ТОП-5 книг для батьків

У морі книг про виховання важко не розгубитися. Наукові,  науково-популярні, білянаукові книги розповідають про методи і шляхи досягнення взаєморозуміння з молодшим поколінням, принципи виховання самодостатньої особистості і щасливої успішної людини, якою хочуть бачити свою дитину всі батьки.

Та все ж у цьому морі можна побачити береги. На основі вподобань сотень тисяч читачів та рекомендацій видавців можна скласти приблизний список найкращих і найкорисніших видань.

 

  • Масару Ібука. Після трьох уже пізно.

Ця книга не відкриває якихось сенсацій, вона просто констатує: маленькі діти мають властивість навчитися чому завгодно.  Знання, на засвоєння яких старшим дітям потрібен час, маленькі схоплюють миттєво. Тільки не треба «грузити» їх фактами і цифрами, — вважає автор. Діти пізнають усе через гру, треба тільки вчасно дати ім. новий досвід. Усі тонкощі розкриваються в книзі.

 

  •  Дмитрієва В. Методика раннього розвитку Марії Монтессорі. Від 6 місяців до 6 років.

Великою популярністю в світі користується литература Монтессори, в якій описана методика талановитого педагога, яку ви можете знайти на сайті Kidobo.

Виховання за цією методикою допоможе виростити дитину гармонійною та успішною особистістю. Вона подобається батькам та педагогам завдяки простоті: дитині не потрібно приділяти багато часу, а корисні для розвитку іграшки легко зробити з доступних матеріалів. В книзі детально описані способи організації розвиваючого простору, ігри та вправи, цікаві для дитини.

 

  • Р. Кавалло, А. Панарезе. Не програмуйте дитину.

Якщо батьки, не задумуючись, «виховують» дитину фразами типу: « От горе ти моє!», «Стій спокійно!», «Досить ревіти», «Ну що ти за дитина?!» — вони програмують його на невдачі та страшенно занижують самоцінку. Це формує їх подальше життя не кращим чином. Книга навчить батьків поводити себе по-іншому і виростити самодостатню успішну людину.

 

  • Мері Шиді Курчинка. Дитина з характером.

З будь-якою дитиною непросто. Та є діти,що характеризуються словом «занадто». Занадто рухливі, занадто вперті, занадто чутливі, занадто консервативні у порівнянні з однолітками.

«Як її любити, виховувати і не з’їхати з глузду», — такий підзаголовок має ця книга. У ній вміщені аргументовані рецепти та поради щодо виховання такої дитини з урахуванням важкого характеру.

 

  • Ейша Сітро  Вдома весело! (Ігри для розвитку найменших).

В ці ігри із задоволенням будуть грати навіть дорослі! В книзі зібрано більше 150 їх назв  з різноманітними матеріалами: фарбами, водою, їжею, тістом, папером…

Головне у вихованні — не пригнічувати вроджену цікавість дитини, прагнення до вивчення світу,— вважає автор. І тоді вона виросте цікавою та комунікабельною.