Інформація від Лозівської ОДПІ 28.09.2016 року

І. ІнформаціящододіяльностіЛозівськоїОДПІтаорганівДФСУкраїни

ДФС проведе опитування для оцінки якості обслуговування

У рамках створення сучасної системи обслуговування платників податків протягом жовтня 2016 року ДФС за підтримки Німецького товариства з міжнародного співробітництва (GIZ) буде проведено широкомасштабне опитування.

Це опитування дозволить ідентифікувати проблемні питання, які виникають при взаємодії громадян з фіскальними органами, та оперативно вирішити їх.  Отримані результати будуть використані для підготовки плану дій з удосконалення сервісів ДФС, для навчання і мотивації працівників, що повністю відповідає стратегії розвитку ДФС на 2016-2018 роки. Опитування буде анонімним та добровільним. Усі відповіді залишаться конфіденційними і будуть використані виключно в цілях опитування.

Результати опитування будуть оприлюднені на офіційному веб-порталі ДФС та сторінці ДФС у Facebook одразу після їх опрацювання. 

 

Харківські митники виявили велику партію наркотиків та пневматичну зброю

В пункті пропуску «Гоптівка» в ході спільних оперативних заходів Харківської митниці ДФС та УСБУ в Харківській області, за участю співробітників УВБ ГУ ДФС у Харківській області було виявлено понад 11 кг речовини рослинного походження та 2 пневматичних пістолети.   Наркотичні засоби громадянин України намагався вивезти до Росії, приховуючи в технологічних порожнинах свого авто.

За вказаним  фактом складений протокол про порушення митних правил за частиною 1 статті 483 Митного кодексу України.

 

Шановні мешканці Харківщини!

Головне управління фіскальної служби повідомляє, що внаслідок вживання алкогольних напоїв, зокрема горілки “Пшенична” виробництва ТОВ “Олександрія БЛІГ”  у Вовчанському, Ізюмському і Харківському районах Харківської області загинуло 11 осіб (за повідомленням прокуратури Харківської області). Ще декілька людей в тяжкому стані знаходиться в лікарнях.  На даний час встановлені власники торгівельних точок, в яких здійснювався продаж смертельного алкоголю. Проводиться розслідування за фактом незаконного виготовлення товарів з недоброякісної сировини, що призвело до отруєння людей.

Звертаємося до вас з попередженням, ні в якому разі не купувати алкогольні напої невідомого походження, без акцизних марок, у сумнівних точках продажу, а також попередити своїх знайомих про тяжкі наслідки вживання фальсифікату та бути пильними.

У разі виявлення фактів продажу, просимо НЕГАЙНО ПОВІДОМЛЯТИ Головне управління фіскальної служби Харківської області за телефоном – (057) 706-14-76  цілодобово.

 

Працює електронний сервіс фіскальної служби «Управління ЕЦП»

Сервіс надає можливість керівнику підприємства вносити до системи подання документів в електронному вигляді інформацію щодо посилених сертифікатів відповідальних осіб та самостійно визначити термін, на який відповідальній особі надається право підпису податкових документів (в межах строку дії сертифікату такої відповідальної особи). Також в повідомленні може бути надана інформація щодо нового сертифіката керівника (до закінчення строку дії попереднього сертифікату) або бухгалтера.

Для формування та подання платниками інформації щодо Електронного цифрового підпису в електронному вигляді до автоматизованої системи «Єдине вікно подання електронної звітності» розроблено новий електронний формат Повідомлення за кодом J391102. Повідомлення про реєстрацію електронного цифрового підпису формується та надсилається платником податків для виконання на адресу Інформаційного порталу органів ДФС України у випадках:

введення нової посади з наданням права ЕЦП податкових документів у електронному вигляді;

– призначення на посаду, що передбачає право ЕЦП податкових документів у електронному вигляді, нового співробітника;

– заміна існуючого сертифікату відкритого ключа.

В Повідомленні при внесенні записів про осіб, якім надано право ЕЦП, можна задавати виключно три типи підпису: „директор” –  для директора та заступника директора;  „бухгалтер” – для бухгалтера та заступника бухгалтера; „підпис податкових накладних” – для осіб, яким надано право підпису податкових накладних.

