новини Лозівської ОДПІ від 14.02.2018

І. Інформація щодо діяльності Лозівської ОДПІ та органів ДФС України

 

На соціальні потреби мешканці Харківщини направили 873,3 млн.грн. ЄСВ

Протягом першого місяця 2018 року платники регіону сплатили  873,3 млн.грн. ЄВ на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Вказана сума перевищила минулорічні надходження на 219  млн.грн. (до зрівняння у січні 2017 року ЄСВ надійшло 654,3 млн.грн.). Доведений індикативний показник виконано на 125,0 %.

Так, від юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, які використовують найману працю надійшло більше 765,8 млн. грн. (або 87,0%), з яких 339,8 млн. грн. сплачено бюджетними установами. В той же час, від фізичних осіб-підприємців надійшло більше 107,5 млн.грн. ЄВ.

 

До уваги громадян!

З 1 січня 2018 року розпочався етап подання декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, за 2017 рік. Для заповнення зазначеної декларації необхідна довідка  про доходи за 2017 рік, отримати яку можна, одержавши ключ електронного цифрового підпису в одному з акредитованих центрів сертифікації ключів.  За допомогою  ключа електронного підпису необхідно через Електронний кабінет платника, який розміщений на офіційному веб – порталі ДФС України (sfs.gov.ua) направити запит щодо суми виплачених доходів та утриманих податків і отримати таку довідку.

 

Щодо формування плану-графіку документальних планових перевірок на 2018 рік

Документальні перевірки підприємств здійснюються за наявності у платників податкових ризиків щодо недоплати сум податків та зборів.

Суми недоплати визначаються системою ризикоорієнтованого відбору та іншою податковою інформацією ДФС України.

На основі відповідних висновків і був  сформований план-графік документальних планових перевірок на 2018 рік. 

План-графік оприлюднений на офіційному веб-сайті ДФС України у розділі «Діяльність».

Шановні платники!  Не допускайте у своїй роботі податкових ризиків, щоб не потрапити до графіку перевірок!

 

Порядок заповнення платниками податків заяви про приєднання до договору про визнання електронних документів

            Згідно п.1 розділу ІІІ наказу Мінфінансів України від 06.06.2017 №557 «Про затвердження Порядку обміну електронними документами з контролюючими органами», зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 03.08.2017 за № 959/30827 (далі – Наказ №557) юридичні особи, самозайняті особи, податкові агенти, контролюючі органи, органи державної влади, органи місцевого самоврядування набувають статусу суб’єкта електронного документообігу з дати укладення Договору про визнання електронних документів (далі – Договір), шляхом приєднання до нього на підставі Заяви про приєднання до Договору, яка направляється протягом операційного дня у визначеному форматі (стандарті) засобами телекомунікаційного зв’язку до контролюючого органу за основним місцем обліку платника.

Усі реквізити Заяви про приєднання до Договору обов’язкові для заповнення (п.2 розділу ІІІ Наказ №557).

При заповненні реквізитів Заяви про приєднання до Договору, зазначається:
  – дата та номер Заяви про приєднання до Договору;
  – дата та номер Договору – реквізити Договору, який оприлюднено відповідно п.3 Наказу №557;

  – код за ЄДРПОУ / реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія (за наявності), номер паспорта, найменування (або прізвище, ім’я, по батькові (за наявності) для фізичних осіб) платника;

   – в особі – прізвище, ім’я та по батькові (далі – ПІБ) керівника (для фізичної особи- підприємця (далі – ФОП) – його ПІБ);

 При заповненні реквізитів Заяви про приєднання до Договору, зокрема зазначається:
     – що діє на підставі:

     для юридичних осіб – вид установчого документу (статут підприємства або інший установчий документ), відомості про яких включені до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань (далі – ЄДР) (із зазначенням дати внесення);

     для фізичних осіб – підприємців – зареєстрований як фізична особа – підприємець, про що містяться відомості в ЄДР (із зазначенням дати внесення);
     для фізичних осіб, які здійснюють незалежну професійну діяльність – закон, на підставі якого особа здійснює незалежну професійну діяльність, про що внесено запис до відповідного реєстру (із зазначенням дати);

    – код за ЄДРПОУ та найменування контролюючого органу – код за ЄДРПОУ та найменування контролюючого органу, Договір якого визначений Порядком обміну електронними документами з контролюючими органами, затвердженим Наказом №557, та розміщений на субсайті офіційного веб-порталу ДФС;
    – за адресою – адреса субсайтів офіційного веб-порталу ДФС, за якою оприлюднено Договір про визнання електронних документів;
   – е-mail Автора – поштова скринька платника, яка використовується платником для листування з контролюючими органами та повідомляється шляхом внесення адреси електронної пошти до облікових даних автора.

