новини Лозівської ОДПІ від 25.01.2017р

І. Інформація щодо діяльності Лозівської ОДПІ та органів ДФС України

В Харківській області затримано наркокур’єра з цукерками

Незвичайні цукерки сьогодні вночі виявили митники спільно зі співробітниками УВБ ГУ ДФС у Харківській області в пункті пропуску “Гоптівка”.

Під час усного декларування пасажирів автобусу “Костянтинівка – Москва” ніхто з них не заявив про переміщення заборонених предметів. Навіть коли службовий собака митників Любомир спрацював на особисті речі одного з пасажирів, той не зізнався, а почав перекладати вину на сусіда. У результаті подальшого огляду речей у пакеті в обгортках з-під цукерок було виявлено 230 грамів “травички”.

Відносно громадянина складений протокол про порушення правил Митного кодексу України. Предмети правопорушення вилучені.

 

Плата за землю поповнила місцеві бюджети майже на 82 млн. грн.

Протягом 2016 року власники та орендарі земельних ділянок нашого регіону поповнили місцеві бюджети на 81,9 млн. грн., що перевищує показник аналогічного періоду минулого року на 34,2 млн. грн. (72%). Зокрема,

м. Лозова – 24,8 млн. грн.,  що на 10,7 млн. грн. більше ніж у 2015 році;

Лозівській район – 13,9 млн. грн.,  що на 6,6 млн. грн. більше ніж у 2015 році;

Близнюківській район – 18,5 млн. грн.,  що на 8,6 млн. грн. більше ніж у 2015 році;

м. Первомайський – 7,4 млн. грн.,  що на 2,9 млн. грн. більше ніж у 2015 році;

Первомайській район –  17,3 млн. грн.,  що на 5,3 млн. грн. більше ніж у 2015 році;

Загалом, плата за землю стабільно забезпечує місцеві громади надходженнями і складає понад 19% в загальній сумі надходжень до місцевої скарбниці.

Із загальної суми надходжень 73 % перерахували платники – юридичні особи – 59,7 млн. грн. і 22,1 млн. грн. сплачено фізичними особами. Показники 2015 року перевищено юридичними особами на 22,9 млн. грн., фізичними особами – на 11,2 млн. грн..

Плата за землю включає в себе два види обов’язкових платежів – земельний податок та орендну плату. Платниками земельного податку є, зокрема, власники земельних ділянок та землекористувачі, а об’єктами оподаткування – земельні ділянки, які перебувають у власності або користуванні. Підставою для нарахування земельного податку є дані державного земельного кадастру.

Податкову декларацію з плати за землю на 2017 рік платники мають подати до 20 лютого 2017 року, з урахуванням нової нормативної грошової оцінки земельної ділянки, разом із довідкою про її новий розмір.

При поданні першої декларації (фактичного початку діяльності як платника плати за землю) разом з нею подається довідка (витяг) про розмір нормативної грошової оцінки земельної ділянки, а надалі така довідка подається у разі затвердження нової нормативної грошової оцінки.

 

У 2016 році видано понад 1,1 млн. посилених сертифікатів відкритих ключів

Протягом 2016 року послугами Акредитованого центру сертифікації ключів, який діє при ДФС, скористалися 332,3 тис. осіб, клієнтам центру видано понад 1,1 млн. посилених сертифікатів відкритих ключів.

Серед клієнтів Акредитованого центру переважну більшість складають фізичні особи. За вказаний період за безкоштовними ключами до відділень центру звернулося майже 220,5 тис. фізичних осіб, яким видано 483,1 тис. посилених сертифікатів.

Загалом від початку своєї діяльності центр обслуговує понад 5,1 млн. посилених сертифікатів.

Отримати посилені сертифікати відкритих ключів можна в будь-якому відділенні центру. Їх кількість на сьогодні складає 54, які розміщені в кожному регіоні України (http://acskidd.gov.ua/contacts).

Термін дії сертифікатів – 2 роки з моменту формування. Для його отримання необхідно заповнити реєстраційні заяви та зібрати всі необхідні документи для реєстрації та отримання послуг електронного цифрового підпису. З повним переліком документів можна ознайомитися на веб-порталі ДФС за посиланням http://acskidd.gov.ua/r_kor.

Після того, як зібрані всі документи та заповнені заяви, необхідно звернутися до представництва Акредитованого центру для отримання посилених сертифікатів. Програмне забезпечення для роботи з електронним цифровим підписом можна  безкоштовно завантажити з веб-порталу ДФС.

 

Відтепер при поданні звітності до ЦОП йти необов’язково

Звертаємо увагу платників податків, що за допомогою сервісу “Електронний кабінет платника”,який доступний за посиланням https://cabinet.sfs.gov.ua/cabinet/faces/index.jspx, можливо надання будь-якої податкової звітності, у тому числі Звіту про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску і Податкову декларацію про майновий стан і доходи.

