрацію податкових накладних.

 ІПК від 05.12.2017 р. № 2817/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

 

Суборенда нерухомого майна: чи буде податковий кредит у суборендаря

ПДВ. Операція з постачання послуг із надання в суборенду нерухомого майна є об’єктом обкладення ПДВй обкладається ПДВ у загальновстановленому порядку.

Кошти, які отримуються орендарем від суборендаря згідно з договором суборенди та зараховуються ним в оплату суборендної плати, збільшують у нього базу обкладення ПДВ. Податкові зобов’язання в орендаря визначаються в загальному порядку за правилом «першої події», згідно п. 187.1 ПКУ.

На дату виникнення податкових зобов’язань орендар на суму отриманих від суборендаря коштів зобов’язаний скласти податкову накладну та зареєструвати її в ЄРПН у встановлений ПКУ строк.

Під час отримання податкової накладної, зареєстрованої в установленому порядку в ЄРПН, суборендар, з урахуванням правил, визначених ст. 198 ПКУ, формує податковий кредит, виходячи із суми ПДВ, нарахованого (сплаченого) у складі вартості послуг із суборенди.

Податок на прибуток. Об’єктом обкладення податком на прибуток є прибуток, який визначається шляхом коригування бухгалтерського фінрезультату до оподаткування на різниці, передбачені ПКУ.

ПКУ не передбачено коригування фінрезультату до оподаткування на суму експлуатаційних витрат. Тому такі операції відображаються за правилами бухобліку.

ІПК ДФСУ від 05.12.2017 р.№ 2830/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

 

Як унести зміни в повідомлення за формою № 20-ОПП

У разі зміни призначення об’єкта оподаткування або його перепрофілювання інформація щодо такого об’єкта оподаткування надається в повідомленні двома рядками: в одному рядку зазначається інформація про закриття об’єкта оподаткування, призначення якого змінюється, у другому — оновлена інформація про об’єкт оподаткування, який створено чи відкрито на основі закритого.

Якщо суб’єкт господарювання виявив помилку в повідомленні за ф. № 20-ОПП, він повинен подати повідомлення з виправленою інформацією про такі об’єкти оподаткування чи об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність, за ф. № 20-ОПП до органу ДФС за основним місцем обліку.

Під час заповнення повідомлення за ф. № 20-ОПП із виправленою інформацією в другій графі відомостей про об’єкти оподаткування зазначається код ознаки надання інформації 3 (надання інформації щодо зміни відомостей про об’єкт оподаткування).

Таке повідомлення подається разом із супровідним листом, у якому зазначається факт виправлення помилок у відомостях про об’єкт оподаткування.

 

Чи повинен єдинник 4-ї групи звітувати за спецводокористування

Платники єдиного податку 4-ї групи єдиного податку (сільськогосподарські товаровиробники, у яких частка сільськогосподарського товаровиробництва за попередній податковий (звітний) рік дорівнює або перевищує 75%) відповідно до п. 5 п. 297.1 ПКУ звільняються від обов’язку нарахування, сплати й подання податкової звітності з рентної плати за спеціальне використання води.

Невід’ємною частиною податкової декларації з рентної плати є додатки. Відповідний тип додатка забезпечує обчислення податкового зобов’язання за відповідним видом об’єкта оподаткування. За відсутності в платника відповідного виду об’єкта оподаткування тип додатка, у якому обчислюється податкове зобов’язання для такого об’єкта оподаткування, до податкової декларації не додається.

В податкових періодах, коли суб’єкт господарювання перебуває на спрощеній системі оподаткування як платник єдиного податку 4-ї групи та здійснює видобування підземних вод на підставі дозволу на спеціальне водокористування, йому необхідно подавати декларацію з рентної плати лише з додатком 1 (розрахунок із рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин).

 

Роботодавець оплатив навчання відразу всією сумою за весь період: що з ПДФО

Відповідно до п.п. 165.1.21  ст. 165  ПКУ  до доходів, які не включаються до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу, відноситься сума, сплачена будь-якою юридичною або фізичною особою на користь вітчизняних вищих та професійно-технічних навчальних закладів за здобуття освіти, за підготовку чи перепідготовку платника податку, але не вище трикратного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року за кожний повний або неповний місяць навчання, підготовки чи перепідготовки такої фізичної особи.