Слід зазначити, що ФО, які не є самозайнятими особами, автоматично вважаються суб’єктами електронного документообігу та мають право подавати електронні документи до контролюючих органів виключно з використанням ЕЦП.

З цим та іншими роз’ясненнями можна ознайомитися у ЗІРДФС України (дане роз’яснення у категорії 135.03).

 

IІ. Інформація для бухгалтерів

Податковий календар на лютий 2018 року

Четвер, 15 лютого

Останній день подання

  • звіту про використання книг обліку розрахункових операцій (розрахункових книжок) за січень (форма № ЗВР-1), якщо не передбачено подання інформації дротовими або бездротовими каналами зв’язку; довідки про використані розрахункові книжки за січень

Понеділок, 19 лютого

Останній день подання

  • податкової декларації з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, юридичними особами на 2018 р.
  • податкової декларації з транспортного податку юридичними особами на 2018 р.

Останній день сплати

  • ПДВ платниками, у яких базовий податковий (звітний) період дорівнює календарному кварталу, за ІV квартал 2017 р.
  • екологічного податку за IV квартал 2017 р.
  • рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів за IV квартал 2017 р.
  • рентної плати за спеціальне використання води за IV квартал 2017 р.
  • рентної плати за користування надрами без рентної плати за користування надрами при видобуванні вуглеводневої сировини за IV квартал 2017 р.
  • збору за місця для паркування транспортних засобів за IV квартал 2017 р.
  • єдиного податку фізичними та юридичними особами, віднесеними до третьої групи, за ІV квартал 2017 р.
  • єдиного податку з сум доходів, що оподатковуються за ставкою 15 % та задекларовані фізичними особами — підприємцями, за ІV квартал 2017 р.
  • податкових зобов’язань, визначених у податковій декларації про майновий стан і доходи фізичними особами — підприємцями, які застосовують загальну систему оподаткування за результатами 2017 р.

Вівторок, 20 лютого

Останній день сплати

  • авансового внеску з єдиного податку на лютий платниками, віднесеними до першої та другої груп
  • єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування роботодавцями за січень.

 

Щодо змін в оподаткуванні податком на прибуток

Для податкової декларації з податку на прибуток підприємств за звітний рік визначено єдиний строк її подання – протягом 60 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного податкового року, незалежно від базового звітного періоду складання декларації – квартал або рік. Відповідно граничним строком подання податкової декларації з податку на прибуток підприємств за 2017 рік  є 1 березня 2018 року.

            Зміна строку подання річної податкової декларації з податку на прибуток підприємств впливає також на строк подання розрахунку частини чистого прибутку (доходу).

Для платників єдиного податку відмінено обов’язок з нарахування та сплати авансового внеску при виплаті дивідендів. Уточнено порядок застосування міжнародного договору про уникнення подвійного оподаткування при виплаті доходів, отриманих із джерел в Україні.

            Уточнено умови включення  релігійних  організацій до нового Реєстру неприбуткових установ та організацій. Для релігійних організацій, внесених до Реєстру на  день  набрання чинності  Законом  України  від 17 липня 2015 року  № 652-VІІІ, єдиною  умовою  для   їх перенесення до нового Реєстру є дотримання вимог ст. 133 Податкового кодексу щодо утворення та реєстрації в порядку, визначеному законом, що регулює діяльність відповідної неприбуткової організації.

            Змінені правила розрахунку банками та небанківськими фінансовими установами резервів, які з метою оподаткування визнаватимуться за активами згідно з вимогами міжнародних стандартів фінансової звітності.