 

Лозівською ОДПІ виявлено та залучено до оподаткування 172найманих працівника

Питання легалізації трудових відносин та боротьба з порушеннями при виплаті заробітної плати  були і залишаються пріоритетними напрямами роботи фіскальної служби. За січень-серпень 2016 року Лозівською ОДПІ виявлено 172 наймані особи, праця яких використовувалася без укладання трудових угод.

До бюджетів додатково надійшло понад 74 тис.грн. податку на доходи фізичних осіб та майже 46 тис.грн. єдиного внеску.

За результатами 19 документальних перевірок з питання дотримання трудового законодавства у 14 випадках виявлено порушення,  виявлено 20 працівників, які не були офіційно працевлаштовані та отримували «тіньову» зарплату. За результатами проведеної роботи суб’єкт господарювання офіційно працевлаштував найманих осіб. Донарахування податків та зборів за підсумками перевірок склали 92,2 тис.грн.

Виплачуючи заробітну плату у «конвертах», роботодавець не перераховує до бюджету значні суми податків, які мають важливу соціальну направленість. Так, за рахунок єдиного внеску виплачуються пенсії, а податок на доходи фізичних осіб є основним джерелом формування доходів місцевих бюджетів.

 

З початку року Лозівською ОДПІ забезпечено надходження до бюджету майже 159 млн.грн. єдиного внеску

Саме таку суму на загальнообов’язкове державне соціальне страхування спрямували до бюджету платники, що обслуговуються Лозівською ОДПІ за січень-серпень 2016 року. Зокрема, у серпні поточного року надійшло 20,1 млн.грн. єдиного внеску, повідомила в.о начальника інспекції Наталія Москалець.                

Нагадуємо, що з 2016 року роботодавці нараховують єдиний внесок на суми нарахованої заробітної плати (доходу) найманим працівникам у розмірі 22% до визначеної бази нарахування ЄСВ.

Завдяки своєчасній сплаті ЄСВ громадянам гарантується гідне пенсійне забезпечення, право на соціальний захист у разі нещасних випадків чи професійних захворювань, безробіття та інші виплати.

 

Інформація про розміщення віддалених пунктів реєстрації користувачів АЦСК ІДД

Детальну інформацію щодо режиму роботи, розміщення віддалених пунктів реєстрації користувачів АЦСК ІДД можна отримати на офіційному інформаційному ресурсі АЦСК ІДД (acskidd.gov.ua/головна /«Контакти»).
     Перелік документів, необхідних для отримання посилених сертифікатів ключів, наведено в розділі підготовка документів та реєстрація, розміщеного на офіційному інформаційному ресурсі АЦСК ІДД acskidd.gov.ua/головна/«Реєстрація користувачів».

 

Звітуйте onlineпро обсяги реалізації підакцизної продукції

В електронному сервісі ДФС України «Електронний кабінет платника» доопрацьовано режим «Введення звітності» в частині складання Звітів про обсяги придбання та реалізації алкогольних напоїв та тютюнових виробів у роздрібній мережі (форма 1-РА ,1-РТ).

Означена звітність надається до 10 числа місяця, що настає за звітним місяцем на подається до органів ДФС за основним місцем обліку суб’єкта господарювання.

Вхід до оновленого кабінету здійснюється за адресою: http://cabinet.sfs.gov.uaа також через офіційний веб-портал ДФС.  Вхід до особистого кабінету здійснюється при наявності електронного цифрового підпису (далі – ЕЦП), зокрема безкоштовно ЕЦП можна отримати в АЦСК Інформаційно – довідкового департаменту ДФС (http://acskidd.gov.ua/).

 

ІІ. Інформація для бухгалтерів

При прийнятті працівника на роботу повідомте податкову

Повідомлення про прийняття працівника на роботу  подається до початку роботи працівника за формою згідно вимог постанови КМУ від 17.06.15р. №413. Таке повідомлення подається власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом (особою) чи фізичною особою до територіальних органів Державної фіскальної служби за місцем обліку їх як платника єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування одним із таких способів:

-засобами електронного зв’язку з використанням електронного цифрового підпису відповідальних осіб;

– на паперових носіях разом з копією в електронній формі;

– на паперових носіях, якщо трудові договори укладено не більше ніж із п’ятьма особами.