Якщо роботодавець сплатив за навчання фізичної особи — найманого працівника однією сумою в поточному році за весь період навчання, який складається з декількох років, при цьому її розмір не перевищує трикратного розміру мінімальної заробітної плати, установленої законом на 1 січня звітного (податкового) року, за кожен повний або неповний місяць навчання, підготовки чи перепідготовки такої фізичної особи, то ця сума, сплачена роботодавцем, оподаткуванню не підлягає.

 

Підприємство змінило назву: з якої дати в ПН указувати нову

Для перереєстрації платник ПДВ подає до контролюючого органу, у якому перебуває на обліку, додаткову реєстраційну заяву з позначкою«Перереєстрація». Другий аркуш реєстраційної заяви платником ПДВ не заповнюється та не подається до контролюючого органу.

У разі перереєстрації дата реєстрації платником ПДВ не змінюється, а датою перереєстрації є останній день строку в 3 робочих дні від дня отримання додаткової реєстраційної заяви з позначкою «Перереєстрація».

За бажанням та згідно із заявою платника ПДВ датою перереєстрації може бути встановлено день до закінчення строку в 3 робочих дні від дня отримання додаткової реєстраційної заяви з позначкою«Перереєстрація». При цьому дата реєстрації платником ПДВ не змінюється, а датою перереєстрації є бажана дата перереєстрації платником ПДВ.

Зважаючи на це, податківці наголосили: у випадку якщо в найменуванні платника допущена помилка: «попереднє найменування» замість «нове найменування», така помилка в реквізитах може бути причиною неприйняття податкових накладних в електронному вигляді.

З огляду на це, у випадку подання за бажанням платника заяви за формою № 1-ПДВ із позначкою «Перереєстрація» з бажаною датою перереєстрації, то із цієї дати платник під час складання податкових накладних зазначає «нове найменування».

 

Чи сплачує платник єдиного податку 4-ї групи земельний податок за господарські двори

Якщо платник єдиного податку 4-ї групи, набувши у власність земельну ділянку, на якій розташоване нерухоме майно, використовує її та нерухоме майно безпосередньо в процесі с/г товаровиробництва, у т.ч. для обслуговування такого процесу, то в цьому випадку платник матиме право на звільнення від обкладення земельним податком.

При цьому якщо нерухоме майно платник єдиного податку 4-ї групи використовуватиме в будь-якій іншій діяльності, якою займається платник, але яка не пов’язана із с/г товаровиробництвом (наприклад, надання в оренду приміщення, сільськогосподарських машин і устаткування тощо), то земельна ділянка, на якій розташоване таке майно, буде об’єктом оподаткування платою за землю (земельним податком — у разі набуття прав власності або постійного користування).

Водночас якщо земельні ділянки належать до державної та комунальної власності й орендуються на підставі укладених з органом місцевого самоврядування договорів оренди, платник єдиного податку 4-ї групи не може застосовувати норми пп. 4 п. 297.1 ПКУ та сплачує орендну плату на загальних підставах.

ІПК ДФС від 23.11.2017 р.№ 2697/6/99-99-12-02-03-15/ІПК

 

Надміру сплачено ПДФО податковим агентом: що дозволено платнику

Відповідно до п. 43.3 ст. 43 ПКУ обов’язковою умовою для здійснення повернення сум грошового зобов’язання є подання платником податків заяви про таке повернення протягом 1095 днів від дня виникнення помилково та/або надміру сплаченої суми. Платник подає заяву про повернення коштів у довільній формі, в якій зазначає напрям перерахування коштів: на поточний рахунок платника податків в установі банку; на погашення грошового зобов’язання та/або податкового боргу з інших платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, незалежно від виду бюджету; повернення у готівковій формі коштів за чеком у разі відсутності у платника податків рахунка в банку.

Відзначимо, що надміру сплачені грошові зобов’язання – є суми коштів, які на певну дату зараховані до відповідного бюджету понад нараховані суми грошових зобов’язань, граничний строк сплати яких настав на таку дату.

Податковий агент має право повернути або врахувати в рахунок сплати наступних платежів тільки ту суму надміру сплаченого податку на доходи фізичних осіб, який був перерахований до бюджету понад суму грошових зобов’язань, граничний строк сплати якої настав на таку дату.

При наявності переплати податковий агент має право не сплачувати податок на доходи фізичних осіб в межах такої переплати.