           Більш детальніше про ці та інші зміни в листі ДФС України від 31.01.2018 №2834/7/99-99-15-02-01-17

 

Покупець відмовився від товару: відображаємо документально

Якщо після постачання товарів/послуг здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, включаючи наступний за постачанням перегляд цін, перерахунок у випадках повернення товарів/послуг особі, яка їх надала, або при поверненні постачальником суми попередньої оплати товарів/послуг, суми податкових зобов’язань та податкового кредиту постачальника та отримувача підлягають відповідному коригуванню на підставі розрахунку коригування до податкової накладної, складеному в порядку, встановленому для податкових накладних, та зареєстрованому в ЄРПН.

Розрахунок коригування, складений постачальником товарів/послуг до податкової накладної, яка складена на отримувача – платника податку, підлягає реєстрації в ЄРПН:

– постачальником (продавцем) товарів/послуг, якщо передбачається збільшення суми компенсації їх вартості на користь такого постачальника або якщо коригування кількісних та вартісних показників у підсумку не змінює суму компенсації;

– отримувачем (покупцем) товарів/послуг, якщо передбачається зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг їх постачальнику, для чого постачальник надсилає складений розрахунок коригування отримувачу.

Відповідно до п. п. 192.1.1 п. 192.1 ст. 192 ПКУ, якщо внаслідок такого перерахунку відбувається зменшення суми компенсації на користь платника податку – постачальника, то:

а) постачальник відповідно зменшує суму податкових зобов’язань за результатами податкового періоду, протягом якого був проведений такий перерахунок;

б) отримувач відповідно зменшує суму податкового кредиту за результатами такого податкового періоду в разі, якщо він зареєстрований як платник податку на дату проведення коригування, а також збільшив податковий кредит у зв’язку з отриманням таких товарів/послуг.

Постачальник товарів/послуг має право зменшити суму податкових зобов’язань за таким розрахунком коригування після його реєстрації в ЄРПН отримувачем.

 

Щоб без перешкод подати звітність з податку на прибуток

Станом на 1 січня 2018 чинною для подання є форма податкової декларації з податку на прибуток підприємств,, яка передбачає наявність позначок «Базовий звітний період квартал» та «Базовий звітний період рік».

Платники податку на прибуток, що використовують базовий звітний (податковий) період квартал, подають податкову декларацію з податку на прибуток підприємств за звітний (податковий) рік (у тому числі за 2017 рік) протягом 60 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року (п. п. 49.18.6 п. 49.18 ст. 49 Податкового кодексу України), зокрема в електронному вигляді з ідентифiкатором форми J0100116 згідно з Реєстром форм електронних документів (де 16 – номер версії документа, яка є чинною станом на 01.01.2018).

 

Новації, які слід враховувати при здійсненні контрольованих операцій

Відповідно до норм, внесених  Законом  України «Про внесення змін  до Податкового кодексу України та деяких законодавчих  актів України  щодо забезпечення  збалансованості  бюджетних надходжень у 2018 році» від 07.12.2017 №2245-VIII необхідно виділити наступні напрямки  серед змін в законодавстві відносно трансфертного законодавства, які почали діяти з 01.01.2018 року:

– тепер контрольованими визнаються господарські операції між нерезидентом та його постійним представництвом в Україні (п.п. ґ пп39.2.1.1 Податкового кодексу України, далі ПКУ).

– критерії, за якими юридичні та/або  фізичні  особи вважаються пов’язаними значно поширені (пп. 14.1.159 ПКУ):

– тепер пов’язаними вважаються  юридичні особи, кінцевим беніфіціарним власником  (контролером) яких є одна і таж сама  юридична та /або фізична особа.

Додалося критеріїв для низько податкових юрисдикцій:

Постановою КМУ від 27.12.2017р. № 1045 затверджено новий перелік держав (територій), які відповідають критеріям, установленим підпунктом 39.2.1.2 підпункту 39.2.1 пункту 39.2 статті 39 Податкового кодексу України. До нового переліку включено 85 країн, в т.ч. Грузія, Естонія, ОАЕ.

З 01.01.2018р. змінено і вартісний критерій для визначення господарських операцій контрольованими.   Ще однією важливою зміною в правилах ТЦ став новий п.п. 39.2.1.9 ПКУ, яким  змінено підхід  у розрахунку одного з вартісних критеріїв контрольованих операцій.