Державною фіскальною службою України розроблено спеціалізоване клієнтське програмне забезпечення для формування та подання звітності до «Єдиного вікна подання електронної звітності», у якому платникам надана можливість сформувати Повідомлення про прийняття працівника на роботу, накласти електронно-цифровий підпис та направити його до Єдиного вікна податкової звітності.

 

Якщо пальне використанодля власного споживання

Особа, яка реалізує пальне, є платником акцизного податку.  Об’єктом оподаткування акцизним податком є операції з реалізації будь-яких обсягів пального понад обсяги, що:

– отримані від інших платників акцизного податку, що підтверджені зареєстрованими акцизними накладними в Єдиному реєстрі акцизних накладних;

– ввезені (імпортовані) на митну територію України, що засвідчені належно оформленою митною декларацією;

– вироблені в Україні, реалізація яких є об’єктом оподаткування відповідно до ст. 213 ПКУ, що підтверджені зареєстрованими акцизними накладними в ЄРАН.

Не вважаються реалізацією пального операції з передачі (відпуску, відвантаження) пального на митній території України на підставі договорів зберігання.

Отже, особа, яка реалізує пальне, не включає до об’єкту оподаткування акцизним податком обсяг використаного для власного споживання та втраченого (внаслідок аварії, пожежі, повені, інших форс-мажорних обставин, про що складено відповідний акт) пального.

 

У разі несвоєчасної сплати  ЄСВ до роботодавця застосовуються фінансові санкції

Єдиний внесок підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника. У разі несвоєчасної сплати або не в повному обсязі ЄСВ до платника застосовуються фінансові санкції, а посадові особи, несуть дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність.

За несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) ЄСВ застосовується штраф у розмірі 20% несплачених (несвоєчасно сплачених) сум ЄСВ .

Штраф у розмірі 10% –  за несплату, неповну сплату або несвоєчасну сплату суми ЄВ одночасно з видачею сум виплат, на які нараховується ЄСВ.

На суму недоїмки нараховується пеня з розрахунку 0,1% суми недоплати за кожний день прострочення.

Адмінштраф на посадових осіб, ФОП або само зайнятих осіб за  несплату (несвоєчасну сплату) ЄСВ, у сумі, не більше 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, – 680 до 1360 грн.

 За повторне за рік вчинення таких дій – штраф  від 2550 грн.  до 5100 грн.

 

Як нараховується ЄСВ за неповний відпрацьований місяць

Суми оплати відпустки відносяться до того місяця, за який вони нараховані. Якщо після виходу з відпустки загальна сума нарахованої заробітної плати та оплати частини відпустки, яка припадає на поточний місяць, не перевищує розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід), сума ЄСВ за цей місяць розраховується як добуток розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який отримано дохід, та ставки ЄС.

 

ПДВ-пільга скасованасторони можуть переглянути умови договорів

З 1 січня 2016 року на операції з постачання зернових і технічних культур поширюються загальні правила обкладення ПДВ:

  • при постачанні на митній території України застосовується ставка податку в розмірі 20%:
  • при вивезенні за межі митної території України — 0%.

Водночас не має значення, чи були зернові й технічні культури придбані з ПДВ, чи із застосуванням пільги з оподаткування.

Зміна ставки податку чи запровадження/скасування пільгового режиму оподаткування може бути підставою для зміни чи розірвання договору за згодою сторін у зв’язку з істотною з зміною обставин (ст. 655 ЦКУ).   Лист ДФСУ  від 29.08.2016 р. № 18619/6/99-99-15-03-02-15

 

Новоутворене сільгосппідприємство має намір зареєструватись платником єдиного податку

Новоутворені сільськогосподарські товаровиробники можуть бути платниками єдиного податку 4 групи з наступного року, якщо частка сільськогосподарського товаровиробництва, отримана за попередній податковий (звітний) рік, дорівнює або перевищує 75% (п.п. 291.4.7 ПКУ).

Попередній податковий (звітний) рік для новоутворених сільськогосподарських товаровиробників – період з дня державної реєстрації до 31 грудня того ж року.