При цьому платнику податків нема необхідності приходити до ЦОП ДФС.

 

Як працюватиме електронний кабінет платника податків

Законом України від 21.12.2016 р. № 1797-VIII Податковий кодекс доповнено ст. 42-1, яка визначає правові засади функціонування електронного кабінету платника податків.

Електронний кабінет реалізований у вигляді захищеного Інтернет-порталу для платників податків, робота в якому здійснюється у режимі реального часу та не вимагає використання жодного додаткового програмного забезпечення.

Детальніше: http://kh.sfs.gov.ua/media-ark/news-ark/282186.html

 

ІІ. Інформація для бухгалтерів

Пенсійний фонд повідомлятиме ДФС та Держпраці про роботодавців-порушників

Оприлюднено проект Порядку обміну інформацією про відомості, що містять ознаки використання праці неоформлених працівників та порушень законодавства про працю. Порядок визначає механізм інформаційної взаємодії про відомості, що містять ознаки використання праці неоформлених працівників та порушень законодавства про працю між суб’єктами інформаційного обміну (ПФУ, Держпраці та ДФСУ) з метою забезпечення реалізації їх поноважень.

Зокрема, згідно з проектом Порядку, Пенсійний фонд буде надавати Держпраці та ДФСУ інформацію, про застрахованих осіб, які працюють за сумісництвом у 5-ти й більше страхувальників, про осіб, які  працюють за цивільно-правовими договорами (ЦПД) більше року, працедавців, у яких кількість осіб, які працюють за ЦПД, більша ніж чисельність штатних працівників та збільшили на 20% кількість працівників що працюють неповний робочий день,  сплачують зарплату у розмірі менше мінімальної, тощо.

Окрім того, проектом постанова КМУ пропонується до 1 липня 2017 року забезпечити створення на веб-порталі Пенсійного фонду можливості прийняття повідомлення застрахованої особи про необхідність легалізації трудових відносин та його автоматичного передання Держпраці.

 

Строк дії ЦПД перевищує календарний місяць: як визначити базу нарахування ЄСВ

Базою нарахування єдиного внеску для осіб, які отримують дохід за виконану роботу (надані послуги), відповідно до цивільно-правового договору,  строк виконання якого перевищує календарний місяць, є сума, що визначається шляхом ділення доходу, виплаченого за результатами роботи, на кількість місяців, за які він нарахований.

 

Виконуємо роботи. Чи потрібно, крім коду послуг, зазначати і коди УКТ ЗЕД на матеріали, що використовуються?

Усе залежить від того, що передбачено договором. Якщо договір передбачає виконання робіт і вартість матеріалів включено у вартість робіт, то перелічувати номенклатуру матеріалів, що використовуються, та коди УКТ ЗЕД на них не потрібно. Досить визначити код виконуваної роботи.

Якщо ж за договором відбувається постачання матеріалів/обладнання + виконання робіт з їх установлення/монтажу, то, крім переліку виконуваних робіт (з кодами послуг на них), доведеться наводити і номенклатуру використовуваних матеріалів (із зазначенням їх коду УКТ ЗЕД).

 

Неприбуткова організація може виплачувати дохід за ЦПД «своїм» фізособам

Не є  розподілом доходу (прибутків) виплати неприбуткової організації на користь засновників (учасників), працівників, членів такої організації (у т.ч. на підставі цивільно-правового договору). Але за умови, що такі витрати є фінансуванням видатків на своє утримання, реалізацію мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених установчими документами такої неприбуткової організації.

Тобто, неприбуткова організація може  виплачувати дохід за ЦПД  членам організації за умови, що такі виплати узгоджуються зі статутними цілями.

Лист ДФСУ  від 04.01.2017 р. № 28/6/99-99-15-02-02-15.

 

Помилки в коді: які будуть наслідки?

 До 1 липня 2017 року продовжує діяти норма п.201.10 ПКУ, відповідно до якої податкова накладна з помилками в обов’язкових реквізитах, які не заважають ідентифікувати здійснену операцію, надають право на податковий кредит.

Але такий реквізит, як код товару за УКТ ЗЕД, — виняток із цього правила. Тому відсутність коду УКТ ЗЕД або помилки в ньому можуть позбавити покупця права на податковий кредит.

Але, помилка у коді послуг, якщо податкова накладна дозволяє ідентифікувати операцію, не позбавляє платника права на податковий кредит

 

Квартальний період для подання звітності з ПДВ: час для вибору

Платники податку, які сплачують єдиний податок, можуть вибрати квартальний податковий період для подання звітності з ПДВ. Заява про вибір квартального податкового періоду подається контролюючому органу разом з декларацією за наслідками останнього податкового періоду календарного року. При цьому квартальний податковий період починає застосовуватися з першого податкового періоду наступного календарного року.

