ІНТЕРНЕТ-СЕМІНАР ДЕКЛАРАЦІЙНА КАМПАНІЯ_2018

Інтернет-семінар Лозівської ОДПІ: проведення Деклараційної кампанії 2018 року

 

Сьогодні, темою інтернет-семінару, що проводиться начальником Лозівської ОДПІ ГУ ДФС у Харківській області Яною Валеріївною Конюк, є проведення Деклараційної кампанії 2018 року.

  Але перш ніж розповісти про особливості нової кампанії декларування громадянами своїх доходів, декілька слів про підсумки Деклараційної кампанії-2017.

У 2017 році Лозівською ОДПІ було отримано від громадян міста Лозова, Лозівського району – 5,3 тисяч декларацій по м.Первомайськ та Первомайському р-ну – 1,7 тисяч декларацій.

 Загальна сума задекларованих доходів торік склала понад 84,7 млн.гривень, самостійно нараховано з податку на доходи фізичних осіб до сплати 9,5 млн.гривень.

Місцеві бюджети отримали від сплати податку на доходи фізичних осіб 7,8 млн. гривень.  До  Державного бюджету перераховано декларантами 924тис.грн. військового збору.

Але деклараційна кампанія – це також реалізація права громадян на податкову знижку, коли після проведеного перерахунку наданих декларацій громадянам повертається зайво сплачений податок на доходи. Таким правом скористались 693 громадян, їм повернуто з місцевих бюджетів -770 тис. гривень.

За підсумками 2016 року 4 громадян задекларували доходи понад 1 мільйон грн.

Особливості кампанії декларування

Кампанія декларування доходів громадян у 2018 році мало чим відрізняється від попередніх років, але має, хоча й незначні, але все-таки відмінності від попередніх років.

З 01 січня 2018 року запроваджена нова форма декларації, яка затверджена наказом Міністерства фінансів України від 06.06.2017 №556 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 02 жовтня 2015 року № 859».  Зміни незначні – в додатку до неї додано окремий розділ, в якому підприємці відображають інформацію щодо амортизаційних відрахувань. Крім цього, суми ПДФО та військового збору із прощеного фізичній особі іпотечного кредиту можна буде сплачувати в розстрочку, а також за нульовою ставкою оподатковується спадщина, отримана від родичів не тільки першого ступеня споріднення, а й від – другого, тобто від рідних братів, сестер, баби і діда.

Метою декларування доходів фізичних осіб є не тільки сплата податків до бюджету, а й повернення платникам сум податку на доходи фізичних осіб, надмірно сплаченого з їх заробітної плати в минулому податковому році. Тобто, громадяни, мають право на компенсацію до 18% вартості за сплату за навчання, процентів за іпотечним житловим кредитом, за будівництво (придбання) доступного житла, за державні послуги, пов’язані з всиновленням дитини, за допоміжні репродуктивні технології, за переобладнання транспортного засобу та сплату сум страхових внесків, премій і пенсійних внесків страховику-резиденту, недержавному пенсійному фонду, установі банку за договорами довгострокового страхування життя, недержавного пенсійного забезпечення, за пенсійним контрактом з недержавним пенсійним фондом.

До 2017 року сума витрат, дозволена до включення до податкової знижки, не могла перевищувати суми місячного прожиткового мінімуму помноженого на коефіцієнт 1,4 (тобто у 2016 році – не могла перевищувати 1930 грн). З 2017 року всі обмеження щодо розміру витрат скасовано.

 

Які доходи підлягають обов’язковому декларуванню?

Відповідно до Податкового кодексу обов’язковому декларуванню за наслідками 2017 року, належать:

– якщо під час отримання доходу податок не було утримано (наприклад, отримано дохід від надання нерухомості в оренду фізичній особі, яка не є суб’єктом підприємницької діяльності);

– окремих видів доходів, що не підлягають оподаткуванню при виплаті (наприклад: отримання спадщини; доходи від ведення особистого господарства громадянами одноосібниками, що мають в володінні земельні участки понад 2га);

– отримання доходів від операцій з інвестиційними активами;

– отримання іноземних доходів ;

– інших доходів, декларування яких передбачено чинним законодавством.