 

Сума штрафу по ПДВ дорівнює/або менше 50 копійок

Платник податків, який самостійно (у тому числі за результатами електронної перевірки) виявляє факт заниження податкового зобов’язання минулих податкових періодів, зобов’язаний, за винятком випадків, установлених п. 50.2 ст. 50 ПКУ:

а) або надіслати уточнюючий розрахунок і сплатити суму недоплати та штраф у розмірі 3% від такої суми до подання такого уточнюючого розрахунку;

б) або відобразити суму недоплати у складі декларації з цього податку, що подається за податковий період, наступний за періодом, у якому виявлено факт заниження податкового зобов’язання, збільшену на суму штрафу у розмірі 5% від такої суми, з відповідним збільшенням загальної суми грошового зобов’язання з цього податку.

Усі показники у податковій звітності з ПДВ проставляються у гривнях без копійок з відповідним округленням за загальновстановленими правилами.  При самостійному виправленні помилки в декларації з ПДВ за минулий  період, платник податку повинен виправити такі помилки шляхом подання уточнюючого розрахунку та в рядку 18.3 графи 6 такого уточнюючого розрахунку необхідно зазначити суму штрафу, нараховану на суму занижених податкових зобов’язань.

При цьому, якщо сума штрафу менше 50 копійок, то за загальновстановленими правилами така сума заокруглюється до нуля і рядок 18.3 графи 6 уточнюючого розрахунку не заповнюється. Якщо ж сума штрафу становить 50 копійок і більше, а саме починаючи з 50 копійок до 99 копійок, то така сума заокруглюється до 1 гривні і підлягає відображенню в рядку 18.3 графи 6 уточнюючого розрахунку.

 

Чи необхідно особі при поданні звітності пред’являти ДФС документи, що уповноважують таку особу на подання звітності?

Особі при поданні податкової декларації необхідно пред’являти контролюючому органу документи, що уповноважують таку особу на подання звітності.   

Особа, уповноважена на подання звітності від імені юридичної особи, повинна мати довіреність, видану керівником такої юридичної особи або іншою особою, уповноваженою на це її установчими документами.

Особа, уповноважена на подання звітності від імені самозайнятої особи, також повинна мати нотаріально посвідчену довіреність.

 

Про терміни зберігання документів, пов’язаних з обчисленням і сплатою податків

Документи, пов’язані з обчисленням і сплатою податків і зборів, повинні зберігатися 3 роки (2555 днів для документів та інформації, необхідної для здійснення податкового контролю за трансфертним ціноутворенням).

Після закінчення строків зберігання документів суб’єкт господарювання, в установленому законодавством порядку передає їх до архіву.     

Разом з тим, якщо зазначені вище документи, пов’язані з предметом перевірки, проведенням процедури адміністративного оскарження прийнятого за її результатами податкового повідомлення-рішення або судового розгляду, то такі документи повинні зберігатися до закінчення перевірки та передбаченого законом строку оскарження прийнятих за її результатами рішень та/або вирішення справи судом, але не менш як 1095 днів з дня подання податкової звітності.

 

Як діяти у разі втрати, пошкодження або знищення податкової звітності

У разі втрати, пошкодження або дострокового знищення документів платник податків зобов’язаний у п’ятиденний строк з дня такої події письмово повідомити ДФС за місцем обліку в порядку, встановленому ПКУ для подання податкової звітності, та контролюючий орган, яким було здійснено митне оформлення відповідної митної декларації.   

Платник податків зобов’язаний відновити втрачені документи протягом 90 календарних днівз дня, що настає за днем надходження повідомлення до контролюючого органу.

 

Суб’єкт господарювання може завірити копію раніше поданої звітності

Суб’єкт господарювання може отримати (завірити) копію податкової звітності, що була раніше подана до органу ДФСУ, у випадку її втрати.

 

Хто подає звітність у разі смерті засновника юридичної особи, який був єдиною відповідальною особою підприємства (директор/бухгалтер) та відповідає за своєчасність подання звітності такої юрособи?

У разі смерті єдиного засновника юридичної особи, який одночасно був відповідальною особою (директор/бухгалтер) за подання податкової звітності відповідальним за своєчасність подання звітності такої юридичної особи буде спадкоємець, який заявив своє право на підприємство.   