Якщо платник податку, який застосовував спрощену систему оподаткування, переходить на сплату інших податків і зборів, встановлених ПКУ, такий платник податку зобов’язаний самостійно перейти на місячний податковий період, починаючи з першого місяця переходу на сплату інших податків і зборів, встановлених ПКУ, що зазначається у відповідній податковій декларації за наслідками такого місяця.

 

Чи надавати паперові копії електронних  документів при перевірці

Платники податків, які здійснюють ведення документів з обліку доходів, витрат та інших показників, пов’язаних із визначенням об’єктів оподаткування (податкових зобов’язань), первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку, фінансової звітності, інших документів, пов’язаних з обчисленням та сплатою податків і зборів у електронному вигляді, зобов’язані при проведенні перевірок надати посадовим особам контролюючого органу на їх вимогу копії документів, що належать до предмета перевірки.

При цьому копією документа на папері для електронного документа є візуальне подання електронного документа на папері, яке засвідчене в порядку, встановленому законодавством (ст. 7 Закону України від 22 травня 2003 року № 851-IV «Про електронні документи та електронний документообіг»).

Детальніше у листі  ДФС від 04.01.2017 р. № 30/6/99-99-15-02-02-15)

 

Коефіцієнт індексації нормативної грошової оцінки земель за 2016 рік

Державна служби України з питань геодезії, картографії та кадастру повідомила, що значення коефіцієнта індексації нормативної грошової оцінки сільськогосподарських угідь (ріллі, багаторічних насаджень, сіножатей, пасовищ та перелогів) за 2016 рік становить 1,0, для земель несільськогосподарського призначення – 1,06.

Лист Держстату від 10.01.2017р. № 11.1-03/2-17 

 

На декілька пунктів продажу підакцизних товарів – одна декларація

Відповідно до п. 7 розділу V Порядку № 14 додаток 6 „Розрахунок суми акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів” заповнюється окремо для кожного місця здійснення реалізації підакцизних товарів з обов’язковим зазначенням відповідного коду органу місцевого самоврядування за КОАТУУ.

При цьому суб’єкти господарювання роздрібної торгівлі підакцизними товарами, які мають декілька пунктів продажу товарів, що знаходяться в одній або різних адміністративно-територіальних одиницях, тобто мають один або різні коди КОАТУУ, але ці адміністративно-територіальні одиниці обслуговуються одним контролюючим органом, подають одну декларацію з відповідною кількістю додатків 6.

Лист ДФСУ від 13.01.2017р. № 506/6/99-99-15-03-15

 

Відшкодування орендарем комунальних послуг: що з ПДВ?

 Операції з відшкодування (компенсації) орендарем витрат за спожиті комунальні послуги та енергоносії, передбачені договором оренди, є об’єктом оподаткування ПДВ.

Відповідно кошти, що отримуються від орендаря як відшкодування (компенсація) зазначених послуг, включаються орендодавцем до бази оподаткування та оподатковуються ПДВ у загальновстановленому порядку, оскільки є складовою частиною операцій з постачання послуг при наданні в оренду нерухомого майна.

ДФСУ у листі від 06.01.2017 р. №200/Р/99-99-13-01-02-14

 

Cкасовано обов’язк реєстрацію платником акцизного податку осіб, які реалізують пальне в ємностях до 2л

Обов’язкову реєстрацію платниками акцизного податку осіб, які реалізують пальне в ємностях до 2 л, крім операцій з реалізації такого пального його виробниками, скасовано.

Також внесені зміни в частині акцизного податку щодо збільшено ставки акцизного податку на алкогольні напої та тютюнові вироби, деяких видів пального. Позитивною новиною  для платників є скасування  акцизного податку з роздрібного продажу палива.

 

Про нарахування ЄСВ за цивільно-правовими договорами

Платниками єдиного внеску є роботодавці, які використовують працю фізичних осіб за цивільно-правовими договорами (крім цивільно-правового договору, укладеного з фізособою – підприємцем, якщо виконувані роботи (надавані послуги) відповідають видам діяльності, відповідно до відомостей з ЄДР.

Базою нарахування ЄСВ для зазначених платників є сума винагороди за виконання робiт (надання послуг) за цивiльно-правовими договорами. Ставка ЄСВ – 22 вiдсотки до бази нарахування.

 Таким чином, роботодавці нараховують ЄВ на суму винагороди (доходу) фізичним особам за цивільно-правовими договорами у розмірі 22 відсотка.