 

Про реєстрацію першої книги обліку на РРО

Перша книга обліку розрахункових операцій на реєстратор розрахункових операцій реєструється одночасно з реєстрацією РРО шляхом подання заяви про реєстрацію РРО за формою № 1-РРО.

У такій заяві зазначаються, зокрема, дані щодо книги ОРО. Заяву про реєстрацію книги ОРО та/або розрахункової книжки за формою 1-КОРО для реєстрації першої книги ОРО на РРО подавати не потрібно.

 

Аліменти: оподаткування та відображення у ф. № 1ДФ

Базою для утримання аліментів є  сума зарплати, яка залишається після відрахування всіх належних платежів у бюджет, тобто ПДФО і військового збору. Дохід  працівника – платника аліментів,  що відображається у звіті 1-ДФ зазначається без вирахування суми аліментів  за ознакою доходу “140”.

При цьому в графі 2 розділу І податкового розрахунку за ф. № 1ДФ необхідно вказати ідентифікаційний номер одержувача аліментів.

 

Оприбуткування надлишку чи списання втрати палива: що з акцизом?

 Облік отриманого та витраченого (реалізованого) пального ведеться з метою виявлення об’єкта оподаткування акцизним податком, а саме –  обсягів перевищення витраченого (реалізованого) пального над отриманим.

При цьому якщо обсяги реалізованого (витраченого) пального не перевищують обсяги отриманого пального від інших платників акцизного податку, за які сплачено акцизний податок, то у підприємства не виникатиме об’єкта оподаткування відповідно до пп. 213.1.12 ПКУ.

Норми природних втрат нафтопродуктів (нафти) затверджено постановою Держпостачу СРСР «Про затвердження норм природного збитку нафтопродуктів при прийманні, зберіганні, відпуску та транспортуванні» від 26.03.1986 р. № 40.

Лист ДФС від 14.09.2016 № 20085/6/99-99-15-03-03-15

 

Хто підписує податкову звітність після прийняття рішення про припинення юридичної особи

З моменту відкриття процедури припинення юридичної особи всі права керівника юридичної особи переходять голові комісії з припинення або ліквідатору, тому такий платник податків повинен подавати до контролюючого органу за місцем реєстрації та/або за неосновним місцем обліку податкову звітність до внесення запису про припинення юридичної особи до Єдиного державного реєстру за підписом особи (голови комісії з припинення, ліквідатора), на яку покладено повноваження керівника такої юридичної особи.  

У разі припинення фізичної особи – підприємця за власним бажанням процедура припинення проводиться самою особою.У разі необхідності постійного управління нерухомим майном або цінним рухомим майном громадянина-підприємця, визнаного банкрутом, господарський суд призначає для цієї мети ліквідатора.

 

Як заповнюється платіжка на поповнення електронного рахунка в системі електронного адміністрування реалізації пального

ДФС інформує платника податку про реквізити його електронного рахунка. Під час перерахування коштів із власного поточного рахунка на електронний рахунок у СЕАРП поля платіжного доручення заповнюються відповідно до такого повідомлення ДФС.

Реквізит «Призначення платежу» платіжного доручення заповнюється платником так, аби надавати повну інформацію про платіж і документи, на підставі яких здійснюється перерахування коштів отримувачу. Повноту інформації визначає платник з урахуванням вимог законодавства України.

У разі перерахування коштів із власного поточного рахунка на електронний рахунок у СЕАРП у полі «Призначення платежу» друкується роз’яснювальна інформація щодо платежу в довільній формі.

Наприклад: «перераховано з власного поточного рахунка на електронний рахунок».

 

Як звітувати у разі тимчасової відсутності керівника або головного бухгалтера?

У разі відсутності керівника та головного бухгалтера юридичної особи на роботі з поважних причин, податкова декларація може бути підписана іншими особами, які уповноважені виконувати обов’язки керівників на час їх відсутності, за умови, що повноваження особи, яка підписала податкову декларацію, підтверджені відповідними документами (установчими, наказами чи розпорядженнями тощо), які подаються разом з податковою декларацією до контролюючого органу.

 

У разі повернення роздрібним торговцем коштів за підакцизний товар база обкладення акцизним податком зменшується

У разі повернення громадянами й іншими кінцевими споживачами пива, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, тютюну й промислових замінників тютюну, котрі реалізовані суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі, база обкладення акцизним податком зменшується на вартість (із ПДВ  і без урахування акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів) повернених товарів, якщо вартість таких товарів включалася до такої бази обкладення акцизним податком.