Крім того, подати декларацію можуть фізичні особи, які мають право на податкову знижку( якщо гр-н протягом року сплачував за своє навчання або за членів сімї першого ступеня споріднення в навчальних закладах; при укладенні договору страхування ). Така декларація подається упродовж всього 2018 року.

Податкова знижка надається у випадках сплати коштів за договорами недержавного пенсійного страхування або страхування життя.

 

В яких випадках платник звільняється від подання декларації про майновий стан і доходи?

Платники податку не надають декларацію у випадках:

незалежно від виду та суми отриманих доходів платниками податку, які:

– є малолітніми/неповнолітніми або недієздатними особами і при цьому перебувають на повному утриманні інших осіб (у тому числі батьків) та/або держави станом на кінець звітного податкового року;

– перебувають під арештом або є затриманими чи засудженими до позбавлення волі, перебувають у полоні або ув’язненні на території інших держав станом на кінець граничного строку подання декларації;

– перебувають у розшуку станом на кінець звітного податкового року;

– перебувають на строковій військовій службі станом на кінець звітного податкового року;

Обов’язок платника податку щодо подання Декларації вважається виконаним і Декларація не подається, якщо такий платник податку отримував доходи:

– від податкових агентів, які згідно з розділом IV Кодексу не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу;

– виключно від податкових агентів незалежно від виду та розміру нарахованого (виплаченого, наданого) доходу, крім випадків, прямо передбачених розділом IV Кодексу;

– від операцій продажу (обміну) майна, дарування, при нотаріальному посвідченні договорів за якими був сплачений податок відповідно до розділу IV Кодексу;

– у вигляді об’єктів спадщини, які відповідно до IV Кодексу оподатковуються за нульовою ставкою податку та/або з яких вже сплачено податок, але за умови відсутності інших підстав для подання декларації

 

Право платника на податкову знижку визначено ПКУ

Податкова знижка для фізичних осіб, які не є суб’єктами господарювання, – це документально підтверджена сума (вартість) витрат платника податку на доходи фізичних осіб (далі – ПДФО) – резидента у зв’язку з придбанням товарів (робіт, послуг) у резидентів – фізичних або юридичних осіб протягом звітного року, на яку дозволяється зменшення його загального річного оподатковуваного доходу, одержаного за наслідками такого звітного року у вигляді заробітної плати.

Платник ПДФО має право включити до податкової знижки з метою зменшення свого оподатковуваного доходу за наслідками звітного року фактично здійснені ним витрати. Перелік витрат, за якими застосовується податкова знижка, визначено у п.166.3 ст.166 ПКУ.

При цьому загальна сума податкової знижки, нарахована платнику ПДФО в звітному податковому році, не може перевищувати суму річного загального оподатковуваного доходу платника ПДФО, нарахованого у вигляді заробітної плати.

Для реалізації права на податкову знижку платнику ПДФО необхідно заповнити та подати декларацію про майновий стан і доходи (далі – Деклараця) по 31 грудня включно наступного за звітним податкового року.

Розрахунок суми ПДФО, на яку зменшуються податкові зобов’язання з ПДФО у зв’язку з використанням права на податкову знижку відображається платником податків у розділі V Декларації.

У рядку 13 Декларації вказуються позначкою «Х» документально підтверджені категорії витрат, що включаються до податкової знижки.  

До податкової знижки дозволено включати витрати, фактично понесеніплатником податку протягом звітного року, в т. ч.: частину суми процентів сплачених за користування іпотечним житловим кредитом; суму коштів, сплачених на користь закладів освіти, для компенсації вартості здобуття освіти платника податку та/або члена його сім‘ї першого ступеня споріднення; суму коштів, переданих у вигляді пожертвувань; суму витрат на сплату страхових внесків платника податку та членів його сім‘ї першого ступеня споріднення; суму коштів, сплачених платником податку у зв’язку із переобладнанням транспортного засобу, що належить платникові податку.

 

Податкова знижка: коли не враховано усі витрати

Якщо були виявлені документально підтверджені суми, що не були враховані при поданні річної податкової декларації, для реалізації свого права на податкову знижку платник податку може подати уточнюючу декларацію до 31 грудня включно наступного за звітним податкового року, оскільки право на податкову знижку надається лише за наслідками звітного податкового року.