Так, відповідно до п.п. 39.2.1.1 ПКУ операції вважаються контрольованими, тільки коли дотримано вартісних критеріїв: річний обсяг доходів платника податків  від усіх видів діяльності складає 150 млн. гривень. ; обсяг таких операцій  за звітний 2018 рік складає 10 млн. гривень.

Тепер поряд з названими нормами діє новий пп. 39.2.1.9 ПКУ, за яким  при визначенні 10-ти мільйонного критерію, обсяг операцій  із кожним контрагентом  необхідно  розраховувати  виходячи з цін, що відповідають принципу «витягнутої руки», а не за договірними цінами, як це було раніше.

Зміни в коригуванні податкових зобов’язань за контрольованими операціями:

з 01.01.2018р. платник податків  відповідно до п 50.1 ПКУ може подати уточнюючий розрахунок податково-прибуткової декларації з правками в частині КО до 01 жовтня року, що настає за звітним, не застосовуючи штрафних санкцій.

 

Про особливості оподаткування ПДВ

     ДФС України листом від 05.02.2018 №3375/7/99-99-15-03-02-17 «Про особливості оподаткування ПДВ» (далі – лист ДФС №3375) у зв’язку із набранням чинності з 01.01.2018 Законом України від 07 грудня 2017 року №2245-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2018 році» (далі – Закон № 2245) повідомила наступне.

     Законом №2245 викладено у новій редакції абзац другий п.п.«в» п.193.1 ст.193 розділу V ПКУ, а саме, починаючи з 01.01.2018, ставку ПДВ у розмірі 7 відсотків встановлено на операції з постачання на митній території України та ввезення на митну територію України лікарських засобів, дозволених для виробництва і застосування в Україні та внесених до Державного реєстру лікарських засобів (далі – ДРЛЗ), а також медичних виробів, які внесені до Державного реєстру медичної техніки та виробів медичного призначення (далі – ДРМТВМП) або відповідають вимогам відповідних технічних регламентів, що підтверджується документом про відповідність, та дозволені для надання на ринку та/або введення в експлуатацію і застосування в Україні.

     При здійсненні операцій з постачання товарів (у тому числі лікарських засобів і медичних виробів) платник ПДВ − продавець таких товарів зобов’язаний в установлені терміни скласти податкову накладну (далі – ПН), зареєструвати її в ЄРПН та надати покупцю за його вимогою (п.201.10 ст.201 розділу V ПКУ). Форму та порядок заповнення ПН затверджено наказом Міністерства фінансів України від 31.12.2015 №1307, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 26.01.2016 за №137/28267.

 

 Отримані кошти на спрощеній системі оподаткування враховують до об’єкта оподаткування податком на прибуток

Для платників податку, у яких річний дохід від будь-якої діяльності (за вирахуванням непрямих податків), визначений за правилами бухгалтерського обліку за останній річний звітний (податковий) період не перевищує двадцяти мільйонів гривень, об’єкт оподаткування може визначатися без коригування фінансового результату до оподаткування на усі різниці (крім від’ємного значення об’єкта оподаткування минулих податкових (звітних) років). Платник податку, у якого річний дохід (за вирахуванням непрямих податків), визначений за правилами бухгалтерського обліку за останній річний звітний (податковий) період не перевищує двадцяти мільйонів гривень, має право прийняти рішення про незастосування коригувань фінансового результату до оподаткування на усі різниці (крім від’ємного значення об’єкта оподаткування минулих податкових (звітних) років).

Згідно з п. п. 140.5.12 п. 140.5 ст. 140 ПКУ фінансовий результат податкового (звітного) періоду збільшується на суму доходу, отриманого як оплата за товари (роботи, послуги), відвантажені (надані) під час перебування на спрощеній системі оподаткування. Положення підпункту не поширюються на платників податків, які були платниками єдиного податку четвертої групи.