Для пального, реалізованого суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі та поверненого громадянами й іншими кінцевими споживачами, база оподаткування зменшується на кількість літрів поверненого товару.

Водночас контролери зауважили: дата проведення розрахункової операції з видачі готівкових коштів за повернений покупцем товар або оформлення розрахункових документів щодо перерахування коштів у банк такого покупця відповідає податковому періоду, коли відбувається зменшення бази обкладення акцизним податком.

 

Чи дозволено надсилати поштою повідомлення № 1-ОПП, № 5-ОПП, № 20-ОПП

Способу подання повідомлень  № 20-ОПП не визначено, а тому платник податку має можливість надіслати їх поштою.

Водночас подання заяви за ф. № 1-ОПП для взяття на облік окремою категорією платників податків, для яких законом установлені особливості їх державної реєстрації та які не включаються до ЄДР, поштою не передбачено, оскільки одночасно з поданням заяви та копій документів, пред’являються оригінали відповідних документів.

Для взяття на облік фізичної особи, яка має намір провадити незалежну професійну діяльність, надається  заява (за ф. № 5-ОПП) і документи особисто (надіслати рекомендованим листом з описом вкладення) або через уповноважену особу до контролюючого органу за місцем постійного проживання (п. 65.3 ПКУ).

 

Чи може статут ОСББ передбачати спрямування доходу на виплати за ЦПД

Передбачення в статуті ОСББ можливості розподілу отриманих доходів (прибутків) або їх частини серед засновників (учасників), членів такої організації, працівників, членів органів управління й інших пов’язаних із ними осіб шляхом виплат по договорах цивільно-правового характеру є некоректним.

Адже нарахування ЄСВ проводиться на винагороду не за всіма договорами цивільно-правового характеру, а лише за тими, які передбачають використання праці громадян (договори підряду). А відтак, запропоноване положення статуту не відповідає абз. 3 пп. 133.4.1 ПКУ.

ГУ ДФС в Одеській області в листі від 16.09.2016 р. № 2042/10/15-32-12-01-14

 

Про відображення у 1ДФ сум індексації за минулі періоди в разі річного перерахунку ПДФО

Доходи, нараховані (виплачені) платнику податку у вигляді сум індексації зарплати, зокрема за попередні періоди, відображаються в податковому розрахунку за  ф. 1-ДФ під ознакою доходу «101» у тому кварталі, у якому проводиться таке нарахування (виплата).

Адже дохід, отриманий платником податку у вигляді індексації заробітної плати не підпадає під дію пп. 169.4.2 ПКУ, тому оподаткування доходу проводиться у відповідному податковому періоді, у якому відбувається таке нарахування (виплата).

 

Коли ДФС отримує дані про фактичне надходження до бюджету сплаченого податку

Банк зобов’язаний виконати доручення клієнта, що міститься в розрахунковому документі, який надійшов протягом операційного часу банку, у день його надходження.

У разі надходження розрахункового документа клієнта до обслуговуючого банку після закінчення операційного часу банк зобов’язаний виконати доручення клієнта, що міститься в цьому розрахунковому документі, не пізніше наступного робочого дня.

Дані про надходження податків, зборів, митних й інших платежів до бюджету і ЄСВ відображаються в інтегрованій картці платника та в реєстрі надходжень і повернень контролюючим органом за місцем його знаходження на податковому обліку в день отримання від Держказначейства  відомостей про зарахування та повернення надміру сплачених платежів у вигляді електронного реєстру розрахункових документів.

 

Чи буде відповідальність за неповідомлення ДФС про несправність РРО

Нормами Закону про РРО не передбачено відповідальності до суб’єкта господарювання при неповідомленні контролюючого органу про виявлення несправностей РРО, а також пошкодження засобів контролю. За непроведення розрахункових операцій через РРО застосовуються фінансові санкції, передбачені п. 1 ст. 17 Закону про РРО .