Якщо укладено договір на управління спадщиною, то відповідальним за подання звітності до контролюючого органу буде особа, яка управляє спадщиною, до подання заяви про прийняття спадщини спадкоємцями або до ухвалення судом рішення про визнання спадщини відумерлою.   

У разі, якщо ніхто у встановлені законодавством строки не заявив про своє право на підприємство як спадкоємець та договір на управління спадщиною не укладався, звітність до контролюючого органу не подається. З моменту вступу у силу рішення суду про визнання спадщини відумерлою всі права та обов’язки такого підприємства (в тому числі подання звітності) перейдуть до територіальної громади за місцем відкриття спадщини або за місцезнаходженням нерухомого майна, що входить до складу спадщини, яка буде відповідати за своєчасність подання звітності такої юридичної особи.

 

IІІ. Лозівська ОДПІ: інформація для підприємців та громадян

Звітує з ЄСВ підприємець загальної системи оподаткування без найманих осіб

ФОП, зокрема, які застосовують загальну систему оподаткування без використання праці найманих працівників, формують та подають Звіт про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску самі за себе один раз на рік до 10 лютого року, наступного за звітним періодом.  Звітним періодом є календарний рік.

Звіт подається за формою згідно таблиці 1 додатка 5 до Порядку № 435 із зазначенням типу форми «початкова».

ФОП, у тому числі ФОП – єдинники, звільняються від сплати за себе єдиного внеску, якщо вони є пенсіонерами за віком або особами з інвалідністю та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу. Звіт зазначеними особами не подається.

При цьому, у разі самостійного визначення бази нарахування Звіт подається на загальних підставах.

 

Податкову соціальну пільгу не застосовують до авансу

Згідно з п. 169.1 ст. 169 ПКУ платник податку має право на зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу, отримуваного від одного роботодавця у вигляді заробітної плати (інших прирівняних до неї відповідно до законодавства виплат, компенсацій та винагород), якщо його розмір не перевищує суми, що дорівнює розміру місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 гривень (у 2017 році – 2240 грн).

При перевищенні місячної заробітної плати понад встановлений розмір питання надання податкової соціальної пільги не розглядається, незалежно від категорії платника податку, що її одержує.

Таким чином, податкова соціальна пільга застосовується до всієї заробітної плати за місяць, а не до її частини, тобто авансу.

 

Роздрібна алкогольна ліцензія: кому можна продавати алкоголь

Торгувати алкогольними напоями вроздріб можуть суб’єкти господарювання всіх форм власності, що мають ліцензії. Роздрібна торгівля — це продаж товарів безпосередньо громадянам та іншим кінцевим споживачам для їх особистого некомерційного використання незалежно від форми розрахунків, у т. ч. на розлив у ресторанах, кафе, барах, інших закладах громадського харчування.

Тому за наявності роздрібної ліцензії на продаж алкоголю можна продавати алкоголь фізособам, якщо вони особисто використовуватимуть алкогольні напої та не реалізовуватимуть їх у подальшому.

 

Єдинник  розриває договір та повертає передплату: як відобразити у податковій декларації

Якщо повернення суми коштів (авансу, передоплати) покупцю за товари (роботи, послуги) у разі розірвання договору відбувається у періоді їх отримання, то такі кошти не включаються до складу доходу фізичної особи – платника єдиного податку (першої – третьої груп) та не підлягають відображенню у податковій декларації платника єдиного податку – фізособи-підприємця.

У разі, якщо повернення суми коштів (авансу, передоплати) покупцю за товари (роботи, послуги) відбувається в іншому податковому періоді, фізична особа – платник єдиного податку першої – третьої груп повинна включити таку суму коштів до складу доходу у звітному періоді, в якому ці кошти отримано, та здійснити перерахунок доходу у звітному податковому періоді, в якому відбувається їх повернення.    

 

Чи має право єдинник  уточнити показники  декларації в зв’язку з припиненням діяльності?

Фізична особа щодо якої до ЄДР  внесено запис про припинення підприємницької діяльності фізособи-підприємця, у разі виявлення помилок у раніше поданій декларації, має право уточнити показники.

При цьому у зв’язку з припиненням підприємницької діяльності фізособи-підприємця – платника єдиного податку під час проведення позапланової документальної перевірки платник не має право уточнювати показники у деклараціях за період, що перевіряється.

 

Як звітувати єдиннику 2 або 3 груп, якщо змінювалась чисельність найманих осіб протягом звітного періоду?