Відповідно до п. п. 166.1.1 ПКУ платник податку має право на податкову знижку за наслідками звітного податкового року.

Підстави для нарахування податкової знижки із зазначенням конкретних сум відображаються платником податку у річній податковій декларації, яка подається по 31 грудня включно наступного за звітним податкового року (п. п. 166.1.2 ПКУ).

Якщо платник податку не скористався правом на нарахування податкової знижки за наслідками звітного податкового року, таке право на наступні податкові роки не переноситься (п. п. 166.4.3 ПКУ).

 

Студент працює: чи має він право на податкову соціальну пільгу ?

Податкова соціальна пільга застосовується до доходу, нарахованого на користь платника податку протягом звітного податкового місяця як заробітна плата (інші прирівняні до неї відповідно до законодавства виплати, компенсації та винагороди), якщо його розмір не перевищує суми, що дорівнює розміру місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 гривень.

Законом України “Про Державний бюджет України на 2018 рік”, з 1 січня 2018 року прожитковий мінімум для працездатної особи (в розрахунку на місяць) установлено в розмірі 1762 грн. Отже розмір доходу (заробітної плати), що дає право на податкову соціальну пільгу у 2018 році, становить 2470 грн. на місяць (1762 грн. х 1,4).

Студент має право на зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу, отримуваного від одного роботодавця у вигляді заробітної плати, на суму податкової соціальної пільги у розмірі 150% суми пільги, яка визначена п.п. 169.1 ст. 169 ПКУ ( у 2018 році – 1321,5 грн.).

При цьому, якщо студент, отримує стипендію з бюджету, то податкова соціальна пільга до заробітної плати не застосовується. Отже у разі, якщо студент, який не отримує стипендію та одночасно з навчанням працює та одержує заробітну плату, то у 2018 році він має право на застосування податкової соціальної пільги у розмірі 1321,5 грн., за умови, що розмір його заробітної плати на місяць не перевищує 2470 гривень.

При цьому студент повинен надати працедавцю довідку з навчального закладу про те, що він там навчається та не одержує стипендію з бюджету. Зазначена норма визначена п.п. 169.1.3 і п.п. 169.2.3 ст. 169 ПКУ.

 

Як можна подати декларацію

За вибором платника податків декларації подаються за місцем своєї податкової адреси особисто або уповноваженою на це особою; поштою або засобами електронного зв’язку за допомогою Електронного кабінету. 

З цією метою на єдиному веб-порталі ДФС України працює спеціальний сервіс «Декларування on-line».

Для користування послугою необхідно мати електронний ключ цифрового підпису та відповідне програмне забезпечення. Подання декларації через Інтернет позбавить громадян необхідності відвідувати податковий орган з метою звітування.

Звертаємо увагу, що поштою документи потрібно надсилати з повідомленням про вручення та з описом про вкладення не пізніше, ніж за п’ять днів до закінчення граничного строку подання. Якщо ж декларація подається в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису, то надсилати її потрібно не пізніше закінчення останньої години граничного строку подання.

У разі необхідності платники зможуть отримати безкоштовні консультації і допомогу в заповненні податкової декларації про майновий стан і доходи. Бланки декларацій надаються платникам податків безкоштовно.

 

Прописка в одному місці, а доходи в іншому: куди подавати Декларацію про майновий стан і доходи фізичній особі?

Відповідно до Податкового кодексу України, податкова декларація подається за звітний період в установлені ПКУ строки контролюючому органу, в якому перебуває на обліку платник податків.

Платник податків – фізична особа зобов’язаний визначити свою податкову адресу.

Податковою адресою платника податків – фізичної особи визнається місце її проживання, за яким вона береться на облік як платник податків в контролюючому органі. Платник податків – фізична особа може мати одночасно не більше однієї податкової адреси.

Отже, платник податків, який відповідно до норм чинного законодавства зобов’язаний (має право) надати річну податкову декларацію, але на той час проживає не за місцем реєстрації (прописки), а в іншому місці, то він має подати податкову декларацію до контролюючого органу за податковою адресою, тобто за місцем реєстрації згідно з паспортними даними.

У випадку, якщо фізична особа знята з реєстрації за однією податковою адресою та не зареєстрована за іншою, вона повинна подати річну податкову декларацію до контролюючого органу за попередньою податковою адресою.