Таким чином, платник податку на прибуток, який визначає об’єкт оподаткування шляхом коригування фінансового результату до оподаткування на різниці, які виникають відповідно до положень розділу ІІІ ПКУ, збільшує фінансовий результат до оподаткування на суму коштів, отриманих у звітному (податковому) періоді за товари (роботи, послуги) відвантажені (надані) під час перебування на спрощеній системі оподаткування. Зазначене коригування фінансового результату до оподаткування не поширюється на платників податків, які були платниками єдиного податку четвертої групи.

 

Яка сума нецільової благодійної допомоги у 2018 році не включається до оподатковуваного доходу?

Не включається до оподатковуваного доходу сума нецільової благодійної допомоги, у т.ч. матеріальної, що надається резидентами – юридичними або фізичними особами на користь платника податку на доходи фізичних осіб протягом звітного податкового року сукупно у розмірі, що не перевищує суми граничного розміру доходу, визначеного згідно з абзацом першим п.п.169.4.1 п.169.4 ст.169 ПКУ, встановленого на 1 січня такого року (у 2016 році – 1930 грн, у 2017 році – 2240 грн, у 2018 році – 2470 грн).

Водночас, положення п.п.170.7.3 п.170.7 ст.170 ПКУ не поширюються на профспілкові виплати своїм членам, умови звільнення яких від оподаткування передбачені п.п.165.1.47 п.165.1 ст.165 ПКУ.

 

Екологічний податок: повідомте ДПІ про відсутність об’єкта оподаткування своєчасно

Якщо платник екологічного податку з початку звітного року не планує здійснення викидів, скидів забруднюючих речовин, розміщення відходів, утворення радіоактивних відходів протягом звітного року, то такий платник податку повинен повідомити про це відповідний контролюючий орган за місцем розташування джерел забруднення та скласти заяву довільної форми про відсутність у нього у звітному році об’єкта обчислення екологічного податку.

В іншому разі платник податку зобов’язаний подавати декларації відповідно до вимог ПКУ.

Оскільки базовий податковий (звітний) період щодо екологічного податку дорівнює календарному кварталу, граничним терміном подання повідомлення про відсутність об’єкта обчислення екологічного податку є 10.05.2018.

 

Для кожного податку – відповідний період для звітування

Податкові декларації, крім випадків, передбачених ПКУ, подаються за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює:

– календарному місяцю (у тому числі в разі сплати місячних авансових внесків) – протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця;

– календарному кварталу або календарному півріччю (у тому числі в разі сплати квартальних або піврічних авансових внесків) – протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу (півріччя);

– календарному року, крім випадків, передбачених підпунктами 49.18.4 та 49.18.5 п. 49.18 ст. 49 ПКУ, – протягом 60 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року;

– календарному року для платників податку на доходи фізичних осіб – до 1 травня року, що настає за звітним, крім випадків, передбачених розділом IV ПКУ;

– календарному року для платників податку на доходи фізичних осіб – підприємців – протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року;

– календарному року для платників податку на прибуток для податкової декларації, яка розраховується наростаючим підсумком за рік, – протягом 60 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року.

Платник податків зобов’язаний самостійно сплатити суму податкового зобов’язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого ПКУ для подання податкової декларації, крім випадків, встановлених ПКУ.

 

            До 20 лютого «спрощенцям» четвертої групи необхідно відзвітувати

Платники єдиного податку четвертої групи самостійно обчислюють суму податку щороку станом на 1 січня і не пізніше 20 лютого поточного року подають відповідному контролюючому органу за місцезнаходженням платника податку та місцем розташування земельної ділянки податкову декларацію на поточний рік за формою, встановленою у порядку, передбаченому ст. 46 ПКУ.

Форма податкової декларації платника єдиного податку четвертої групи затверджена наказом Міністерства фінансів України від 19.06.2015 №578 із змінами і доповненнями, внесеними наказом Міністерства фінансів України від 17.03.2017 №369.

 

До уваги керівників неприбуткових установ та організацій!

     Суб’єкти господарювання, внесені станом на 01.01.2018  до Реєстру  неприбуткових установ та організацій, разом  зі  звітом про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації  за 2017 рік строком до 01.03.2018р. повинні подати річну фінансову звітність, яка  є додатком до звіту про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації та його  невід’ємною частиною.

      При цьому у таблицях «Наявність додатків» та «Наявність поданих до Звіту форм  фінансової  звітності» проставляється позначка «+».