 

Які документи та коли подати сільгосптоваровиробнику, щоб стати “єдинником” IV групи

Для переходу на спрощену систему оподаткування або щорічного підтвердження статусу платника єдиного податку IV групи сільськогосподарські товаровиробники подають не пізніше 20 лютого поточного року:

  • загальну декларацію з податку на поточний рік щодо всієї площі земельних ділянок, з яких справляється податок (сільгоспугідь, та/або земель водного фонду) -контролюючим органам за своїм місцезнаходженням;
  • звітну з податку на поточний рік окремо щодо кожної земельної ділянки – контролюючому органу за місцем розташування такої земельної ділянки;
  • розрахунок частки сільськогосподарського товаровиробництва – контролюючим органам за своїм місцезнаходженням та/або за місцем розташування земельних ділянок;
  • відомості  про наявність земельних ділянок – контролюючим органам за своїм місцезнаходженням та/або за місцем розташування земельних ділянок.

При цьому, якщо останній день строку подання податкової декларації припадає на вихідний або святковий день, то останнім днем строку вважається операційний (банківський) день, що настає за вихідним або святковим днем. 

 

Позапланова документальна перевірка: що нового?

З 1 січня 2017 року внесено зміни в частині організації позапланових документальних перевірок, а саме уточнено підстави для їх проведення. Зокрема, доповнено можливістю проведення позапланової перевірки також при отриманні інформації, яка свідчить про порушення вимог податкового законодавства.

Термін для надання платниками податків пояснень на запит контролюючого органу – 15 робочих днів з дня, наступного за днем отримання запиту, та вимоги до його змісту.

Позапланова документальна перевірка може бути проведена не лише при поданні платниками заперечень до акта (довідки) перевірки, а також додаткових документів.

З ПКУ вилучено можливість проведення позапланової перевірки при отриманні постанови органу, що здійснює оперативно-розшукову діяльність, слідчого, прокурора.

Крім того, з 1 січня 2017 року ст. 78 ПКУ доповнено новою підставою для проведення документальної позапланової перевірки – якщо платником податків не надано для проведення зустрічної звірки інформацію, визначену у запиті контролюючого органу, протягом 10 робочих днів з дня, наступного за днем отримання запиту, виключно з питань, зазначених у запиті.

 

Щодо подання податкової звітності з ПДВ сільгоспвиробниками

Починаючи із податкової звітності за перший звітний  період 2017 року сільгоспвиробники подають до ДФС виключно податкову декларацію з позначкою «0110», у якій відображатимуться розрахунки з бюджетом за усіма операціями такого сільгоспвиробника.

У разі якщо за результатами здійснення сільськогосподарської діяльності за останній звітний період перебування на спецрежимі було задеклароване від’ємне значення (значення р. 21 декларації), то такі суми податку, переносяться із податкової декларації з ПДВ із позначкою 0121 -0123, 0130, поданої за останній звітний період (грудень 2016 року/ IV квартал 2016 року), до податкової декларації з ПДВ із позначкою 0110 (рядок 16.1) за перший звітний період 2017 року (січень 2017 року/1 квартал 2017 року).

У разі виявлення починаючи з 01.01.2017 помилок, допущених у податковій декларації з ПДВ з позначками «0121» — «0123» за звітні (податкові) періоди до 01.01.2017, застосовуються норми ПКУ, чинні на дату виправлення таких помилок. Уточнення показників податкових декларацій з ПДВ з позначками «0121» — «0123», здійснюється за формою уточнюючого розрахунку до декларації «0110».

При цьому якщо за результатами подання у 2017 році та надалі уточнюючого розрахунку до податкової декларації з ПДВ за звітні (податкові) періоди до 01.01.2017 збільшується позитивне значення різниці між сумою податкового зобов’язання та сумою податкового кредиту, таке позитивне значення підлягає сплаті до бюджету у повному обсязі відповідно до норм Кодексу, чинних на дату подання уточнюючого розрахунку.

Детальніше у листі  ДФС від 03.01.2017 р. № 8/7/99-99-15-03-02-17)

 

За якою ставкою ПДФО оподатковуються дивіденди з 01.01.17 р.?

З метою покращення інвестиційного клімату в Україні Законом від 21.12.17 р. № 1797-VIII унесено зміни до ПКУ, зокрема до п. 167.5, яким установлено ставки ПДФО для пасивних доходів, у тому числі дивідендів.

Новий пп. 167.5.4 передбачає, що для доходів у вигляді дивідендів за акціями та/або інвестиційними сертифікатами, корпоративними правами, нарахованими нерезидентами, інститутами спільного інвестування та суб’єктами господарювання, які не є платниками податку на прибуток ставка ПДФО встановлена на рівні 9%.

Однак зазначена норма набуває чинності з дня набрання чинності Закону, який визначає правові основи організації та діяльності центрального органу виконавчої влади, на який покладається обов’язок забезпечення запобігання, виявлення, припинення, розслідування та розкриття кримінальних правопорушень, об’єктом яких є фінансові інтереси держави та/або місцевого самоврядування, що віднесені до його підслідності відповідно до Кримінального процесуального кодексу, та інших осіб, з якими цей орган взаємодіє.

