Умови в обласному онкоцентрі повинні відповідати міжнародним стандартам. Юлія Світлична

Триває підготовка до створення в Харкові нового онкоцентру. Над зовнішнім виглядом і функціоналом будівлі працюють проектувальники. Будівництво почнеться після завершення всіх юридичних процедур.

«У Харківській області спостерігається зростання кількості онкозахворювань. Щороку додається 2 – 2,5 тисячі людей до цього списку. Людей потрібно рятувати. Важливі два моменти. Перший – це якісна діагностика, яка прямо впливає на процес одужання. Другий – хороші умови лікування, – говорить голова ХОДА Юлія Світлична. – Стан обласного онкологічного центру дуже поганий, на сьогодні він не витримує ніякої критики. Ми будемо підтримувати онкоцентр – проводити ремонтні роботи та закуповувати нове обладнання. Однак ситуацію потрібно змінювати кардинально. Умови перебування пацієнтів та роботи лікарів повинні відповідати всім міжнародним стандартам. Саме тому було прийнято рішення про будівництво нового онкологічного центру, який буде оснащений найсучаснішим обладнанням».

Керівник області зазначає: в питаннях будівництва керівництво області розраховує на власні сили та можливості обласного бюджету, який було посилено завдяки фінансовій децентралізації. Але, крім того, йде робота з Кабінетом міністрів України – для отримання фінансування з держбюджету. Залучити до процесу оснащення центру планують і міжнародні організації.

«Працюємо з урядовими та неурядовими міжнародними організаціями й посольствами, щоб залучити міжнародну технічну допомогу, – пояснює Юлія Світлична. – Ми вже знаходимося в переговорах з Ізраїлем і Японією, а також ставимо це питання послам інших країн, які відвідують Харківську область».

Керівництво Харківського обласного центру онкології зазначає: за останні півтора року в лікувальному закладі відбулися істотні зміни на краще.

«Звичайно, рішення голови облдержадміністрації про будівництво нового онкоцентру – це головна подія, яка відбувається в онкологічному середовищі міста Харків та Харківської області. Але важливі не тільки плани, але й сьогоднішнє життя. Незважаючи на те, що реалізація проекту будівництва нового онкоцентру рухається, виділені фінанси, проходить етап проектування та відведення землі, про наявний онкоцентр теж не забувають, – каже директор Харківського обласного центру онкології Денис Скорий. – У нас тривають ремонтні роботи: ремонт покрівлі, відкриття нового блоку інтенсивної терапії, ремонт частини поліклінічних будівель, палат тощо. Також закуповують обладнання. Це дуже важливо, це по-хазяйськи».

За інформацією Дениса Скорого, тільки з початку року онкоцентр отримав серію нового обладнання для реанімації та інтенсивної терапії, для проведення складних наркозів важким онкологічним пацієнтам, моніторингу за важкими хворими. Також були закуплені мамограф і новий рентгенодіагностичний комплекс.

«Усі закупівлі робляться з тим розрахунком, щоб згодом це обладнання перемістити до нового корпусу, – коментує директор обласного центру онкології. – Обладнання, яке закуповується, дозволяє нам працювати в рамках міжнародних стандартів і надавати сучасну допомогу жителям Харківської області та пацієнтам з інших областей».