     Для неприбуткових  організацій  встановлено  скорочену  за показниками фінансову  звітність у складі Балансу  та Звіту про фінансові результати.

       Крім того, звертаємо увагу, що форми фінансової звітності  для бюджетних установ  затверджені наказом  Мінфіну від 29.11.2017 року   № 976 «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів з бухгалтерського обліку в державному секторі».

       Неподання до органу ДФС разом зі звітом про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації фінансової звітності, спричинить його невизнання як податкової декларації, що  тягне  за собою застосування  штрафних санкцій.

 

За який відпочинок доведеться заплатити?

До складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу не включається вартість путівок на відпочинок, оздоровлення та лікування, у тому числі на реабілітацію інвалідів, на території України платника податку та/або членів його сім’ї першого ступеня споріднення, які надаються його роботодавцем – платником податку на прибуток підприємств безоплатно або із знижкою (у розмірі такої знижки) один раз на календарний рік. Та за умови, що вартість путівки (розмір знижки) не перевищує 5 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня податкового (звітного) року (у 2018 році – 18615 гривень).

 

Маєте пільги по земельному податку – але декларацію таки доведеться подати

Нормами ПКУ не передбачено звільнення від обов’язку подання податкових декларацій за земельні ділянки, з яких земельний податок не справляється через застосування податкових пільг.

Таким чином юридичні особи, які мають право на пільги щодо сплати земельного податку або земельні ділянки, що не підлягають оподаткуванню, не звільняються від обов’язку подання податкових декларацій за земельні ділянки, з яких земельних податок не справляється через застосування податкових пільг.

 

З 1 січня мінімальна зарплата – 3723 грн. мінімальний розмір ЄСВ – 819,06 грн

З 1 січня 2018 року  збільшено розмір мінімальної заробітної плати до 3723 грн.,  прожиткового мінімуму для працездатної особи до 1762 грн. на місяць.

           

На що вплинула зміна мінімальної зарплати та  розміру ЄСВ –з 1 січня 2018року

База нарахування ЄСВ

з 01.01.2017

з 01.01.2018

Розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб, грн

1600

1762

Максимальний розмір бази нарахування ЄСВ (дорівнює 15 розмірам мінімальної зарплати)

40 000

55 845

Максимальний розмір ЄСВ (22% від максимальної бази) сплачується добровільно за бажанням платника єдиного податку

8800

12 285,9 

Мінімальна заробітна плата

3200

3723

Мінімальний розмір ЄСВ (22% від мінімальної зарплати)

704,00

819,06

Розмір податкової соціальної пільги, що діє протягом 2018 року складає 881 грн.

Розмір доходу для застосування податкової соціальної пільги  протягом 2018 становить 2470 грн.

Розмір добових по Україні  не більше як 372,30 грн. на день (0,1 розміру мінімальної заробітної плати).

Розмір добових для відрядження за кордон – не вище 80 євро за кожен календарний день такого відрядження за офіційним обмінним курсом гривні до євро, установленим НБУ.

 

Один товар у партії в подарунок: які наслідки в податковому обліку

     У податковому обліку операції з реалізації товару на умовах проведення рекламної акції відображаються згідно з правилами бухгалтерського обліку під час формування фінансового результату до оподаткування. Адже, Податковим кодексом не передбачено різниць для коригування фінансового результату до оподаткування за такими операціями.

     Щодо обкладення ПДВ, то в разі здійснення операції з постачання, приміром, шести блоків води за ціною п’яти в рекламних цілях із метою залучення нових клієнтів постачання одного блока води відбувається безкоштовно, що згідно зі ст. 185 ПКУ є об’єктом обкладення ПДВ й обкладається ПДВ у загальновстановленому порядку за ставкою 20%.

     Водночас база обкладення ПДВ операцій із постачання такого блока води визначається згідно з п. 188.1 ПКУ. За такою операцією платник податку зобов’язаний скласти дві податкові накладні та зареєструвати їх у ЄРПН:

-одну — на суму, розраховану виходячи з фактичної ціни постачання;

-другу — на суму, розраховану виходячи з перевищення ціни придбання/балансової (залишкової) вартості/звичайної ціни над фактичною ціною.