Тому, незважаючи на внесені до ПК зміни, дивіденди під час їх нарахування оподатковуються податковими агентами за ставками, визначеними ПК, а саме 18 % – для пасивних доходів, крім доходів у вигляді дивідендів за акціями та корпоративними правами, нарахованими резидентами – платниками податку на прибуток підприємств (крім доходів у вигляді дивідендів за акціями, інвестиційними сертифікатами, які виплачуються інститутами спільного інвестування), які оподатковуються за ставкою 5 % (п. 167.5 ПК).

Крім того, дивіденди є об’єктом оподаткування військовим збором, ставка якого – 1,5 %.

 

ІІІ. Лозівська ОДПІ: інформація для підприємців та громадян

Які пенсії є об’єктом оподаткування податком на доходи фізичних осіб

До загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включаються, зокрема, суми пенсій (у тому числі – сума їх індексацій, нарахована відповідно до закону), отримуваних платником податку з Пенсійного фонду України, якщо їх розмір перевищує десять розмірів прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (у розрахунку на місяць), встановленого на 1 січня звітного податкового року, у частині такого перевищення.

Водночас зазначена норма не застосовується до пенсій, призначених учасникам бойових дій, інвалідам війни та особам, на яких поширюється чинність ст. 10 Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”.

Отже, об’єктом оподаткування податком на доходи фізичних осіб з урахуванням норм пп. 164.2.19 п. 164.2 ст. 164 Кодексу є сума пенсії, включаючи суму її індексації, нараховану відповідно до Закону України від 03.07.91 р. № 1282-XII “Про індексацію грошових доходів населення”.

 

Терміни сплати підприємцями ЄСВ у 2017 році

Терміни сплати єдиного внеску для фізичних осіб – підприємців у 2017 році залишаться незмінними

Підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування, зобов’язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за календарний квартал, до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується єдиний внесок.

Підприємці, які застосовують загальну систему оподаткування, зобов’язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за календарний рік, до 10 лютого наступного року.

Особи, які провадять незалежну професійну діяльність, зобов’язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за календарний рік, до 1 травня наступного року.

 

Зміни у формі декларації про майновий стан і доходи: листівка від ДФСУ

Зміни у формі декларації здійснено з урахуванням змін до податкового законодавства.Кількість додатків до декларації зменшено з чотирьох до двох.

У зв’язку із запровадженням ставки податку у розмірі 18 % замість 15% (20%), скасовано додаток до декларації, який передбачав здійснення перерахунку ПДФО при отриманні доходів від двох та більше податкових агентів.

Сума отриманих іноземних доходів (перерахованих у гривні за курсом Нацбанку, що діяв на момент нарахування таких доходів), суму податкових зобов’язань, інформацію щодо країни походження доходу та назва валюти відображається в декларації без заповнення окремого додатку.

У додатках до декларації платник здійснює розрахунок податкових зобов’язань лише за доходами, база оподаткування яких розраховується з урахуванням понесених витрат, а саме:

  • · при визначенні інвестиційного прибутку (додаток Ф1);
  • · при розрахунку  податкових зобов’язань самозайнятими особами (додаток Ф2).

У відповідних рядках декларації (додатків до неї) зазначені ставки ПДФО та військового збору.

Платники податків, які отримали доходи від продажу (обміну) об’єктів рухомого та нерухомого майна, які не підлягають оподаткуванню, при заповненні декларації такі доходи відображають у окремому рядку.

З 01.01.2016 р. змінено порядок сплати авансових платежів з ПДФО фізособою – підприємцем (крім єдинників). Такі особи розраховують та сплачують авансові платежі згідно з фактичними даними, кожного  кварталу до 20 числа місяця, наступного за календарним кварталом (до 20 квітня, до 20 липня і до 20 жовтня). При цьому авансовий платіж за четвертий календарний квартал не розраховується  та не сплачується.

Тепер в декларації (графа 6 рядка 10.7 декларації) підприємці (крім спрощенців) відображають загальну (річну) суму ПДФО, що підлягає сплаті до бюджету, яка розраховується у розділі І додатку Ф2 до декларації та дорівнює значенню рядка 1.1 додатку Ф2.

Разом з тим, довідково в рядках 1.2 – 1.4 додатку Ф2 платники відображають суму сплачених авансових платежів з ПДФО та залишок суми ПДФО, що підлягає сплаті або поверненню.

Вдекларації відображається чистий оподатковуваний дохід самозайнятих осіб:

  • фізособою-підприємцем (крім єдинників) чистий оподатковуваний дохід вказується у гр. 3 рядка 10.7;
  • фізособою, яка провадить незалежну професійну діяльність, – в графі 3 рядка 10.8 декларації.

 

Податкова знижка: витрати без обмежень

Відповідно до змін внесених до ПКУ, скасовано обмеження щодо суми витрат.

