На Харківщині створено дієвий механізм залучення коштів у освітню сферу. Голова ХОДА

Про досвід нашого регіону, який стабільно є лідером у рейтингах розвитку сфери освіти в країні, Юлія Світлична розповіла під час розширеної урядової наради з питань децентралізації та регіонального розвитку.

Нарада проходить за участю Президента України Петра Порошенка та Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана у Вінниці. Голова ХОДА виступила з доповіддю в рамках панельної дискусії на тему «Децентралізація освіти, реалізація проекту «Нова українська школа» та розвиток профтехосвіти».

 

Говорячи про розвиток галузі в Харківській області, Юлія Світлична відзначила суттєве розширення можливостей, яке було надано децентралізацією. Вона наголосила, що збільшення бюджету області в рази дозволило вкладати кошти у розвиток різних сфер, і на Харківщині однією з пріоритетних було обрано освіту. Керівник області повідомила, що було змінено підхід до фінансування галузі – до процесу стали активно залучати місцеві громади.

«Ми перейшли на модель солідарного фінансування. Аналогічну модель покладено в основу роботи ДФРР та всіх європейських структурних фондів. Принцип простий: ті громади, які мають якісні проекти в освіті та готові їх фінансувати, отримують співфінансування з обласного бюджету», – сказала Юлія Світлична.

Вона відзначила, що ці зміни вже дали відчутний результат.

«По-перше, створено дієвий механізм залучення коштів у освітню сферу. Починаючи з 2015 року, Харківська область збільшила фінансування освіти з місцевих бюджетів більш ніж утричі – з 2 до 6 млрд грн, – навела дані голова Харківської ОДА. – По-друге, вирішено одвічну проблему захищених статей та інших поточних витрат. Для освітнього комплексу області минулий рік став першим без боргів за енергоносії. Ми змогли забезпечити підвищення зарплат вчителям, а також вдвічі збільшити надбавку за престижність праці та грошову винагороду педагогам. Нарешті, по-третє, – та головне. Дано старт розвитку та модернізації освітньої мережі в районах області. І це вже не окремі поодинокі проекти, як було раніше, а системні інвестиції на всіх рівнях».

Говорячи про реалізовані проекти, Юлія Світлична повідомила, що за останні три роки в області було відкрито 37 дитсадків (з них 18 – у 2017 році). Додатково створено понад 5 тисяч місць для дошкільнят. У сфері середньої освіти було побудовано «з нуля» першу за останні 12 років школу («Мобіль» у Пісочині) та лише за 2017-й реконструйовано та капітально відремонтовано близько 200 шкіл.

«Уже на сотні пішов перелік проектів, які реалізовані в рамках масштабних програм розвитку шкільної спортивної інфраструктури, створення умов для інклюзивного навчання, оновлення кабінетів природничо-математичних дисциплін, – сказала Юлія Світлична. – Основна увага на цей рік – до опорних шкіл. Зараз їх вже 22. З першого вересня буде 41. А це – обов’язковий капітальний ремонт, новий спортивний майданчик, повністю укомплектований штат кваліфікованих педагогів, повністю вирішене питання підвезення учнів і вчителів».

{youtube}https://www.youtube.com/watch?v=h9gHedijORk{/youtube}