 

За виплату зарплати раз на місяць отримаєте штраф

Виплата зарплати раз на місяць є порушенням строків виплат, установлених законодавством, відповідальність за такий вид порушення передбачено у вигляді штрафу 510 грн на 1700 грн (ч. 1 і 2 ст. 41 КУпАП). Штраф стягується із керівників підприємств, установ й організацій незалежно від форми власності та фізичних осіб-підприємців.

 

Як виправити помилку в Додатку 5 до деки з ПДВ, яка вплинула або не вплинула на числові показники

Виправлення помилок у записах по контрагентах у Дод. 5 до декларації з ПДВ «Розшифровки податкових зобов’язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів (Д5)» проводиться способом коригування:

 Для виправлення запису неправильно вказаного ІПН контрагента (покупця чи постачальника) в уточнюючому Додатку 5:

  • повторюється помилковий запис ІПН, а вартісні показники вказуються зі знаком «-» (сторнуються);
  • указується правильний запис за операціями з контрагентом за звітний період, за який виправляються помилки повністю (включаючи вартісні показники);
  • підсумковий рядок «Усього за звітний період» не заповнюється.

За потреби зменшення/збільшення обсягу постачання та суми ПДВ, задекларованих за операціями з одним контрагентом, та відповідно, збільшення/зменшення їх за операціями з іншим контрагентом, в уточнюючому Дод.5:

  • відображаються суми уточнення в розрізі контрагентів (зі знаком «+» відображаються не повною мірою задекларовані суми за операціями з контрагентом, зі знаком «-» — зайво задекларовані суми за операціями з контрагентом);
  • підсумковий рядок «Усього за звітний період» не заповнюється.

За необхідності зменшити обсяг постачання та суму ПДВ в рядку «Інші» у розрізі умовних ІПН і та доповнення Дод. 5 новим записом для платника податку — покупця в уточнюючому Дод.5:

  • операції з покупцем за звітний період записуються повністю (включаючи вартісні показники);
  • у рядку «Інші» у розрізі умовних ІПН обсяг постачання та сума ПДВ зменшуються, сума уточнення зазначається зі знаком «-» (сторнується);
  • підсумковий рядок «Усього за звітний період» не заповнюється.

 За потреби скоригувати обсяг постачання та суму ПДВ в рядку «Інші» у розрізі умовних ІПН і доповнити не відображені (зайво вказані) суми за операціями для платника податку — покупця в уточнюючому Дод.5:

  • зазначається сума уточнення збільшення чи зменшення обсягу постачання та суми ПДВ за операціями з покупцем зі знаком «+» або «-»;
  • у рядку «Інші» у розрізі умовних ІПН обсяг постачання та сума ПДВ уточнюються (збільшується або зменшується) зі знаком «+» або «-»;
  • підсумковий рядок «Усього за звітний період» не заповнюється.

Виправлення помилок, допущених у Додатку 5 до декларації з ПДВ, які потребують уточнень показників у складі податкової декларації з ПДВ за будь-який наступний період, проводиться шляхом подання Уточнюючого розрахунку, до якого додається уточнюючий Додаток 5 у розрізі контрагентів. Водночас вартісні показники як Додатка 5, так і Уточнюючого розрахунку, відображаються на суму уточнення (збільшення або зменшення) із відповідним знаком.

 

ІІІ. Лозівська ОДПІ: інформація для підприємців та громадян

Підприємці – єдинники з доходом понад 1 мільйон гривень мають застосовувати РРО з 1 жовтня

ПКУ передбачено, що у разі перевищення в календарному році обсягу доходу понад 1 мільйон гривень для платника єдиного податку II та III груп (фізичної особи-підприємця) незалежно від обраного виду діяльності застосування реєстратора розрахункових операцій є обов’язковим (п.296.10 ст.296 ПКУ).

Застосування реєстратора розрахункових операцій розпочинається з першого числа першого місяця кварталу, наступного за виникненням такого перевищення, та продовжується у всіх наступних податкових періодах протягом дії свідоцтва платника єдиного податку.

Тобто, з 1 жовтня платники єдиного податку ІІ та III групи (фізичні особи-підприємці), обсяг доходу яких за І півріччя склав понад 1 мільйон гривень, зобов’язані при здійсненні своєї господарської діяльності застосовувати РРО або перейти на використання виключно безготівкових розрахунків. 