Для порівняння – за 2016 рік враховуються понесені витрати, які не повинні перевищувати у розрахунку за кожний повний або неповний місяць навчання – 1930 грн, у 2015 році ця сума складала – 1710 грн, у 2017 році – без обмежень суми.

Також до витрат, дозволених до включення до податкової знижки з 2017 року, включається сума коштів, сплачених платником податку на користь вітчизняних вищих та професійно-технічних навчальних закладів для компенсації вартості здобуття середньої професійної або вищої освіти такого платника податку та/або члена його сім’ї першого ступеня споріднення.

 

Кому не загрожує штраф від неподання декларації про майновий стан і доходи

Платники податку звільняються від обов’язку подання податкової декларації про майновий стан і доходи  в таких випадках:

а) незалежно від виду та суми отриманих доходів платниками податку, які:

– є малолітніми/неповнолітніми або недієздатними особами і при цьому перебувають на повному утриманні інших осіб (у тому числі батьків) та/або держави станом на кінець звітного податкового року;

– перебувають під арештом або є затриманими чи засудженими до позбавлення волі, перебувають у полоні або ув’язненні на території інших держав станом на кінець граничного строку подання декларації;

– перебувають у розшуку станом на кінець звітного податкового року;

– перебувають на строковій військовій службі станом на кінець звітного податкового року;

б) в інших випадках, визначених розділом IV ПКУ.

Обов’язок платника податку щодо подання Декларації вважається виконаним і Декларація не подається, якщо такий платник податку отримував доходи:

– від податкових агентів, які не включаються до загального  оподатковуваного доходу;

– виключно від податкових агентів незалежно від виду та розміру нарахованого доходу;

– від операцій продажу (обміну) майна, дарування, при нотаріальному посвідченні договорів за якими був сплачений податок відповідно до розділу IV ПКУ;

– у вигляді об’єктів спадщини, які оподатковуються за нульовою ставкою податку та/або з яких сплачено податок.

 

Підприємці на загальній системі оподаткування подають звіт по ЄСВ за себе не пізніше 9 лютого

Підприємці-платники єдиного податку без використання праці найманих працівників, формують та подають звіт щодо сум нарахованого ЄСВ самі за себе один раз на рік до 10 лютого року, наступного за звітним періодом. Звітним періодом є календарний рік.

Якщо останній день строку подання Звіту припадає на вихідний, святковий день чи інший неробочий день, то останнім днем подання Звіту вважається перший після нього робочий день.

 

Система оподаткування для підприємця, що у місяці реєстрації подав заяву на І або ІІ групу єдиного податку

Зареєстрована в установленому порядку фізособа – підприємець, яка до закінчення місяця, в якому відбулася державна реєстрація, подала заяву щодо обрання спрощеної системи оподаткування та ставки єдиного податку, встановленої для першої або другої групи, до першого числа місяця, наступного за місяцем, у якому відбулася її державна реєстрація, перебуває на загальній системі оподаткування та подає до контролюючого органу за місцем своєї податкової адреси протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу, Податкову декларацію про майновий стан і доходи, за період від дати державної реєстрації до переходу на спрощену систему оподаткування.

Платники єдиного податку 1 і 2 груп сплачують єдиний податок шляхом здійснення авансового внеску не пізніше 20 числа (включно) поточного місяця.

 

Рахуємо податки із заробітної плати: прості приклади від ДФС

Приклад 1. Працівникові нараховано зарплату 3200 грн. Податкова соціальна пільга до такої заробітної плати не застосовується, оскільки вона більша за граничний розмір доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу 2240 грн.).

Нарахування на заробітну плату складуть 1328 грн:

  1. 1.      Рахуємо ПДФО: 3200х18% (ставка податку на доходи фізичних осіб)=576 грн.
  2. 2.      Рахуємо військовий збір: 3200х 1,5% (ставка військового збору) = 48 грн.
  3. 3.      Рахуємо єдиний внесок: 3200х 22 % (ставка ЄСВ) = 704 грн.

Утримання – 624 грн. До виплати працівникові – 2576 грн.

Приклад 2. Працівникові (самотня мати, яка виховує двох неповнолітніх дітей) нараховані за повний відпрацьований місяць 3200 грн.

Для самотньої матері розрахункова межа для нарахування ПСП складатиме 4480 грн  (2240х на 2), а податкова соціальна пільга складатиме 2400 грн (1200х2).

Нарахування на заробітну плату одинокої матері становлять 896 грн:

  1. Рахуємо ПДФО: (3200 – 2400)х18% =144грн.
  2. Рахуємо військовий збір: 3200х1,5% = 48 грн.
  3. Рахуємо єдиний внесок: 3200х 22 % = 704 грн.

Утримання – 192 грн. До виплати працівникові – 3008 грн.

Приклад 3. Працівникові (мати, яка виховує двох неповнолітніх дітей, одна з яких є інвалідом) нараховані за повний відпрацьований місяць 3200 грн.