Якщо кількість осіб, які перебувають з платниками єдиного податку 2 або 3 груп у трудових відносинах, кожного місяця кварталу була різною та враховуючи, що для таких платників єдиного податку однією з основних умов перебування на спрощеній системі оподаткування є не перевищення 10-ти осіб або необмеженої кількості осіб відповідно, то у полі «Фактична чисельність працівників у звітному періоді» податкової декларації платника єдиного податку – фізособи-підприємця зазначається найбільша чисельність працівників за будь-який місяць податкового (звітного) періоду.

 

Діє з 01.01.2018 Чи передбачена договором про добровільну участь одноразова сплата ЄВ за попередні періоди, в яких особа не підлягала загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню?

Договором про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування може бути передбачена одноразова сплата особою єдиного внеску за попередні періоди, в яких особа не підлягала загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню (у тому числі за період з 1 січня 2004 року по 31 грудня 2010 року). Сума сплаченого ЄСВ за кожен місяць такого періоду не може бути меншою за мінімальний страховий внесок на дату укладення договору, помножений на коефіцієнт 2.

В усіх випадках ця сума не може бути більшою за суму ЄСВ, обчисленого виходячи з максимальної величини бази нарахування ЄВ, встановленої на дату укладення договору.

Одноразова сплата ЄСВ за попередні періоди, передбачена частиною п’ятою ст. 10 Закону № 2464, може бути здійснена за окремим договором, укладеним у порядку, передбаченому частинами першою, третьою та четвертою ст. 10 Закону № 2464.

 

При наявності штрафних санкцій, сплачені суми ЄСВ зараховуються в рахунок сплати штрафів

Платник єдиного внеску зобов’язаний своєчасно та в повному обсязі нараховувати, обчислювати і сплачувати єдиний внесок. Згідно Закону України № 2464  про ЄСВ, за рахунок сум, що надходять від платника єдиного внеску або від державної виконавчої служби, погашаються суми недоїмки, штрафних санкцій та пені у порядку календарної черговості їх виникнення.

У разі якщо платник має несплачену суму недоїмки, штрафів та пені, сплачені ним суми єдиного внеску зараховуються в рахунок сплати недоїмки, штрафів та пені у порядку календарної черговості їх виникнення.

Таким чином, за рахунок сплачених сум єдиного внеску погашаються суми недоїмки, штрафних санкцій та пені у порядку календарної черговості їх виникнення.

Лист ДФСУ від 04.12.2017 р. № 2806/6/99-99-13-02-01-15/ІПК

 

Результат діяльності – збиток: відображаємо у Книзі обліку доходів і витрат фізичними особами – підприємцями на загальній системі оподаткування

Об’єктом оподаткування є чистий оподаткований дохід, тобто різниця між загальним оподаткованим доходом (виручка у грошовій та не грошовій формі) і документально підтвердженими витратами, пов’язаними з господарською діяльністю такої фізичної особи – підприємця.

Фізособи-підприємці на загальній системі оподаткування зобов’язані вести Книгу, у якій за підсумком робочого дня, протягом якого отримано дохід, на підставі первинних документів здійснюються записи про отримані доходи та документально підтверджені витрати.

У графі 9 Книги фізичними особами – підприємцями зазначається сума чистого оподатковуваного доходу, яка розраховується як різниця між сумою доходу за звітний період (графа 4) та сумою понесених витрат від провадження господарської або незалежної професіональної діяльності (графи 6, 7, 8).

Однак, якщо результатом розрахунку буде від’ємне значення, то графа 9 Книги прокреслюється.

 

Звітуємо після відмови від спрощеної системи оподаткування

Фізична особа-підприємець, яка протягом звітного року перейшла зі спрощеної системи оподаткування на загальну системи оподаткування, подає до контролюючого органу за місцем своєї податкової адреси податкову декларацію за результатами звітного кварталу, в якому відбувся перехід на загальну систему оподаткування, за звітний (податковий) період, що дорівнює календарному кварталу та річну податкову декларацію за результатами календарного року.

При цьому, якщо підприємець перейшов із спрощеної системи оподаткування на загальну системи оподаткування у IV кварталі звітного року, то вона подає до контролюючого органу за місцем своєї податкової адреси податкову декларацію за звітний (податковий) період, що дорівнює календарному кварталу, яка прирівнюється до річної податкової декларації.