 

IІІ. Лозівська ОДПІ: інформація для підприємців та громадян

 

За неподання або несвоєчасне подання декларації про майновий стан і доходи ФО застосовується адмінштраф

     Відповідно до ст. 164 прим. 1 КУпАП неподання або несвоєчасне подання громадянами декларацій про доходи чи включення до декларацій перекручених даних, неведення обліку або неналежне ведення обліку доходів і витрат, для яких законами України встановлено обов’язкову форму обліку,     тягне за собою попередження або накладення штрафу у розмірі від трьох до восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян

     Дії, передбачені частиною першою цієї статті, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за те ж порушення, –   тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі від п’яти до восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

     Згідно з п. 5 підр. 1 Розділу ХХ ПКУ, якщо норми інших законів містять посилання на неоподатковуваний мінімум доходів громадян, то для цілей їх застосування використовується сума в розмірі 17 гривень, крім норм адміністративного та кримінального законодавства в частині кваліфікації адміністративних або кримінальних правопорушень, для яких сума неоподатковуваного мінімуму встановлюється на рівні податкової соціальної пільги, визначеної пп.169.1.1 п.169.1 ст.169 р. IV ПКУ для відповідного року.

 

При виявленні помилки у звітності з ЄВ до закінчення терміну подання, страхувальник повторно подає Звіт у повному обсязі

У разі виявлення помилки у Звіті до закінчення терміну його подання, страхувальник (у тому числі ФОП та особа, яка провадить незалежну професійну діяльність, що подають звітність самі за себе) повторно формує та подає Звіт у повному обсязі до контролюючого органу за місцем обліку.

З цим та іншими роз’ясненнями можна ознайомитися у ЗІР ДФС України (у категорії 301.06).

 

Підприємець став пенсіонером: з якого періоду він звільняється від сплати ЄСВ за себе

ФОП, яктй набув статус пенсіонера за віком або особи з інвалідністю й отримує відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу, або досягла віку,  й отримує згідно із законом пенсію або соціальну допомогу, звільняється від сплати за себе ЄСВ із наступного місяця після набуття такого статусу.

Оскільки пропорційний розрахунок бази нарахування ЄСВ для такої категорії платників Законом № 2464 не передбачено, то, навіть якщо особа вийшла на пенсію у середині місяця, ЄСВ за такий період сплачується в повному розмірі.

Мінімальний розмір для підприємців ЄСВ з 01.01.2018 – 819,06 грн. за місяць.

Терміни сплати ЄВ для ФОП встановлено до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується єдиний внесок : 19 квітня, 19 липня, 19 жовтня, 19 січня). ЄСВ підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника

 

 

 

Доречно нагадати про декларування доходів громадянами

З 1 січня 2018 року розпочалась кампанія декларування, за якою окремі категорії фізичних осіб зобов’язані подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи та визначити податкові зобов’язання з податку на доходи фізичних осіб та військового збору.

До доходів, які згідно із законодавчими вимогами підлягають обов’язковому декларуванню, належать:

– доходи, з яких при нарахуванні або виплаті ПДФО не утримувався;

– доходи від особи, яка не є податковим агентом (в тому числі від здачі в оренду власного рухомого чи нерухомого майна, продажу власного майна, продажу власної сільгосппродукції фізичним особам тощо);

– спадок  від осіб, які не є членами сім’ї першого та другого ступеня споріднення та подарунки від осіб, які не є членами сім’ї першого ступеня споріднення;

– доходи від продажу інвестиційних активів;

– іноземні доходи.

Щоб виконати свій конституційний обов’язок і подати річну податкову декларацію, громадянам треба звернутися в Центри обслуговування платників, саме тут фахівці ДФС нададуть необхідні консультації та допоможуть правильно заповнити декларацію про отримані доходи.

 

Договір та квитанції на оплату оформлені на ім’я дитини: чи буде право на податкову знижку

Скористатися правом на податкову знижку за навчання дитини може один з батьків, за умови надання підтверджуючих документів: договору про навчання дитини, який укладений між навчальним закладом та дитиною, квитанції про оплату за навчання, довідки про доходи.