Для матері, яка має двох неповнолітніх дітей, одна з яких є інвалідом розрахункова межа для нарахування ПСП складатиме 4480 грн. (2240 Х 2), а ПСП складатиме 2000 грн. (800 грн + 1200 грн),

Нарахування на заробітну плату матері двох дітей, одна з яких є інвалідом, становлять 968 грн:

  1. 1.      Рахуємо ПДФО: (3200 – (800+1200))х 18% = 216 грн.
  2. 2.      Рахуємо військовий збір: 3200 х 1,5% = 48 грн.
  3. 3.      Рахуємо єдиний внесок: 3200 х 22 % = 704 грн.

Утримання – 264 грн. До виплати працівникові – 2936 грн.

Приклад 4.Ччоловік та  дружина  працюють у одного роботодавця та виховують трьох дітей віком до 18 років нараховано за повний відпрацьований місяць 5200 грн. та 3200 грн. відповідно.

Оскільки граничний розмір доходу, який дає право на отримання податкової соціальної пільги збільшується до відповідної кількості дітей тільки одному з батьків, подружжю потрібно визначитись, хто  буде використовувати право на податкову соціальну пільгу і збільшену розрахункову межу доходу, про що зазначити в поданій роботодавцю заяві. Перший випадок – право на пільгу заявив чоловік. 

Нарахування на заробітну плату чоловіка/батька – пільговика становлять 1726 грн: 

  1. 1.      Рахуємо ПДФО: (5200 – (800х 3 дітей))х 18% = 504 грн.
  2. 2.      Рахуємо військовий збір: 5200х 1,5% = 78 грн.
  3. 3.      Рахуємо єдиний внесок: 5200х 22 % = 1144 грн.

Утримання – 582 грн. До виплати працівникові – 4618 грн. 

Оскільки заробітна плата дружини/матері 3200 грн – більша за 2240 грн, вона не має право на застосування ПСП. Нарахування на її заробітну плату становлять 1328 грн; утримання – 624 грн; «на руки» – 2576 грн.

Другий випадок –  право на пільгу заявила дружина/мати, яка отримує зарплату у 3200 грн.

Нарахування на заробітну плату дружини/матері – пільговика становлять 896 грн: 

  1. 1.      Рахуємо ПДФО: (3200 – (800х 3 дітей))х 18% = 144 грн.
  2. 2.      Рахуємо військовий збір: 3200х 1,5%= 48 грн.
  3. 3.      Рахуємо єдиний внесок: 3200 Х 22 % = 704 грн.

Утримання – 192 грн. До виплати працівникові – 3008 грн. 

Оскільки заробітна плата чоловіка/батька 5200 грн – більша за 2240 грн, він не має право на застосування ПСП. Нарахування на його заробітну плату в такому разі становитимуть 2158 грн; утримання – 1014 грн; «на руки» – 4186 грн.

Приклад 5. Працівник працює на умовах неповного робочого часу. За відпрацьований час йому нараховано 1800 грн. заробітної плати.

Нарахування на заробітну плату складуть 911 грн: 

1. Рахуємо ПДФО: (1800 – 800)х 18%= 180 грн.

2.Рахуємо військовий збір: 1800х 1,5% = 27 грн.

3. Рахуємо єдиний внесок: 3200х 22 % = 704 грн.

 Утримання – 207 грн. До виплати працівникові – 1593 грн.

Приклад 6. Працівник з 1 січня по 14 січня 2017 року перебував на лікарняному. За відпрацьований час у січні йому нараховано 1560 грн та виплати за листком непрацездатності склали 980 грн.(усього дохід -2540 ) 

Оскільки заробітна плата більша за 2240 грн, вказаний працівник не має право на застосування ПСП. 

Нарахування на заробітну плату складуть 1199,30 грн: 

  1. 1.      Рахуємо ПДФО: 2540х 18% = 457,20 грн.
  2. 2.      Рахуємо військовий збір: 2540х 1,5% = 38,10 грн.
  3. 3.      Рахуємо єдиний внесок: 3200х 22 % = 704 грн.

 Утримання – 495,30 грн. До виплати працівникові – 2044,70 грн.

Приклад 7. Фізособа надала послуги/виконала роботу на умовах договору ЦПД. Складений акт наданих послуг/виконаних робіт. Винагорода фізичний особі за договором склала 2000 грн. 

Нарахування на винагороду фізичної особи за договором ЦПХ складуть 830 грн. 

  1. 1.      Рахуємо ПДФО: 2000х 18% = 360 грн.
  2. 2.      Рахуємо військовий збір: 2000х 1,5% = 30 грн.
  3. 3.      Рахуємо єдиний внесок: 2000х 22 % = 440 грн.