 

Оподаткування процентів, нарахованих на депозитний банківський рахунок фізичної особи

До загального місячного  (річного)  оподатковуваного  доходу платника  податку  включаються  пасивні доходи, крім доходів у вигляді процентів на поточні банківські рахунки, за якими на користь фізичних осіб здійснюються виключно виплати заробітної плати, стипендій, пенсій, соціальної допомоги та інших передбачених законом соціальних виплат. 

Ставку податку на доходи фізичних осіб для пасивних доходів встановлено в розмірі 18%. Крім цього, пасивні доходи оподатковуються військовим збором за ставкою 1,5%.

 

Порядок оподаткування майна отриманого у спадщину

Дохід платника податку, одержаний у вигляді спадщини оподатковується залежно від ступеня споріднення спадкоємця із спадкодавцем та резидентського статусу.

За нульовою ставкою оподатковується вартість власності, що успадковується членами сім’ї спадкодавця першого ступеня споріднення. Членами сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення вважаються її батьки, чоловік або дружина, діти, у тому числі усиновлені. Інші члени сім’ї фізичної особи вважаються такими, що мають другий ступінь споріднення.

Також тза нульовою ставкою оподатковується вартість власності (нерухомого майна), що успадковується особою, яка є інвалідом I групи або має статус дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування, дитиною-інвалідом.

За ставкою 5%  оподатковується вартість будь-якого об’єкта спадщини, що успадковується спадкоємцями, які не є членами сім’ї спадкодавця першого ступеня споріднення

Для будь-якого об’єкта спадщини, що успадковується спадкоємцем-нерезидентом від спадкодавця-резидента, застосовується ставка податку18%. До вартості будь-яких об’єктів спадщини, одержаних спадкоємцем-нерезидентом від спадкодавця-резидента, незалежно від їх ступеня споріднення, застосовуються ставка військового збору 1,5%.

Нотаріус видає спадкоємцю-нерезиденту свідоцтво про право на спадщину за наявності документа про сплату таким спадкоємцем податку з вартості об’єкта спадщини.

 

Про надання єдинником заяви щодо періоду щорічної відпустки

Платники єдиного податку 1 і2 груп, які не використовують працю найманих осіб, звільняються від сплати єдиного податку протягом одного календарного місяця на рік на час відпустки, а також за період хвороби, підтвердженої копією листка (листків) непрацездатності, якщо вона триває 30 і більше календарних днів.  Інформація про період щорічної відпустки і терміни втрати працездатності з обов’язковим додаванням копії листка непрацездатності подається за заявою у довільній формі.

Суми єдиного податку можуть бути  зарахувані в рахунок майбутніх платежів з цього податку за заявою платника єдиного податку. Помилково та/або надміру сплачені суми єдиного податку підлягають поверненню платнику в порядку, встановленому ПКУ.

Окремого терміну подання заяви щодо періоду щорічної відпустки і терміну втрати працездатності нормами ПКУ не передбачено.

 

В якому випадку за нерухомість  додатково доведеться сплачувати 25000 гривень?

За наявності у власності платника податку об’єкта (об’єктів) житлової нерухомості, в тому числі його частки, що перебуває у власності фізичної чи юридичної особи – платника податку, загальна площа якого перевищує 300 кв.м. (для квартири) та/або 500 кв.м. (для будинку), сума податку  збільшується на 25 тис. грн. на рік за кожен такий об’єкт житлової нерухомості (його частку).

 Обчислення суми податку з об’єкта/об’єктів житлової нерухомості, які перебувають у власності фізичної особи здійснюється контролюючим органом за місцем податкової адреси  власника житлової нерухомості виходячи із сумарної загальної площі таких об’єктів, з врахуванням пільгової площі та відповідної ставки, затвердженої органами місцевої влади..

При цьому фізична особа – власник об’єкта нерухомості загальна площа якого перевищує 300 кв.м. (для квартири) та/або 500 кв.м. (для будинку), до обчисленої суми податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, додатково сплачує 25 тис.грн. на рік за кожний такий об’єкт житлової нерухомості (його частку).  Додаткові 25000 гривень на рік за житло, загальна площа якого перевищує 300 квадратних метрів (для квартири) та/або 500 квадратних метрів (для будинку), фізичні особи платитимуть у 2017 році (за 2016 рік).

