Харків – це серце української промисловості. Президент

Петро Порошенко відкрив пленарне засідання Х Міжнародного економічного форуму в Харкові.

Президент України привітав на Харківщині представників іноземних делегацій з 35 країн світу та 18 надзвичайних і повноважних послів. Він відзначив, що харківський форум є, можливо, найбільшим та найкращим форумом в Україні. «Принаймні, Харків точно змагається за це почесне звання», – відзначив Глава держави.

Він розповів учасникам форуму про результати робочої поїздки до Сполучених Штатів Америки, відзначивши, що до Харкова прибув майже напряму з Нью-Йорку – з невеликою зупинкою в Києві. Зокрема, Президент поділився враженнями від зустрічі з провідними американськими інвесторами.

«Зустріч з інвесторами пройшла абсолютно блискуче. Ми не почули – і це було вперше – жодної претензії до української влади. А прийшли й ті, хто давно працює в Україні та має величезний досвід, і ті, хто тільки прицілюється та планують заходити на наш надзвичайно привабливий, з точки зору іноземних інвесторів, ринок. Дехто вже презентував на зустрічі з інвесторами бізнес-проекти, які хочуть реалізувати в Україні найближчим часом. Усі підкреслили, що в Україні відбуваються фундаментальні зміни. Зміни, які вже приносять свої плоди. І бізнес-клімат – не я кажу, а кажуть американці – змінюється абсолютно переконливо та твердо на краще. Хоча, якщо сказати від мене, хочу наголосити, що темпами я все-таки незадоволений. Хоча зараз не проходить і місяця для того, щоб не заходили в Україну потужні інвестори та потужні проекти, які знаково змінюють економічне поле держави», – сказав Президент.

Говорячи про економічний та інвестиційний потенціал Харківської області, Глава держави зазначив промислові потужності нашого регіону і розвинений ІТ-сектор.

«Харків – це серце української промисловості. І, безумовно, в повній мірі використати цей потенціал – це принципове завдання і для уряду, і для парламенту, і для Президента. І я хотів би тут підкреслити ефективність зусиль обласної влади і подякувати голові обласної державної адміністрації. Пані Юліє, моя подяка!», – сказав Президент.

Він також підкреслив значення підприємств військово-промислового комплексу області для оборони країни.

«Для мене, як для Президента України, та для українського уряду Харківщина – ключовий регіон в оборонному комплексі країни. Саме тут кується міцна броня Збройних сил України. Область демонструє перехід від зовнішньої торгівлі сировиною та матеріалами до експорту наукомісткої та високотехнологічної продукції, що потребує створення інноваційної інфраструктури, інтеграції наукових закладів та бізнесу, взаємну допомогу, – сказав Петро Порошенко. – Хочу наголосити, що нарешті ІТ-сектор зараз формує вже понад 3% ВВП держави. У структурі українського експорту цей сектор впевнено посідає 3-є місце. І вказаний результат досягнуто, в тому числі, завдяки Харківській області, яка розвинула потужний ІТ-кластер. Я переконаний у правильній оцінці інвестиційного потенціалу Харківської області з боку міжнародних партнерів. Це дозволить реалізувати важливі спільні проекти, які матимуть стратегічне значення для модернізації та подальшого розвитку економіки Харківщини та всієї України. Ми коротко переговорили з головою ХОДА Юлією Світличною, і мені приємно, що провідні підприємства тут, на форумі, підпишуть угоди та меморандуми на суму, яка перевищить 6 млрд грн. Це означає, що такий форум ефективно працює».