Подолання наслідків Чорнобильської катастрофи потребує зусиль міжнародної спільноти. Президент

Це Петро Порошенко наголосив під час виступу на заходах, присвячених 32-м роковинам аварії на ЧАЕС.

 

«Аварія на Чорнобильській станції породила велику кількість проблем, що з плином часу змінюються, трансформуються, але не зникають. І це потребує наших рішучих і об’єднаних дій. Дій працівників станції. Дій ліквідаторів і всієї України, і української влади, і дій всього світу», – сказав Петро Порошенко.

За словами Президента, для їх розв’язання і безпечного утримання виведених з експлуатації потужностей Україна залучає і витрачає значні матеріальні, фінансові, інтелектуальні та інші ресурси.

«Про наслідки катастрофи я вже говорив неодноразово. Повторюватися не хочу і не буду. Сьогодні ми тут для того, щоби гарантувати подальшу безпеку українцям, всім європейцям. Щоби звернути увагу на важливі проекти, які крок за кроком ми спільно з партнерами втілюємо в життя і гарантуємо їх безпекову експлуатацію», – сказав він.

«Подолання наслідків Чорнобильської катастрофи потребує чітко скоординованих зусиль всієї міжнародної спільноти. Масштаб Чорнобильської катастрофи має планетарний характер. Ніхто не відчуває себе в безпеці, поки ми не налагодимо ефективну систему екологічного захисту і подолання наслідків цієї катастрофи», – сказав Петро Порошенко та додав, що трагедія не визнає національних кордонів. При цьому він зазначив, що «така позиція поділяється нашими партнерами».

Глава держави подякував міжнародним партнерам України. «Все, що тут зроблено і робиться, було би неможливим без важкої праці працівників, у першу чергу – українців, на станції, було б неможливим без фінансової підтримки з боку Сполучених Штатів, Європейського Союзу, ЄБРР, ООН, Японії, Франції, Великої Британії, Німеччини та багатьох інших партнерів».

Президент навів приклад, як українські та польські фахівці проводять випробування мобільного фільтрувального устаткування, призначеного для очищення води від забруднювальних речовин, у тому числі радіонуклідів. Крім цього, у зоні відчуження тривають спільні українсько-японські дослідження міграції радіонуклідів водним шляхом.

Президент нагадав про результати свого візиту до Японії та досягнутих домовленостей з прем’єр-міністром цієї країни Сіндзо Абе щодо спільних українсько-японських наукових досліджень наслідків аварій на атомній станції у Фукусімі та на ЧАЕС. Президент повідомив, що спеціалісти вже встановлюють привезене з Японії обладнання, що дозволить безперервно фіксувати інтенсивність атмосферних опадів, висоту снігового покриву, температуру і вологість ґрунту та інші показники.

Глава держави повідомив, що буде й надалі удосконалюватися законодавство з питань поводження з радіоактивними відходами.

Разом зі спеціалістами з України працюють провідні європейські фахівці з Франції, Нідерландів, Німеччини, Іспанії, Швеції. Президент окремо подякував Європейській комісії, яка за його проханням долучилася до реалізації проекту міжнародної технічної допомоги, і сьогодні ця допомога є одною зі складових пакету технічної допомоги світу.

Глава держави зазначив, що сьогодні виповнюється 32 роки з того трагічного дня, як у наше життя увійшла Чорнобильська трагедія, коли слово «Чорнобиль» почало дорівнювати слову «біда».

«Чорнобильська трагедія стала найстрашнішою техногенною катастрофою в історії людства. 32 роки сплили, а наслідки цієї жахливої аварії й досі залишаються темною міткою в історії. І сьогодні ми маємо згадати тисячі й тисячі ліквідаторів, які врятували світ: пожежники й лікарі,військові та правоохоронці, працівники станції, будівельники і водії», – сказав Петро Порошенко.

Присутні вшанували пам’ять героїв-ліквідаторів хвилиною мовчання.