Цього року в області капітально ремонтують 200 шкіл

Поточні ремонти й оновлення матеріально-технічної бази проводять майже в усіх навчальних закладах регіону.

«Готуємо школи регіону до навчального року. Чекаємо на майже 240 тисяч учнів, серед яких 27 тисяч – першокласники», – повідомила голова ХОДА Юлія Світлична.

Роботи в загальноосвітніх навчальних закладах області фінансуються з бюджетів усіх рівнів. Реконструкції та капремонти проходять у 200 закладах освіти. Загалом у них вже відремонтували майже 5 тис. квадратних метрів покрівель, 18 харчоблоків, 12 їдалень, 18 спортивних залів, 13 актових залів, 34 туалети, замінили 7,1 тис. кв. м вікон. Також реконструювали 30 систем внутрішньої та зовнішньої тепломережі, 140 систем водопостачання та водовідведення, 52 котельні.

За інформацією керівника області, велику увагу цього року приділено розвитку інклюзивної освіти та фізичного виховання школярів. В області працюватимуть 383 інклюзивні класи, створюються 27 інклюзивно-ресурсних центрів, 15 ресурсних кімнат та 25 медіатек.

«Окрема увага – створенню в школах сучасних спортивних залів та майданчиків – це розвиток та здоров’я дітей», – акцентувала голова облдержадміністрації.

Серед шкіл, які суттєво оновили цього року, – два заклади в селищі Шевченкове, в тому числі опорна школа.

«Те, що ми стали опорним закладом, відкрило для нас великі можливості щодо розвитку матеріально-технічного оснащення. Це ми істотно відчули в цьому навчальному році, – говорить директор Шевченківського ліцею Тетяна Шмігельська. – З обласного бюджету на розвиток нашого навчального закладу було витрачено близько 4 млн грн. У закладі стовідсотково замінено вікна на енергоощадні пластикові, відремонтовано покрівлю. У цьому навчальному році ми отримали три сучасних навчальних кабінети: фізики, хімії та біології, а протягом літа – ще й 2 навчальні кабінети для учнів перших класів».

Роботи тривають і в Шевченківській ЗОШ №1. Тут оновлюють спортивну залу.

«Проводиться капітальний ремонт повністю – стіни, стеля, плануються дві роздягальні – для дівчат та хлопців, та душові кабінки, – розповідає директор Шевченківської загальноосвітньої школи № 1 Надія Приходько. – Цього року ми ще придбали гімнастичний комплекс. Зроблений поточний ремонт усіх туалетів. Також отримали новий кабінет біології та обладнання для двох перших класів за концепцією «Нової української школи».

Ремонту покрівель та новому обладнанню для кабінетів радіють і в школах на Богодухівщині.

Опорний заклад району – ЗОШ № 2 – отримав кабінети хімії, фізики та біології, коштом обласного бюджету тут провели капремонт покрівлі. Також у закладі з’явилися ресурсна кімната, якою зможуть користатися учні двох інклюзивних класів, та медіатека. У 3-му ліцеї Богодухова також ремонтують покрівлю, заклад отримав 2 кабінети – фізики й хімії – та чекає на обладнання для перших класів.

Завершити роботи в більшості шкіл регіону традиційно планують до 1 вересня, але в деяких закладах оновлення триватиме й після свята Першого дзвоника.