Переселенці отримають 24 квартири в гуртожитку в Золочеві в 2018 році

З ходом реконструкції будівлі, де зможуть жити близько 100 чоловік, ознайомилася голова ХОДА Юлія Світлична під час робочої поїздки до Золочівського району.

 

Гуртожиток для внутрішньо переміщених осіб у Золочеві почали створювати в 2016 році за допомогою фінансування, виділеного Українським фондом соціальних інвестицій. З цією метою реконструюють будівлю колишнього неврологічного корпусу центральної районної лікарні, яка тривалий час була порожноью. На даний момент тут вже замінили та утеплили дах, встановили пластикові вікна й утеплили фасад, перепланували внутрішні приміщення, провели всі комунікації та електрику, забетонували підлоги й відштукатурили стіни. Зараз будівельники переходять до оздоблювальних робіт.

«У Харківській області проживає найбільша кількість внутрішньо переміщених осіб – офіційно зареєстровано 125 тисяч осіб. Безумовно, деякі з них можуть самі забезпечити себе та знімати або придбати житло, але багатьом потрібна допомога, – зазначила Юлія Світлична. – Завдяки одній з міжнародних організацій зараз проводиться ремонт будівлі, де розміститься гуртожиток на 24 родини. Уже цього року люди заїдуть у власне житло».

Серед тих, хто отримає квартири в новому гуртожитку, – сім’я Такових: Тетяна Такова з чоловіком і двома дітьми переїхала до Золочева з Луганська в липні 2014 року.

«Ми приїхали до Харкова, на вокзалі був номер телефону, за яким ми звернулися, з’їздили в Держпром, де нам запропонували поїхати жити в Золочів, – розповіла Тетяна. – Перший час нам здалося, що ми в санаторії, що трохи побудемо, а потім все закінчиться – і повернемося додому. Поступово звикли: діти пішли до школи, чоловік знайшов роботу, стали вже тут своїми. Нам тут дуже подобається, нас дуже добре прийняли, діти додому повертатися не хочуть – вже тут у них друзі, хороші вчителі в школі. Тому, навіть якщо все налагодиться, ми звідси вже не поїдемо – продамо будинок у Луганську, якщо від нього ще щось залишилося».

Тетяна та її родина в новому гуртожитку отримають 2-кімнатну квартиру. У цілому в будівлі переважно будуть однокімнатні приміщення, а також 4 «двушки».

«Кімнати від 16 квадратних метрів, також є 3 санвузли, 3 кухні, пральня, душові й так далі», – розповів заступник голови Золочівської РДА Ігор Шмітько.

За його інформацією, на даний момент у районі близько 200 переселенців потребують житла. Поки питання вирішується, люди винаймають квартири або приватні будинки.

«Чергу на житло в цьому гуртожитку ми формуємо, розглядаючи заявки, що надходять, на комісії. У пріоритеті – ті люди, які планують залишитися жити в нашому районі, сім’ї, де є діти, які тут навчаються, пенсіонери».

 {youtube}https://www.youtube.com/watch?v=v7fEaUbCqz0{/youtube}