 

Як  громадяни можуть сплатити земельний податок

Фізичні особи – платники плати за землю повинні сплачувати земельний податок та орендну плату за земельні ділянки державної або комунальної власності через установи банків та поштові відділення.   

У разі якщо зазначені особи проживають у сільській (селищній) місцевості, вони можуть сплачувати земельний податок та орендну плату за земельні ділянки державної або комунальної власності через каси сільських (селищних) рад або рад об’єднаних територіальних громад, що створені згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, за квитанцією про прийняття податків і зборів.

 

Куди подавати заяву на отримання витягу з реєстру платників єдиного податку

ФОП-єдинник, який виявив бажання отримати витяг із реєстру платників єдиного податку, повинен звернутися із запитом про отримання такого витягу до контролюючого органу за місцем своєї податкової адреси.

До затвердження відповідних форм запиту про отримання витягу та витягу з реєстру платників єдиного податку, подається заява на отримання витягу в довільній формі, на підставі якої видається тимчасовий витяг із реєстру платників єдиного податку.

Строк надання витягу не повинен перевищувати одного робочого дня з дня надходження запиту. Витяг діє до внесення змін у реєстр (п. 299.9 ПКУ).

 

Аванс, повернений єдинником, зменшує дохід до оподаткування

Згідно з пп. 5 п. 292.11 ПКУ, до складу доходу не включаються, зокрема, суми коштів (аванс, передоплата), що повертаються покупцю товару (робіт, послуг) — платнику єдиного податку та/або повертаються платником єдиного податку покупцю товару (робіт, послуг), якщо таке повернення відбувається внаслідок повернення товару, розірвання договору чи за листом-заявою про повернення коштів.

Суми повернених коштів відображаються в графі 3 Книги обліку доходів та, відповідно, зменшують загальну суму отриманого доходу, що підлягає декларуванню.

Лист ГУ ДФС у м. Києві від 15.09.2016 р. № 6004/П/26-15-13-02-15

 

Чи можна уточнити суму податку  на нерухомість за 2014 рік

Нормами ПКУ встановлено обов’язок нарахування контролюючими органами сум податку на нерухоме майно, за попередні звітні періоди, зокрема в разі подання фізичною особою до контролюючого органу за місцем проживання (реєстрації) письмової заяви для проведення звірки даних.

Платники податку мають право звернутися з письмовою заявою до контролюючого органу за місцем проживання (реєстрації) для проведення звірки даних щодо об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, у т.ч. їх часток, що перебувають у власності платника податку, розміру загальної площі об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності платника податку, права на користування пільгою зі сплати податку, розміру ставки податку, нарахованої суми податку (пп. 266.7.3 ПКУ).

У разі виявлення розбіжностей між даними контролюючих органів та даними, підтвердженими платником податку на підставі оригіналів відповідних документів, зокрема документів на право власності, контролюючий орган за місцем проживання (реєстрації) платника податку проводить перерахунок суми податку та надсилає (вручає) йому нове податкове повідомлення-рішення. Попереднє податкове повідомлення-рішення вважається скасованим (відкликаним).

 

Чи обкладаються ПДФО та військовим збором виплачені підприємцям

від Фонду лікарняні й декретні

Дохід у вигляді матеріального забезпечення, який виплачується фондом загальнообов’язкового державного соціального страхування, не включається в дохід фізичної особи — підприємця чи особи, яка провадить незалежну професійну діяльність, проте оподатковується за загальними правилами, установленими для платників податків — фізичних осіб.

Дохід, отриманий фізичною особою — підприємцем й особою, яка провадить незалежну професійну діяльність, у вигляді матеріального забезпечення (допомоги по вагітності й пологах, допомоги на поховання (окрім поховання пенсіонерів, безробітних та осіб, які померли від нещасного випадку на виробництві)), від фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування, не обкладається ПДФО та військовим збором.

У разі якщо фондом нараховується (виплачується) дохід у вигляді допомоги по тимчасовій непрацездатності, то сума такого доходу є об’єктом обкладення ПДФО та військовим збором.

Лист ДФСУ від 24.03.2016 р. № 6416/6/99-99-1-4-02-02-15