При цьому, у договорі про навчання повинно бути зазначено прізвище, ім’я та по батькові особи, яка буде безпосередньо навчатися (дитини).

 

Податкова знижка на навчання у 2018-му: застосовуються норми чинні із 1 січня 2017 року

Для зменшення оподатковуваного доходу платника податку на суму витрат, понесених на навчання за підсумками 2017 року, у 2018 році застосовуються норми ПКУ, чинні з 1 січня 2017 року.

Зокрема, із 1 січня 2017 року дозволяються включати до податкової знижки витрати у вигляді суми коштів, сплачених платником податку на користь вітчизняних вищих і професійно-технічних навчальних закладів (раніше у нормі було зазначено «на користь закладів освіти»).

Крім того, з 2017 року для отримання податкової знижки у разі оплати вартості навчання членів сім’ї першого ступеня споріднення не обов’язково, щоб такий член сім’ї не одержував заробітної плати, тобто такий член сім’ї може бути працевлаштованим, отримувати зарплату, а особа, яка оплачує на його користь вартість навчання, може включити витрати до податкової знижки.

До 1 січня 2017 року сума витрат, дозволена до включення до податкової знижки, не могла перевищувати суми місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 грн (у 2016 році – 1930 грн). З 1 січня 2017 року всі обмеження щодо розміру витрат скасовані.

 

Надаєте майно в оренду – задекларуйте доходи!

Якщо громадяни надають в оренду житлову чи іншу нерухомість, а також рухоме майно, то отримані доходи необхідно задекларувати.

Також, оподаткуванню підлягають доходи, отримані від здавання в оренду автотранспорту та іншого рухомого майна.

Декларації про майновий стан і доходи громадяни повинні подавати до ДПІ за місцем своєї податкової адреси.

Фіскальна служба Харківщини запрошує декларантів, які надають в оренду майно, до ЦОПів за місцем свого проживання, де вони можуть отримати безоплатну консультацію щодо порядку заповнення декларації про майновий стан і доходи. 

 

Кому з підприємців доведеться «розпрощатися зі спрощенкою»

         ДФС України у своєму листі від 13.11.2017 №30848/7/99-99-13-01-02-17 акцентує увагу платників на тому, що у випадку, коли платник податків не здійснить такий перехід самостійно, контролюючий орган  має право виключити його з реєстру платників єдиного податку. Разом з тим, ДФС України звертає увагу, що підлягає виключенню з реєстру платник, який допустив наявність податкового боргу не як фізична особа, а саме як суб‘єкт підприємницької діяльності.

 

Порядок видачі ліцензій на торгівлю алкоголем та тютюном

     Суб’єкти господарювання усіх форм власності мають право на роздрібну торгівлю алкогольними напоями  або/та тютюновими виробами за наявності у них відповідних ліцензій.

     Видача ліцензій на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами (далі – ліцензія) здійснюється відповідно до Закону України від 19 грудня 1995 року №481 «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів».

     Для отримання ліцензії суб’єкту господарювання необхідно подати до контролюючого органу заяву, у якій зазначається  вид  господарської діяльності, адреса місця торгівлі, перелік касових апаратів (для роздрібної торгівлі алкогольними напоями).

     Плата за ліцензії здійснюється щоквартально, рівними частинами, і зараховується до місцевих бюджетів.

 

Відповідальність у разі використання РРО, який вичерпав термін дії експлуатації

У разі використання СГ РРО, який вичерпав свій строк експлуатації, такий технологічний пристрій не може вважатися РРО відповідно до вимог Закону України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».

Подальше використання такого пристрою СГ є порушенням вимог Закону № 265 тягне накладення фінансових санкцій згідно з п. 1 ст. 17 Закону № 265 у таких розмірах:

вчинене вперше – 1 гривня;

за кожне наступне вчинене порушення – 100 % вартості проданих з порушеннями, встановленими п. 1 ст. 17 Закону № 265, товарів (послуг).

Крім того, відповідно до ст. 155 прим.1 КУпАП передбачена адмінвідповідальність. Дані справи, зокрема за ст. 155 прим.1 КУпАП розглядають судді районних, районних у місті, міських чи міськрайонних судів відповідно до ст. 221 КУпАП.