 ЄСВ нараховується за ставкою 22%. на фактично нараховану винагороду за договором цивільно-правового характеру незалежно від її розміру, але з урахуванням максимальної величини бази нарахування.
Утримання – 390 грн.  До виплати фізичній особі – 1610 грн.

 

Доходи від надання в оренду легкового авто підлягають декларуванню

У разі надання громадянами у 2016 році власного рухомого майна в оренду (суборенду) особі, яка не є податковим агентом, фізичні особи зобов’язані надати податкову декларацію про майновий стан і доходи до податкової інспекції за місцем свого проживання, та задекларувати отримані доходи.

Отриманий дохід від надання рухомого майна в оренду (суборенду) зазначається у рядку 10.3 «Дохід від надання майна в лізинг, оренду (суборенду), житловий найм (піднайм)» розділу II декларації. Також у цьому рядку – графах 6 і 7 відображаються податок на доходи фізичних осіб та військовий збір.

Крім цього, у разі отримання таких доходів заповнюється графа 7 Розділу відомостей про власне нерухоме (рухоме) майно та/або майно, яке надається в оренду (суборенду) декларації. У зазначеному розділі декларації громадянин повинен відобразити відомості про все рухоме майно, що перебуває у його власності станом на кінець звітного 2016 року відповідно до категорії об’єкта рухомого майна.

Кожний об’єкт рухомого майна відображається громадянином у декларації окремо із зазначенням у відповідних графах номера категорії об’єктів; марки, моделі, характеристики рухомого майна; року випуску; відмітки про надання майна в оренду (суборенду).

Відмітка про надання майна в оренду (суборенду) здійснюється шляхом зазначення позначки «Х».

Нагадуємо, що декларацію громадяни повинні надати не пізніше 03 травня 2017 року та не пізніше 31 липня поточного року зобов’язані самостійно сплатити нараховані у декларації суми податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб та військового збору.

 

Чи може ФОП бути притягнений до адмінвідповідальності як посадова особа

ФОП може бути визнаний службовою особою (посадовою особою) лише тоді, коли такий громадянин на умовах трудового договору наймає працівників для сприяння йому в провадженні підприємницької діяльності.

За таких обставин він набуває організаційно-розпорядчих повноважень стосовно найманих працівників (право ставити перед ними певні завдання, визначати розмір заробітної плати, розпорядок робочого дня, застосовувати дисциплінарні стягнення тощо).

В той же час підприємці можуть бути притягнені до відповідальності незалежно від наявності найманих працівниківвідповідно до таких статей КУпАП:

  • ст. 1621 (ухилення від повернення виручки в іноземній валюті);
  • ст. 1622 (незаконне відкриття або використання за межами України валютних рахунків);
  • ст. 1634 (порушення порядку утримання та перерахування податку на доходи фізичних осіб і подання відомостей про виплачені доходи);
  • ст. 16315 (порушення порядку проведення готівкових розрахунків і розрахунків із використанням електронних платіжних засобів за товари (послуги));
  • ст. 1651 (порушення законодавства про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування й загальнообов’язкове державне пенсійне страхування).

Окрім того, за порушення ст. 1651 КУпАП до адміністративної відповідальності притягуються особи, які провадять незалежну професійну діяльність.

 

Особи, які провадять незалежну професійну діяльність, не можуть звільнятися від сплати ЄСВ як пенсіонери за віком або інваліди

З 01.01.2017 р.  фізичні особи — підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування, та фізичні особи — підприємці, які перебувають на загальній системі оподаткування, звільняються від сплати за себе єдиного внеску, якщо вони є пенсіонерами за віком або інвалідами та отримують відповідно до закону пенсію чи соціальну допомогу (ч. 4 ст. 4 Закону № 2464).

Зазначена норма не застосовується до осіб, які провадять незалежну професійну діяльність.

 

Про  сплату єдиного внеску у разі припинення підприємницької діяльності

Фізособа-підприємець позбавляється статусу підприємця з дати внесення до Єдиного державного реєстру запису про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності цією фізичною, а отже і позбавляється статусу платника єдиного внеску.

Таким чином, останнім періодом, за який необхідно сплатити єдиний внесок, буде період з дня закінчення попереднього звітного періоду до дня державної реєстрації припинення підприємницької діяльності такої фізичної особи.

У разі припинення діяльності фізичні особи – підприємці та особи, які провадять незалежну професійну діяльність, зобов’язані подати самі за себе Звіт із зазначенням типу форми «ліквідаційна», де останнім звітним періодом буде період з дня закінчення попереднього звітного періоду до дня державної реєстрації припинення підприємницької діяльності.

Термін сплати зобов’язань, визначених фізичною особою – підприємцем або особою, яка провадить незалежну професійну діяльність, у Звіті з позначкою «ліквідаційний», настає в день подання такого Звіту, відповідно єдиний внесок необхідно сплатити до дати подання Звіту включно.