У Чугуєві розпочав роботу центр соціальної реабілітації дітей та людей з інвалідністю

Заклад, який поки що працює в тестовому режимі, під час робочої поїздки на Чугуївщину відвідала голова ХОДА Юлія Світлична.

Центр соціальної реабілітації дітей з інвалідністю «Шанс» у Чугуєві розпочали створювати торік. Тоді капітально відремонтували будівлю, в якій запланували розмістити заклад. Цього року роботи продовжили. До реалізації проекту долучився обласний бюджет. Центр виграв конкурс міні-проектів «Разом у майбутнє», завдяки чому тут буде створено зону вуличної реабілітації для дітей з порушенням розвитку.

Також допомогу проекту надали міжнародні партнери, а саме Німецьке товариство міжнародного співробітництва GIZ та Дитячий фонд ООН ЮНІСЕФ. Їх коштом для центру було придбано реабілітаційне обладнання, оргтехніка та меблі. Завдяки GIZ фахівці центру пройшли необхідне навчання. Також коштом цієї організації зараз проводиться зовнішнє оздоблення та утеплення будівлі.

«Ми дякуємо міжнародним організаціям за ту увагу, яку вони приділяють Харківській області», – сказала Юлія Світлична.

Вона також відзначила, що зараз на Харківщині велика увага приділяється питанням реабілітації та адаптації людей з інвалідністю та розвитку інклюзивної освіти, і створення подібних центрів є тим напрямком роботи, який потребував реалізації протягом багатьох років.

Поки ремонтні роботи в центрі повністю не завершені, він працює в тестовому режимі. Зараз тут на обліку знаходяться 35 дітей у віці з 2 до 12 років, але згодом тих, хто отримуватиме допомогу саме тут, стане більше.

«У нашому місті обліковується 130 дітей з інвалідністю, – відзначив керівник центру Олександр Лисенко. – Зараз у нас на обліку перебувають діти з різними нозологіями. Це ДЦП, синдром Дауна, різні порушення розвитку. До відкриття центру батькам доводилося возити таких дітей у Харків».

Серед таких батьків – Юлія Міхальова. Вона привела до центру 7-річну доньку Катерину.

«До цього ми їздили до Харкова займатися. Дістатися непросто, Катя дуже активна. Добре, що відкрився такий центр поряд із домом. Ми його відвідуємо, оскільки в Катрусиному випадку нам необхідний спеціальний педагог, який знає, що та як робити. Тут є й логопед, і корекційний педагог, тож будемо сюди ходити із задоволенням. Сподіваємося, що наступного року підемо до школи, що почнемо розмовляти», – поділилася Юлія Міхальова.